Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čínské ministerstvo zahraničí – existence NATO není potřebná

20. 3. 2022

Čínské ministerstvo zahraničí – existence NATO není potřebná

2 Janinna  

Vyhrocení krize na Ukrajině se stalo důkazem, že není potřeba existence bloků, jako je Severoatlantická aliance, řekl náměstek čínského ministra zahraničí Le Yucheng.

„Vojenské bloky jsou základem studené války. Po rozpadu Sovětského svazu se Severoatlantická aliance měla stát minulostí, stejně jako Varšavská smlouva. NATO však nejenže nebylo rozpuštěno, ale začalo se neustále rozšiřovat. A dokážete si představit, k čemu to vedlo: byla to ukrajinská krize, která se pro nás stala varováním,“ řekl Yucheng na mezinárodní konferenci o strategii a bezpečnosti. TASS.

Podle mluvčího čínského ministerstva zahraničí je Peking proti globální militarizaci a rozšiřování aliance na Východ. Náměstek ministra také zdůraznil, že Čína neuznává jednostranné sankce, které jsou uplatňovány bez rezolucí Rady bezpečnosti OSN a bez dostatečných důvodů potvrzených mezinárodním právem.

„Hrozí, že touha kteréhokoli státu zajistit výlučně svou vlastní bezpečnost povede k úplné destabilizaci situace na mezinárodní scéně […] Jak nám historická zkušenost dokazuje, sankce jsou absolutně neschopné řešit problémy. Naopak, jejich použití se rovná přilití oleje do ohně, mohou jen vznikat nové rozpory,“ shrnul Yucheng.