Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čeho jsme byli uchráněni

31. 8. 2019

Měli jsme letos velké štěstí. Celého čtvrt roku nám bylo dopřáno sledovat vzrušující války ohledně obsazení postu ministra kultury.

 

Spor měl bytostně kulturní rysy a obsáhl velkou škálu žánrů. Nechyběla v něm teatrálnost, tragikomedie, fraška ani groteska. Místy připomínal vrcholné akrobatické a klaunovské kousky nefalšovaného cirkusového umění.

 

Od čeho všeho nás tato neobyčejná podívaná ochránila? Díky zápalu, s jakým jsme mohli sledovat tahanice o křeslo vrcholného politického reprezentanta české kultury, jsme si třeba ani nepovšimli, jak zvláštním způsobem došlo na počátku léta k obsazení nejvyšší politické funkce v Evropské unii. Německou ministryni obrany kdosi vytáhl na post předsedkyně Evropské komise jako králíka z klobouku. Evropský parlament jí její místo posvětil tak ochotně, že si nikdo ani nevybavil, na jakých zásadách se trvalo ještě před pěti lety.

 

Požár, který vyvolali a vzápětí hasili naši nejvyšší ústavní činitelé, nás uchránil od pohledu na ohýnky, které doutnají na Sibiři a v Amazonii. Ten první má rozlohu Belgie, ten druhý je podle všeho ještě vydatnější. Důsledky mohou být katastrofální, takže by stálo za úvahu, zda na zahradě ministerstva zahraničí neinstalovat raději o dva čmelíny více. Jistota je jistota.

 

Vzrušující dění v rezortu kultury zastínilo další nudné handrkování ve věci brexitu. Ani dlouhá léta vyjednávání nevedla k nalezení minimální shody mezi anglickou kolébkou demokracie a bruselskou pečovatelskou službou o demokracii.

 

Když jsme u těch banalit, v Itálii už zase padá vláda. Divoký rozchod s Británií může být vyloženou selankou oproti divokému soužití s Itálií, pokud italskému voliči dojde trpělivost se vzorně spolupracujícími pašeráckými a humanitárními organizacemi, které do přístavů dopraví kohokoliv, kdo si zaplatí.

 

Proč k nám bylo léto naplněné tahanicemi o jedno velevýznamné křeslo tak milostivé? Protože na rozdíl od výše vzpomínaných patálií má náš příběh vyložený happyend. Už je téměř jisté, že vláda vydrží až do švestek.

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář