Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čeští učitelé bojují s Němci

3. 1. 2024

Čeští učitelé bojují s Němci

 

Mezi prvními, kdo se nacistům postavil na odpor, byli češti učitelé. Němci moc dobře tušili, že u českých kantorů  jim pšenice nepokvete a moc spojenců nezískají. Proto je hned zpočátku mělo gestapo ve hledáčku a pozorně jejich jednání sledovalo. Nemohlo tomu být jinak ani na Chodsku, ba právě zde odpor vůči nacistům byl ještě silnější. Umocněny i tím, že došlo k uloupeni a připojení k Říši části, byt zcela českých obci na Chodsku.

 

Učitelka Anna Jindřichová se jak ve škole, tak ve veřejná činnosti vždy snažila seč mohla o dobrý poměr našich lidi s Němci. Ale u sudeťáků v Hostouni se její snaha naprosto míjela s účinkem. A v době před Mnichovem se tu ještě více  poměry zhoršily. Městečko bylo zahrnuto do záboru, musela ve spěchu  odejit do Bukové nedaleko Přeštic a Merklína.

 

V pamětní knize obce o tom najdeme záznam, tedy o jejím dalším osudu a je opravdu úděsný. Rozhodla se zajet si pro nábytek a osobní věci. Ale již před cílem, na silnici nedaleko hřbitova v Hostouni bylo auto násilně zastaveno a učitelka z něj odvlečena. Uvrhli jí do místní věznice, kde byla surově bita a mučena. Je velmi smutným vysvědčením pro "nordickou rasu“, že se týrání na ní dopouštěly i německá ženy. Ve vězení po třech dnech zemřela. V říjnu 1938 německé úřady se z toho vyvlékly pustou lží - prý se oběsila…  Tím se mělo zakrýt vše, co na ní bylo spácháno.

Z archivních materiálů připravil Josef Sedlák