Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čína v OSN silně podpořila pozici Ruska ohledně NATO

7. 5. 2022

Čína v OSN silně podpořila pozici Ruska ohledně NATO

Janinna komentářů: 6

Poskytnutí zbraní Ukrajině a také nevybíravé sankce proti Rusku nejenže nepřibližují konec konfliktu, ale vedou ke zhoršení ekonomické situace a potravinové krizi. Zároveň NATO při neustálém rozšiřování přestalo být obrannou aliancí a samo se stalo iniciátorem humanitárních krizí.

Uvedl to čínský zástupce Zhang Jun na zasedání Rady bezpečnosti OSN, informuje PolitNavigator.

„Známky vleklého konfliktu jsou znepokojivé. Dodávky zbraní mír nezajistí, v konfliktu nejsou vítězové. Dialog a vyjednávání jsou jediným způsobem řešení sporů.

Rusko a Ukrajina odvedly práci v předchozích rozhovorech a ty proto musí pokračovat, ať se děje cokoliv. Mezinárodní společenství by mělo vytvořit příznivé podmínky pro jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. Je třeba podporovat politické urovnání.

Tyto ozbrojené akce jsou ve skutečnosti nebezpečné. Střety a nevybíravé sankce vedou k tomu, že lidé ve všech zemích, včetně rozvojových, čelí vysokým cenám potravin a ropy.

Zabavení a zmrazení devizových rezerv jiných zemí je ve skutečnosti vulkanizací ekonomické provázanosti, což vede k nejistotě a problémům ve světové ekonomice a mezinárodních vztazích…

Bezpečnost všech zemí je nedělitelná. Spojování bezpečnosti jedné země s nejistotou jiné země není rozumné.

Opakovaná expanze NATO na východ po studené válce nejenže neučinila Evropu bezpečnější, ale neukončila ani konflikty. A tato organizace má obranný charakter. Jsme však svědky kolosálních humanitárních katastrof. 

7. května 1999 NATO vypálilo sérii raket na čínskou ambasádu v Jugoslávii, zabilo tři čínské novináře a zranilo více než 20 čínských diplomatů. Čínský lid na toto barbarství nikdy nezapomene,“ řekl čínský zástupce.

Pokec24.cz