Jdi na obsah Jdi na menu
 


Článek Putina se týká nejen Ukrajiny . Moskva varovala postsovětské země - konflikty s Rusy povedou ke ztrátám území

31. 8. 2021

Rostislav Iščenko - Článek Putina se týká nejen Ukrajiny .

Moskva varovala postsovětské země - konflikty s Rusy povedou ke ztrátám území

Datum příspěvku 30. srpna 2021

Varování Vladimíra Putina před tím, že Rusko nedovolí použít ke škodě svých zájmů bolševiky odtržené historické ruské země, je varováním nejen pro Ukrajinu, ale také pro všechny postsovětské země. To ve vysílání kanálu Govorit Moskva prohlásil politolog Rostislav Iščenko, oznamuje korespondent PolitNavigatora.

“Rusko hodně zesílilo v globálním rozsahu proto, aby mělo možnost ve svém regionu prudce a ostře reagovat, doslova pouze v posledních letech.

Předtím bylo nuceno volit – provádět globální politiku nebo se uzavírat vyjasňováním vztahů se svými sousedy. A volba byla uskutečněna ve prospěch globální politiky. Protože jinak by Rusko nebylo s to vrátit si status velké mocnosti, ale zabývalo by se tím, že by si vyjasňovalo se sousedy, čí národ je starobylejší a komu jaký čtvereční kilometr patří”, řekl Iščenko.

“To se ale i nyní děje, ale, možná, ne v takovém rozsahu”, podotknula moderátorka.

“Když se to nyní děje, není to problém, vysvětlil politolog. Protože nyní to bude probíhat v těch případech, když se sousedi nebudou chovat adekvátně. A v těch případech, kdy nepochopí, že epocha, kdy bylo možné honit Rusy na svém území hlava nehlava, a Moskva tehdy nad tím zavírala oči, protože byla nucena zvolit, o co bojovat, je pryč”.

Iščenko konstatoval, že je třeba se vší vážností chápat teze nedávno zveřejněného článku ruského prezidenta o Ukrajině.

Když Putin psal tak zvaný článek o Ukrajině (bylo to, mimochodem, ne o Ukrajině, byl to článek o novém postavení Ruska v postsovětském prostoru), zcela průhledně tam napsal, že nejen Ukrajina, ale mnohé republiky získaly od ruského národa jako dárek obrovské území s ruskými lidmi, kteří tam žijí. A že by bylo správné, kdyby při odchodu ze Sovětského svazu tato území vrátily.

Mohli bychom říci, že je to abstrakce, ale v politice abstrakce nebývají, prostě abstraktní mudrování o tom, co by bylo správné a spravedlivé. Ale tím spíš to není abstrakce, protože se to stalo  politickou praxí poté, co Ukrajina vrátila Rusku Krym”, uzavřel Iščenko.

Moskva varovala postsovětské země: konflikty s Rusy povedou ke ztrátám území

Země postsovětského prostoru, kde se budou provokovat konflikty mezi národy, ztratí území s ruským obyvatelstvem, prohlásil Rostislav Iščenko.

“Předpokládáme, jaká může být reakce Ruska na základě toho, jak už reagovalo na podobné problémy, a, na základě toho, jaký postoj nyní zastává jeho prezident, a v principu jaký postoj zastává ruský národ.

Protože ruský národ si nechce připojovat území s jinými národy a nepřátelským obyvatelstvem jenom proto, že se kdysi nacházela ve struktuře Ruska, ale tentýž ruský národ se nechce absolutně klidně dívat na to, že trápí Rusy, kteří zůstali mimo Rusko”, řekl.

Mimo to, expert podotknul, že místní nacionalismus v postsovětských státech nevyhnutelně povede ke srážkám s Rusy.

“Říkáme, že situace už ukázala, že Rusko obklopující státy prakticky nemohou existovat bez normálních vzájemných vztahů s Ruskem.

Podpora místního nacionalismu ničí normální vztahy s Ruskem. Podpora místního nacionalismu vede k tomu, že začínají mezinárodní střety, i za účasti Rusů”, zdůraznil.

Politolog také dodal, že když místní elity na postsovětském prostoru přivedou své země do stavu Ukrajiny roku 2014, ztratí území, obydlené Rusy.

“…pokud to místní úřady dovedou k občanskému odporu, jako na Ukrajině – ztratíte část území, obývaného  Rusy”, uzavřel Iščenko.

Připomeňme, že dříve Moskva prohlásila, že rusofobie, která se dnes znovu projevuje v postsovětských zemích, souvisí s tím, že bývalé části SSSR nemají jiný základ pro budování vlastní státnosti.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová