Jdi na obsah Jdi na menu
 


Černé mraky nad stranou Angely Merkelové…

31. 10. 2019

Černé mraky nad stranou Angely Merkelové…

30.10.2019 18:04

 

O volbách v Durynsku už se hodně hovořilo. Triumfální vítězství ostře levicové strany Linke, čili Levice, následované stejně tak triumfálním nárůstem podpory protiimigrační AFD je známé. A známý je také propad CDU na třetí místo, ač ještě v minulých volbách byla první a ještě dříve spolehlivě měla absolutní většinu.

 

Ten výsledek značí jedno. Voliči v Durynsku zcela odmítli „vymoženosti“, které přinesl pád Berlínské zdi a sjednocení NDR s NSR. Těch příčin je mnoho. Ale ta hlavní spočívá v tom, že se obyvatelé Durynska, podobně jako obyvatelé ostatních zemí bývalého východního Německa, cítí masivně opovrhováni elitami ze Západu.

 

Pocit nostalgie po minulém zaznamenáváme i v Česku a nedávný průzkum ukázal že 1/3 Čechů, Moravanů a Slezanů pokládá minulost před listopadem 1989 za lepší dneška. Ovšem tak dramatický propad důvěry v současné poměry v Česku přece jenom neznáme… Babiš a spol. mají o čem přemýšlet, ale nemusí hledat strom, na kterém by se pověsili.

 

To situace v Německu, je drasticky odlišná a přirozeně se otáčí především proti hlavní vládní straně kancléřky Merkelové. Ovšem i zde je situace ještě složitější. Kancléřka, jak známo prohlásila, že již příště kandidovat nebude a přenechala předsednické křeslo ve straně bývalé generální tajemnici CDU Annegret Krampové-Karrenbauerové.

 

Annegret převzala po Merkelové její chybná rozhodnutí, týkající se jak protiruské sankční politiky, tak i vítací proimigrantské politiky. K tomu se navíc ovšem coby ministryně obrany se chová jako slon v porcelánu.

 

Kde jsou ty doby – a dobře tomu tak, kdy Merkelová například pozvala před televizními kamerami, bez jakékoliv konzultace ve své vládě a už vůbec ne v rámci struktur EU, milióny syrských migrantů a přišlo jich jen během roku 2015 přes milión. Kde jsou ty doby, kdy prosadila proti Rusku sankce za vymyšlené porušení mezinárodních závazků a bylo to ložené. Bez námitek

 

Minulý týden její nástupkyně chtěla ukázat, že Německo je hlavní velmoc EU, významný člen NATO a jako entré svého prvního vystoupení na summitu zemí NATO kategoricky prohlásila, že nelze připustit, aby Rusko s Tureckem rozhodovalo bez zemí NATO o vytvoření bezpečnostní zóny podél turecko – syrských hranic. A nic. Generální tajemník NATO cosi blekotal, že je to zajímavá iniciativa, ovšem nemůže se odvíjet pod hlavičkou NATO, ale OSN. To AKK, jak se zkráceně předsedkyni CDU říká, nepokládala za problém, protože přece Německo je nestálým členem Rady bezpečnosti a bez problémů takovou nepatrnost může prosadit. Až následně jí asi někdo řekl, že když Rusko dá veto a ono by ho jistě dalo, protože proč by se tam měly hemžit vojska NATO, tak nebude nic.

 

I němečtí novináři si všímají, jak naivní a trapný byl tento návrh. A naivitu a trapnost přímo v Turecku na tiskové konferenci se svým tureckým kolegou zdůraznil i německý ministr zahraničních věcí Maas, s tím, že vůbec nemá smysl se tímto nerealistickým návrhem zabývat.

Fiasko.

Durynsko pléduje pro spolupráci s Ruskem a zrušení sankcí. Proto zjevné vyvolání konfliktu jak s Ruskem, tak i členem NATO Tureckem mělo povahu slabomyslného výlevu.

 

V CDU to vře a zatímco Merkelová odjela beze slov do Indie na státní návštěvu, jdou si vrcholní politici její strany po krku a za plné účasti médií perou své špinavé právo.

 

Tak je to nechme vyprat.

 

Jiří Vyvadil

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář