Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chodit za školu nestačí

1. 10. 2019

V pátek opět nepřišli do výuky žáci a studenti po celém světě. Apelovali tím na politiky, aby už konečně něco radikálního provedli  ve věci klimatických změn. Jako kdyby mladí lidé nechápali, že je zbytečné obracet se na politiky, když věci mohou přece změnit sami. Možností je nepřeberně. 

   Začít mohou tím, že si nepořídí řidičský průkaz. Individuální doprava představuje obrovský nápor na prostor a je vypočteno, kolikrát větší zátěž představuje přeprava jedné osoby či jednoho metráku nákladu autem ve srovnání s vlakem.

   Mohou rovněž výrazně omezit spotřebu masa, neboť je známo, jak ekologicky zhoubné jsou velkochovy hospodářských zvířat. Česká republika, která již svá stáda z velké části vybila a maso i další potraviny dováží vyloženě neekologicky z ciziny, by nárůst počtu vegetariánů ve své hospodářské bilanci ani nepoznala.

   Mělo by být samozřejmostí, že nikdo z demonstrantů nepožije nic z plodů, které se k nám dovážejí z druhé strany zeměkoule, většinou z tropického pásma. Demonstrovat místo výuky a potom si jít koupit banán či pomeranč může jen ekologicky hodně nevzdělaný člověk. Skutečnost, že u nás banány stojí zhruba stejně jako brambory, svědčí mimo jiné o tom, že se do jejich ceny započítává jen směšně laciná práce domorodců, nikoliv však třeba náklady na dopravu včetně negativních externalit. Přitom ta námořní je dokonce ekologicky ještě škodlivější než letecká.

   Je toho mnoho, co mohou mladí lidé změnit. Důležité je například neaspirovat na bydlení ve svém vlastním domku a dát přednost životu  v panelácích. Zábor půdy pro potřeby individuálního bydlení spolu s doprovodnou dopravní infrastrukturou ničí snad ještě více orné plochy než výstavba skladů a průmyslových zón ve volné krajině.

   Místo oblíbeného pátečního chození za školu by mladí lidé mohli toto všechno naprosto spontánně a dobrovolně iniciovat. Pochopitelně s vědomím, že žijeme ve svobodné společnosti, která dává komukoliv možnost svým chováním zcela vynulovat ekologický přínos jejich  obětí a planetě zase o něco přitížit.

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář