Jdi na obsah Jdi na menu
 


Černý scénář - Do penze v 70 a důchod od 8000 na měsíc

14. 1. 2020

Černý scénář - Do penze v 70 a důchod od 8000 na měsíc

Daniela Brodcová

Foto: Pixabay

 

Tři varianty možných změn důchodového systému představilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Kterou z nich si politici vyberou?

 

Buď si důchodci pohorší, nebo se prudce zvýší věk odchodu do penze. Taková je budoucnost bez reformy.

 
Článek

„Je nejvyšší čas na politické rozhodnutí a zapojení Ministerstva financí. Pokud nic neuděláme, hrozí v příštích letech, že si všichni důchodci v poměru k dnešku pohorší o 11 procent, nebo budeme muset masivně navyšovat věk odchodu do důchodu – a to nad 70 let,” varovala po pátečním jednání Komise pro spravedlivé důchody ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD.

S podobnými závěry se ztotožňují i někteří ekonomové – upozorňují na to, že se český důchodový systém bez dalších příjmů začne od 30. let prudce propadat kvůli nástupu silných ročníků do penze.

Vláda si už při svém vzniku změny v důchodech stanovila jako jednu z priorit, kterou chce dle programového prohlášení vyřešit „bez zdlouhavých a neplodných diskusí”. Premiér Andrej Babiš (ANO) teď ale naléhavost vládní priority spíše zlehčuje.

 

Stát plánuje odměnu pro ty, co zůstanou déle pracovat

10. 1. 13:22

Bez obav?

V neděli v televizi Prima dokonce uvedl, že o penze není třeba se obávat. „Tím, že navyšujeme mzdy, máme vyšší odvody sociálního pojištění. Proto nejsou žádné obavy. Co ekonomové vědí o tom, co bude v roce 2030? Kdo bude u vlády?“ řekl premiér.

S takovým názorem ale nesouhlasí předsedkyně důchodové komise a rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová. Situaci, která Česko za 10 let čeká, pokud se důchodový systém nezmění, prý už dnes odborníci dokážou poměrně přesně namodelovat. A nejde o optimistické výhledy.

seznamzpravy.cz 14.1.2020

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář