Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co by tomu řekl Václav Havel?

17. 12. 2023

Co by tomu řekl  Václav Havel?

 

Není to tak dávno co visel na Národním muzeu velký portrét Václava Havla s nápisem „Havel navždy.“ Nejde o to, že takto se vytváří kult osobnosti, ale o to, že  situace domácí i zahraniční usvědčuje současnou politickou reprezentaci z pokrytectví nejhrubšího zrna. V Kongresu Spojených států amerických při  vystoupení Václava Havla mu američtí politici tleskali ve stoje. Znamenalo to, že souhlasili s jeho představami  o vytváření světa a Evropy bez blokového uspořádání tak, jak vyjádřili disidenti ve své Pražské výzvě, kterou Václav  Havel podepsal? Kdo koho klamal?

 

Pražská výzva byla poselstvím signatářů Charty 77 mírové konferenci v Amsterodamu  z 11. března 1985. V jejím úvodu se píše:“Čtyřicet let nebyla na evropské půdě válka. Přesto není Evropa světadílem míru. Právě naopak: jako hlavní třecí plocha dvou mocenských bloků je místem stálého napětí, z něhož vzchází hrozba celému světu. Válka, která by tu vznikla,  stala by se nejen světovou, ale pro svět pravděpodobně smrtelnou.A tak signatáři Pražské výzvy navrhli celou řadu opatření, např. vytvářet bezatomová pásma a neutrální zóny, podporovat iniciativy k odzbrojování a dohody o neútočení, sbližování EHS a RVHP. Jak se uvádí v dokumentu dále: „Jinou takovou otázkou je stažení cizích vojsk. Navrhněme tedy, aby Severoatlantický pakt a Varšavská smlouva zahájily co nejdříve jednání o rozpuštění svých vojenských organizací, o stažení a  odstranění všech jaderných zbraní v Evropě instalovaných či na Evropu namířených a o odchodu jednotek USA a SSSR z území jejich evropských spojenců. Součástí dohody by mělo být snížení stavu armád všech stran na evropském kontinentu na úroveň, která by vylučovala obavy kohokoliv z možného přepadení.

 

A jaká je realita posledních desetiletí? Varšavská smlouva se rozpustila, SSSR stáhl svoje vojska, za to NATO se nejen nerozpustilo, ale začalo se rozšiřovat směrem na východ až k ruským hranicím.  Spojené státy nejenže nestáhly svoje vojska z Evropy, ale svoje základny v Německu rozšířily o druhou svoji největší vojenskou základnu  v Evropě,  v Kosovu. To opravdu nelze chápat jako vyvolávání obav Ruska z možného napadení?A proces pokračuje dál. K čemu má sloužit  ratifikace vojenské smlouvy mezi ČR a USA? Rusko nás označilo za stát, který se k Rusku chová nepřátelsky, což naši politici překrucují tak, že nás označilo Rusko za nepřátele. I čtenářská gramotnost  dostává na frak. My se sami prohlašujeme  za nepřátele Ruska, aniž nám k tomu dalo Rusko nějaký podnět a ohrožovalo nás. Válka mezi Ruskem a Ukrajinou, z nichž ani jeden stát není ani členem NATO, ani EU?

 

Válka mezi Ruskem a Ukrajinou stojí mnoho lidských obětí. A nemuselo k ní dojít, kdyby byly  dodrženy Minské dohody, které měly garantovat Německo, Francie, Rusko i Ukrajina. A pak se z úst paní Merkelové dozvíme, že cílem nebylo je dodržet, ale vyzbrojit Ukrajinu proti Rusku. Proč? A tak zde máme válku v Evropě, která eskaluje do světového konfliktu. A místo jednání o míru a předkládání mírových iniciativ, jak požadovali signatáři Pražské výzvy, zbrojíme a přijali jsme pro nás ohrožující vojenskou smlouvu  se Spojenými státy, která nás neochrání, jen vytvoří z naší země případný cíl a zatažení našich občanů do války s Ruskem. K čemu by Rusku byla naše    upadající západní Evropa? Kdo má zájem na válce  s Ruskem? Je to opravdu zájem našich občanů? “Demokratická a svéprávná Evropa nemůže existovat, je-li kterémukoliv občanu, skupině či národu upíráno právo spolurozhodovat o událostech ovlivňujících nejen každodenní život, ale samotné přežití. uvádí se v dokumentu Pražská výzva. Ptal se někdo našich občanů jestli chceme vstoupit do NATO?  Ptal se dnes někdo občanů v referendu jestli si přejí vojenskou smlouvu s USA? Může takovou smlouvu přijmout přechodně zvolený parlament  bez znalosti vůle lidu, nositele moci ve státě a zavázat tak i další parlament a vlády na mnoho let dopředu? O jaké demokracii ještě stále mluvíme?                                                                    Anna Štofanová