Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chceme pravdu. Čeští poslanci vyzývají Kongres USA, ať zasáhne proti dezinformacím na webu

29. 11. 2019

Chceme pravdu.

Čeští poslanci vyzývají Kongres USA, ať zasáhne proti dezinformacím na webu

Dnes 12:15 Renáta Bohuslavová, Novinky

 

Facebook, Twitter nebo Google šíří lži a dezinformace a rozdělují společnost, žádáme americké kongresmany, aby s tím začali něco dělat. S takovým poselstvím se v dopise na americký Kongres obrátili zástupci sedmi českých parlamentních stran. Doufají, že američtí zákonodárci budou brát hrozbu vážně a zahájí dialog.


Šéf poslanců STAN Jan Farský

Foto: Petr Hloušek, Právo


Společnosti jako Facebook či Twitter nechtějí rozlišovat pravdu a lež a mají jen jednu cestou, po které jdou, cestu zisku. Tím bohužel rozdělují společnost. Už s tím konečně něco dělejte,” řekl na tiskové konferenci šéf poslanců STAN Jan Farský s apelem směrem k americkým kongresmanům.


K výzvě se společně s jeho klubem přidala i ODS, lidovci, TOP 09, Piráti, ale i vládní ČSSD a ANO. Výzvu nepodpořili poslanci SPD a KSČM.


„Nechceme tím nikoho cenzurovat nebo blokovat svobodu slova, ale je potřeba, aby se tyto společnosti začaly chovat zodpovědně,” vyjádřil své obavy poslanec ANO Jaroslav Bžoch.


Část dopisu americkým kongresmanům

V posledních letech musí naše demokracie odolávat novým závažným útokům, které ji podkopávají a které ji vnitřně rozkládají, mezi ně patří masivní šíření lží a dezinformací. S politováním musíme konstatovat, že americké firmy, jako jsou Facebook, Twitter a Google, vytvářejí prostor právě pro masivní šíření dezinformací a navíc nastavením svých algoritmů je samy podporují.


Právě firmy jako Facebook, Google nebo Twitter mají podle českých zákonodárců velký vliv a je třeba s nimi aktivně jednat. Členové Kongresu ve vzájemné diskusi mohou podle českých poslanců zásadně pomoci.


„Nemůže se sem přenášet ruský nebo čínský model nesvobody. Pevně věřím, že v USA najdeme partnery,” dodal šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek.


Čeští poslanci mají podporu i v řadě senátorů a chtějí se obrátit i na své evropské kolegy. Dopis chtějí odeslat v příštím týdnu a podpisy pod něj postupně přidávat.


„Přáli bychom si, aby naši američtí kolegové a spojenci brali tuto hrozbu vážněji a vedli dialog a jednání s firmami, které na to mají vliv,” dodala poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová na dotaz, jakou reakci od americké strany čekají

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář