Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chce Biden vyprovokovat Rusko k unáhlené vojenské akci, která svět „povede“ na pokraj jaderné války?

17. 4. 2021

Chce Biden vyprovokovat Rusko k unáhlené vojenské akci, která svět „povede“ na pokraj jaderné války?

 

Příspěvky od messin 16.4.2021

Krize na Ukrajině a plynovod Nord Stream II

Mark H. Gaffney

Sotva po třech měsících svého prezidentování „vede“ John Biden svět na pokraj jaderné války o Ukrajinu. V únoru Biden trval na tom, že USA nikdy nepřijmou ruskou anexi Krymu. Přestože 95 procent obyvatel Krymu v roce 2014 hlasovalo pro návrat do Ruska, popisuje Biden nadále anexi jako „agresi“ či „invazi“. Demokratická referenda jsou zjevně irelevantní, pokud s výsledkem nesouhlasí Washington.

Rusové ani nezaútočili. V té době již byla ruská vojska přítomna na Krymu dle dřívější dohody uzavřené s předchozí zvolenou ukrajinskou vládou. Tenhle druh zkreslené historie se stal standardem v tom, co na Západě platí pro žurnalistiku v jakékoliv záležitosti týkající se Ruska.

Nedávno měl prezident Biden tu drzost popsat Vladimira Putina jako „zabijáka.“ Říkám drzost, protože v roce 2002 byl sám Biden v americkém Senátu nejhlasitějším propagátorem války v Iráku v roce 2003, která zabila nejméně milion Iráčanů. Jak řekl Putin „člověka je třeba znát.“

A když Putin odpověděl na Bidenův „zabijácký“ komentář tím, že americkému prezidentovi popřál dobré zdraví a nabídnul mu osobní schůzku k diskusi o světových událostech, Biden nabídku rázně odmítl s tím, že je „zcela zaneprázdněn.“ Dobře informovaní lidé mlčky podotkli, že jeho údajná zaneprázdněnost souvisí s Bidenovým omezeným pracovním harmonogramem a viditelně se zhoršujícím mentálním postižením.

Ukrajinský prezident Zelenskyj odstoupil od mírového procesu z Minsku. A pak o několik dní později Zelenskyj vyhlásil válku Rusku vydáním dekretu, který uvádí, že v případě potřeby bude Krym osvobozen od ruské kontroly vojenskou akcí.

Zelenskyj také vyzval Západ, aby urychlil vstup Ukrajiny do NATO. Pokud by k tomu došlo, vyžadovalo by to vojenskou reakci NATO v případě války. Po jeho prosbě proběhla v sídle NATO v Bruselu řada mimořádných schůzek.

Od roku 2014 bylo v oblasti Donbasu na východní Ukrajině zabito nejméně 14.000 Rusů, většinou civilistů. Během sedmi let ukrajinská armáda ostřelovala a terorizovala ruská města a komunity, které leží východně od linie fronty. Západní tisk nehlásil téměř nic z tohoto násilí. Když k nějakému dojde, je z toho obvykle obviňováno Rusko.

Jak píši, v regionu probíhají vojenské horečné přípravy. Ruské a ukrajinské síly se hromadí na obou stranách hranice. Nedávno představitelé Kremlu popsali situaci kolem frontové linie jako „nestabilní“ a „děsivou.“ Přesto se zdá, že Biden a jeho poradci jsou odhodláni přilévat olej do ohně. Před několika dny nařídil Biden dvěma americkým torpédoborcům plout do Černého moře, kde také probíhá ruská námořní expanze. Americké lodě měly projít Bosporem ve dnech 14. až 15. dubna.

Je jistě pravda, že Černé moře je mezinárodní vodní cesta. Americké námořnictvo má právo tam plout. Ale vzhledem k tomu, co se ukázalo, je skutečně moudré riskovat jaderné zúčtování s Ruskem kvůli regionálnímu sporu, který rozhodně nemůže být pro národní zájmy USA životně důležitý? Američtí představitelé nikdy nevysvětlili, proč by osvobození Krymu a východní Ukrajiny mělo být pro Američany důležité.

Proč si tedy Biden zahrává s ohněm?

Důvod je prostý, i když není v západním tisku nikdy zmíněn. Biden a jeho poradci doufají, že vyprovokují Rusko k ukvapené vojenské akci. Chtějí dosáhnout propagandistického puče tím, že označí Putina za agresora. To jim umožní enormně zvednout politický tlak na Německo, aby zrušilo plynovod Nord Stream II, který je z 95 procent dokončen. Potrubí začíná v severním Rusku poblíž Petrohradu a vede pod Baltským mořem do Německa. Po dokončení poskytne objemný plynovod Německu (a Evropě) vydatný levný zemní plyn. Jenže Bidenův tým považuje plynovod za existenciální hrozbu pro hegemonii USA v Evropě. A zdá se, že jsou připraveni dovést svět na pokraj jaderné války, aby v této záležitosti zvítězili.

V průběhu let už USA vynaložily obrovský politický kapitál, aby projekt Nord Stream II zastavily. Západní zpravodajské agentury se snažily vše propracovat a připravovaly jeden podvod za druhým, aby zvýšily tlak na německou vládu.

Příkladem je údajná otrava bývalého ruského špiona Sergeje Skripala a jeho dcery v anglickém Salisbury v roce 2018, údajně Ruskem, a novější případ disidenta Alexeje Navalného, který byl údajně vystaven stejnému nervovému plynu ruské výroby použitému proti Skripalovým, známému jako Novičok.

Navzdory senzačním obviněním, mediální bouři a medializovanému vyhoštění ruských diplomatů se oba příběhy od té doby rozpadly. Západní zpravodajské agentury nedokázaly vysvětlit, jak Skripalovi a Navalnyj dokázali přežít extrémní toxicitu Novičoku. Tato látka je tak smrtelná, že měli zemřít i první svědci a lékaři, kteří přišli do styku s údajnými oběťmi. Věří někdo, že Rusové jsou tak neschopní, že opakovaně nedokázali zavraždit své údajné oběti pomocí vlastního nervového plynu?

Špinavé kampaně možná fungovaly na Američany, ale selhaly tam, kde to bylo nejdůležitější – v Německu.

USA chtějí dodávat Německu zkapalněný zemní plyn ze Severní Ameriky dodávaný tankery za mnohem vyšší cenu. Díky tomu by Německo bylo trvalé závislé na dražším americkém zemním plynu, zatímco Nord Stream II by Německo osvobodil od politické kontroly a vlivu USA.

Problém Washingtonu spočívá v tom, že německá vláda neustoupila. Nedávný průzkum ukazuje proč. Navzdory všem pokusům o diskreditaci Putina 67 procent Němců stále podporuje dokončení projektu Nord Stream II. Obvykle dobře informovaní Němci chápou, že plynovod je pro jejich zemi a Evropu životně důležitý. Je to bezpečná sázka, kterou vidí také prostřednictvím transparentní propagandy CIA.

Je pozoruhodné, že k převratu podporovanému USA v roce 2014, který svrhl předchozí vládu v Kyjevě, došlo bezprostředně poté, co tehdejší ukrajinský prezident Janukovyč odmítl ekonomický balíček nabízený Evropskou unií (podporovaný také USA) a místo toho podepsal dohodu s Ruskem, která byla pro Ukrajinu mnohem příznivější.

Načasování bylo významné. V tomto bodě dal Washington zelenou převratu. Poté se USA přesunuly na Ukrajinu s vlastními ekonomickými „reformami.“ Například společnost Monstanto, která neustále touží zvýšit svůj podíl na trhu, začala skupovat velké plochy úrodné ukrajinské zemědělské půdy za účelem vývozu svých GMO jedů do regionu.

Poté, co se nepodařilo zablokovat potrubí pomocí každého skrytého schématu z příručky CIA a ministerstva zahraničí, Bidenův tým nyní zvýšil sázky. Evidentně jsou připraveni riskovat třetí světovou válku, aby udrželi současný status Německa jako vazala USA. Ovládání Německa je jedním z klíčů k ovládání Evropy.

Ohledně směřování Ukrajiny k členství v NATO se při vstupu do aliance jedná o zdlouhavý proces. Nejprve musí být splněna řada podmínek a vzhledem k tomu, že je Ukrajina ekonomicky na odpis, je nepravděpodobné, že by se něco takového stalo. Z tohoto důvodu nemusí být Zelenského prosba o urychlené členství proveditelná. Ponurá ekonomická situace Ukrajiny se navíc bude zhoršovat, protože jeden z jejich hlavních zdrojů příjmů brzy zmizí.

Vzhledem k tomu, že plynovod Nord Stream II prochází daleko na sever a obchází Ukrajinu, může země přijít o miliardy dolarů z poplatků, které v současnosti vybírá za ruský plyn dodávaný do Evropy přes její území. To je jistě důvod, proč se ukrajinští činitelé spojili s Američany a požadovali zrušení projektu.

V době svého zvolení v roce 2019 slíbil ukrajinský prezident Zelenskyj ukončení občanské války a uzavření míru s Ruskem. Ukázalo se však, že tyto problémy jsou natolik neřešitelné, že se pozice na obou stranách od té doby zhoršily. Rusko nemá v úmyslu vzdát se svého jediného teplovodního přístavu na Krymu a ani východní provincie se nikdy nepodrobí kontrole Kyjeva. Putin začal rozdávat ruské pasy občanům Luhanska a Doněcka, což naznačuje, že by Moskva mohla uvažovat o dalším kroku, konkrétně o politické absorpci obou provincií zpět do Ruska.

Vzhledem k tomu, že Bidenův tým dělá vše, co je v jeho silách, aby špatnou situaci ještě zhoršil, stojí před Putinem největší výzva jeho politické kariéry. Putin byl po mnoho let takovým modelem zdrženlivosti vůči Západu, že mnoho Rusů má pocit, že je příliš vstřícný, zejména tváří v tvář pokračujícímu nepřátelství USA a válečným štváčům. Ne že by Rusové lačnili po boji. Můj výzkum naznačuje něco jiného. Ruský lid nemá chuť na válku. Chápou hrůzy války mnohem jasněji než Američané. Koneckonců, třicet milionů jejich krajanů zahynulo při válce s nacistickým Německem. Ačkoliv se domnívám, že se Putin už dávno přestal zajímat o to, co si o něm Američané myslí, ví, že pokud to překročí, riskuje znepřátelení Němců, kteří by se ještě mohli rozhodnout zrušit Nord Stream II. Putin tedy musí postupovat opatrně.

Za předpokladu, že je plynovod dokončen, předpokládám, že trvale změní vztah Německa s USA a Ruskem. V takovém případě se evropská rovnováha sil posune na východ. Rusko a Německo jsou přirozenými obchodními partnery. Růst obchodu mezi oběma zeměmi do budoucna zajistí mír v Evropě. Pokračující pokusy USA blokovat vznik tohoto důležitého obchodního vztahu jsou dokladem neúspěšného vedení USA, které se táhne mnoho let do minulosti.

Překlad Messin

 

Zdroj: https://www.globalresearch.ca/crisis-ukraine-nordstream-ii-gas-pipeline/5742772

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář