Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chcimíristé na G 20 zvítězili…

10. 9. 2023

Chcimíristé na G 20 zvítězili…

10.9.2023 09:10

Klobouk dolů před indickou vyváženou zahraniční politikou, někdy budící až dojem oportunismu. I podle ruských zdrojů (např. Vzglyad.ru) se indickému premiérovi Módimu podařilo prosadil coby vůdce globálního jihu. Vše mu hraje do karet.

Zatímco USA a Západ vůbec vsadily na geopolitický střet nejen s Ruskem, ale i s Čínou, rostoucí ekonomické úspěchy a i nesporné pozitivní vnímání Indie tvrdými protivníky Putinem i Bidenem, a všeobecným často až triumfalistickým přijímáním indického premiéra v zahraničí nese ovoce. Deklarace vztahující se k Ukrajině je doslova mírovým průlomem v celosvětové politice. 

Vedoucí představitelé "Velké dvacítky" (G20) na summitu v Indii uznali rozdíl v názorech a hodnocení situace na Ukrajině. Zároveň ve svém závěrečném prohlášení tvrdili, že současná éra by neměla být "érou války" Návrh prohlášení neobsahuje ani slovo o odsudku Ruska a přejímá pohled globálního jihu odsuzujícího válku, o které donekonečna hovoří Západ .

"Upozornili jsme na lidské utrpení a další negativní dopady války na Ukrajině na globální potravinovou a energetickou bezpečnost, dodavatelské řetězce, makrofinanční stabilitu, inflaci a hospodářský růst, které zkomplikovaly politické prostředí pro země, zejména rozvojové a nejméně rozvinuté země, které se stále zotavují z pandemie COVID-19 a hospodářské krize, která podkopala pokrok směrem k cílům udržitelného rozvoje. Rozvoj. Byly zde různé pohledy a hodnocení situace," uvádí se v prohlášení.

Uvádí také, že vedoucí představitelé G20 jsou přesvědčeni, že současná éra by neměla být "érou války". Zejména vyjádřili znepokojení nad negativním dopadem konfliktů na "bezpečnost civilistů" a zhoršením "sociálně-ekonomické křehkosti a zranitelnosti, což brání účinné humanitární reakci". Kromě toho mají strany v úmyslu spojit úsilí "k odstranění negativního dopadu války na světovou ekonomiku" a vítají "všechny relevantní konstruktivní iniciativy, které podporují komplexní, spravedlivý a trvalý mír na Ukrajině".

Také vůdci "Velké dvacítky" vyzvali k plné realizaci černomořské iniciativy

"Velmi oceňujeme úsilí Turecka a dohody zprostředkované OSN uzavřené v Istanbulu, sestávající z memoranda Rusko-OSN a Černomořské iniciativy, a vyzýváme k jejich úplné, včasné a efektivní implementaci k zajištění okamžitých a nepřerušovaných dodávek obilí, potravin a hnojiv z Ruska a Ukrajiny," uvádí se v prohlášení.

V 34stránkovém dokumentu vedoucí představitelé skupiny G20 rovněž vyzývají všechny státy, aby dodržovaly zásady mezinárodního práva a zdůraznily význam mírového řešení konfliktů. Domnívají se také, že přistoupení zemí Africké unie ke skupině G20 pomůže vyřešit globální problémy naší doby a rozvojové země budou obecně hrát aktivnější úlohu v rozhodovacím procesu na úrovni mezinárodních finančních a hospodářských institucí.

Ten výsledek je bodem zvratu a posílil globální jih na samostatného světového činitele. Svět byl silnější, když spolupracoval než dnes, kdy síly války stále bubnují na poplach.

Přeji krásný den, přátelé.

 Jiří Vyvadil

vasevec.cz