Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čína hrozí silou pokud USA, budou bránit jejímu sjednocení s Tchaj- wanem

11. 8. 2022

Čína hrozí silou pokud USA, budou bránit jejímu sjednocení s Tchaj- wanem

Včera 22:05

ČTK

 

Čína ve středu pohrozila použitím síly, pokud Spojené státy budou bránit Pekingu v jeho snaze o sjednocení Tchaj-wanu s pevninskou Čínou tím, že budou podporovat separatisty. Informovala o tom japonská tisková agentura Kjódó s odkazem na takzvanou Bílou knihu, kterou Čína pravidelně věnuje problematice obrany a vztahům s Tchaj-wanem.

Čínská bojová letadla Suchoj u Tchaj-wanu

Čínská bojová letadla Suchoj u Tchaj-wanu Foto: Gong Yulong, ČTK/AP

 

Peking, který je vnímán jako spojenec Moskvy, navíc ve středu označil Američany za hlavní strůjce krize na Ukrajině, uvedla agentura Reuters.

 

Čínský velvyslanec v Moskvě Čang Chan-chuej ve středečním rozhovoru pro ruskou státní tiskovou agenturu TASS obvinil Washington, že opakovanou rozpínavostí obranné aliance NATO a podporou sil, které se snaží přiblížit Ukrajinu spíše Evropské unii než Moskvě, zahnal Rusko do kouta.

 

Peking také kritizoval prohlubující se vztahy Washingtonu s Tchaj-pejí.

Čína vydala Bílou knihu s názvem „Tchajwanská otázka a sjednocení Číny v nové éře“ v době, kdy ostře reaguje na návštěvu předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu, která se uskutečnila minulý týden.

 

Čína kvůli Pelosiové ukončí spolupráci s USASvět

 

Pokud se nějaké vnější síly budou vměšovat nebo se budou radikálně projevovat separatistické síly, budeme vždy připraveni reagovat použitím síly nebo jiných nezbytných prostředků,“ uvádí se v dokumentu, který vydala kancelář čínské vlády pro záležitosti Tchaj-wanu. Kritizuje v něm Spojené státy za to, že nerespektují zásady jedné Číny, podle kterých by Washington měl Peking uznávat jako jedinou legitimní čínskou vládu.

 

Čína vytýká Spojeným státům také to, že s ostrovem udržují oficiální vztahy a podporují prodej zbraní na Tchaj-wan. Dokument taktéž tvrdí, že Washington navádí ostatní země k zasahování do záležitostí Tchaj-wanu a pomáhá ostrovu rozšířit jeho mezinárodní působení.

 

Peking se manévry u nás připravuje na invazi, tvrdí Tchaj-wanSvět

Peking se manévry u nás připravuje na invazi, tvrdí Tchaj-wan

Pelosiová byla nejvýše postavenou americkou představitelkou, která Tchaj-wan navštívila od konce 90. let minulého století. Čína v reakci na její cestu přijala rozsáhlé protiamerické sankce a v okolí ostrova zahájila vojenská cvičení, o kterých v úterý tchajwanský ministr zahraničí řekl, že jsou „přípravou na invazi“.

Čína považuje Tchaj-wan za součást svého území a v minulosti varovala, že pokud se ostrov pokusí vyhlásit nezávislost, nebude váhat použít vojenskou sílu, aby jej dostala pod svoji úplnou kontrolu.