Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ceny plynu letí strmě nahoru, až o 40 %. Česko volá po společném postupu EU

6. 10. 2021

Ceny plynu letí strmě nahoru, až o 40 %. Česko volá po společném postupu EU

Milan Rokos

Foto: Profimedia.cz

Ruský Gazprom tvrdí, že chce zabezpečit dodávky plynu především domácím zákazníkům.

11:47

aktualizováno • 14:45

 

Jak postupovat proti rostoucím cenám energií se budou šéfové vlád a států Evropské unie domlouvat na summitu ve druhé polovině října. Česko je ve skupině zemí, která volá po společném evropském postupu.

 
Článek

Cena klíčového termínového kontraktu plynu s dodáním v listopadu se ve středu zvýšila až o 40 procent a poprvé překročila 160 eur (zhruba čtyři tisíce korun) za megawatthodinu. Ukazují to data pro obchodní uzel Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je určující pro ceny na evropském trhu, informovala ČTK.

V úterý cena listopadového kontraktu vzrostla asi o 20 procent a poprvé překonala hranici 100 eur, dnes již 160 eur.

Prudce roste i cena elektřiny. Je za tím výrazně dražší plyn, ale také to, že Rusko nezvýšilo jeho dodávky do Evropy. Při návštěvě Estonska to ve středu řekla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

 

„V plynu jsme těžce závislí na dovozech – dovážíme ho 90 procent. Globálně po něm roste poptávka, dodávky se ale podle toho nezvyšují. Jsme velmi vděční, že Norsko zvýšilo produkci, nezdá se ale, že by to samé udělalo Rusko,“ citoval von der Leyenovou server Euractiv.

 

Řešením je podle šéfky Komise více investovat do obnovitelných zdrojů, a zbavit se tak závislosti na dovozu fosilních paliv. Tím, jak ale reagovat na hrozbu energetické krize bezprostředně, by se měli lídři EU zabývat na summitu 1. a 22. října. EU navíc oznámila, že zváží přepracování regulací energetiky.

 

Jak informoval německý deník Bild, ruský Gazprom nejenže nezvýšil dodávky do Evropy, ale naopak je ještě snížil – za poslední týden proudí do Evropy přes Polsko a Bělorusko o 70 procent plynu méně, přes Ukrajinu pak o pětinu.

Myslím, že zima bude chladná, protože se urodilo hodně jeřabin.

 

Sergej Gustov, Gazprom

 

Prioritou je domácí trh

Gazprom přitom tento týden oznámil, že dá přednost domácí poptávce před vývozem. „Myslím, že zima bude chladná, protože se urodilo hodně jeřabin,“ poukázal na pranostiku Sergej Gustov, který má v podniku na starosti zásobování domácích odběratelů. „Vím jistě, že domácí trh je pro Gazprom prioritou a že plyn dodáme všem odběratelům v Rusku,“ dodal pro agenturu TASS.

 

Seznamzpravy.cz

Poznámka ČNL:

Vzpomeňme si, jak byla výstavba Severního proudu 2 blokována, dokonce přerušena a nyní, kdy je SP 2 hotov, chtějí v EU jeho certifikaci ukončit až někdy v lednu 2022.

Je otázkou, proč EU jako celek, s výjimkou Německa a Maďarska, nenasmlouvala dodávku dostatečného množství plynu v době, kdy jeho cena byla nízká. My, kteří jsme vyzývali EU k plynové válce vůči Rusku, samozřejmě díky nekvalifikovanému vedení, budeme na rozdíl od Německa a Maďarska kupovat též drahý plyn. Kdo za to odpovídá. Maďarsko dokonce nasmlouvala v nedávné době dodávku poměrně laciného plynu z Ruska.  Proč my ne? Jsme tak nepředvídaví nebo se na dodávky plynu díváme rusofobními brýlemi? Někdo by za to měl nést nejen politickou odpovědnost a nikoliv, abychom za tuto neschopnost platili všichni my, obyčejní lidé.