Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chce Polsko za každou cenu válku mezi NATO a Ruskem?

31. 3. 2022

Chce Polsko za každou cenu válku mezi NATO a Ruskem?

Není divu, že Západ na ruskou vojenskou operaci reagoval sankcemi. Překvapivá je ale bezpodmínečná vůle polské vlády k vojenské eskalaci.

Ilustrační foto

31. března 2022 - 09:01

 

Polsko je tradičně jedním z nejradikálnějších představitelů protiruské fronty v Evropě. To není nic nového. Nové je, že polská vláda ve svém radikalismu zřejmě dokonce hodila přes palubu svůj pud sebezáchovy.

Dalo se očekávat, že kolektivní Západ bude v reakci na ruskou vojenskou operaci na Ukrajině běsnit. Daly se také očekávat tvrdé sankce, které zasáhly Západ – přesněji EU – tvrději než Rusko. EU je vazalem USA a zahyne v anticipační poslušnosti zavedením sankcí požadovaných USA, a to i ke své vlastní škodě. Tento kurz kamikadze se dal očekávat.

 

Sebevražedné sankce

 

Nedostatek elektřiny a studené topení kvůli nedostatku plynu se dá nějak přežít. Nějakým způsobem se dá přežít i přidělování potravin, protože to, jak EU zaseje  a sklidí další úrodu, když nemůže dovážet hnojiva z Ruska a Běloruska, které dominují světovému trhu, zůstává jednou z mnoha záhad bruselských ideologů.

 

Jak ale přežít válku mezi NATO a Ruskem, která by nevyhnutelně přerostla v jadernou válku, to je tajemství, které ví jak vyřešit jen polská vláda.

 

 

Polsko a Mig-29

 

Polsko od začátku požadovalo, aby mohlo své staré stíhačky Mig-29 předat Ukrajině. Problém: Na Ukrajině již nejsou žádná funkční vojenská letiště, kde by stroje mohly přistávat. A ruské ministerstvo obrany okamžitě varovalo, že pokud ukrajinská válečná letadla vzlétnou z letišť NATO, bude to vměšování do konfliktu a ta letiště budou bombardována Ruskem.

 

Polsko tedy navrhlo převézt stíhačky na americkou základnu v Rammstein, aby je USA mohly nějak převézt na Ukrajinu. USA to však zdvořile odmítly a poukázaly na nebezpečí přímé konfrontace mezi NATO a Ruskem.


Ale to není vše, protože Polsko stále vyvolává otázku Mig-29. USA zatím reagují jen otráveně.

 

Toto je suverénní rozhodnutí Polska. A dali jsme jasně najevo, že o tom může Varšava rozhodnout sama. (...) Spojené státy považovaly toto rozhodnutí za nepřijatelné. Měli jsme mnoho otázek, na které se nedalo tak snadno odpovědět, například pokud jde o piloty, palivo a logistické otázky, jak dostat letadla z Polska na Ukrajinu,“ k tomu řekl americký velvyslanec při NATO.

 

Srozumitelně řečeno: Poláci si hrají s ohněm a pokud se tak sami rozhodnou, budou se muset vypořádat s následky případné ruské reakce (například útok na polské vojenské letiště). USA by z toho asi ani nebyly nešťastné, protože ruské rakety na Polsko by byly pro USA mediálním dárkem. Ale Spojené státy jasně řekly, že s tím nemají nic společného, a také jasně řekly, že žádná aliance neexistuje.

 

Pozemní síly na Ukrajině

 

Ale v Polsku se stále objevují nové nápady, jak dotlačit NATO do války s Ruskem. Polský vicepremiér a tajný vládce v polské vládě Jarosław Kaczyński nyní navrhl vyslání „mírových jednotek NATO“ na Ukrajinu . Věří, že právě to Ukrajina a celý demokratický svět potřebuje.

 

Je naprosto jasné, že takové „mírové síly“ NATO pohybující se na Ukrajině by byly vybombardovány Ruskem hned za hranicí. Ruský vojenský analytik odhadl, že počet 10 000 „ozbrojených mírových jednotek NATO“ by se tak změnil na 10 000 „sebevražedných atentátníků“.

 

(rp,prvnizpravy.cz.antispiegel,foto:arch.)