Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čaputová na Globsecu zradila národní zájmy. Navezou tolik migrantů, kolik bude EU chtít, říká Blaha

18. 6. 2021

Čaputová na Globsecu zradila národní zájmy. Navezou tolik migrantů, kolik bude EU chtít, říká Blaha

22:00 17.06.2021

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová - Sputnik Česká republika, 1920, 17.06.2021

© AP Photo / Ronald Zak

 

Vystoupení slovenské prezidentky Zuzany Čaputové na konferenci Globsec zarazilo poslance Ľuboše Blahu. Ve svém příspěvku na Facebooku slovenský poslanec vyjádřil názor, že některé pasáže z projevu Čaputové jsou v protikladu s národními zájmy Slovenské republiky. Podle jeho slov by realizace jejích návrhů vedla k částečné ztrátě suverenity.

 

Během svého vystoupení na bezpečnostní konferenci Globsec, která tento týden probíhá v Bratislavě, slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zdůraznila zásadní význam spolupráce v rámci EU a NATO při řešení globálních výzev. Čaputová přitom zdůraznila, že pro zvládnutí krizí je nutné se řídit společnými pravidly a sdílet společné chápání světa, která se mají zakládat na demokratických hodnotách, právním státu a právech menšin.

 

Slovenská prezidentka připomněla také nutnost dodržovat mezinárodní pravidla, jejichž porušování podle ní vede ke zvýšení nestability a ohrožení demokracie a svobody. Jako příklad uvedla Čaputová situaci na Ukrajině, v Sýrii a Gruzii. Prohlásila také, že musíme mít účinný mechanismus, který by zajistil dodržování těchto pravidel, a v souvislosti s tím naznačila, že by Evropská unie měla přezkoumat svůj přístup k rozhodování v oblasti zahraniční politiky.

 

„Na ochranu pořádku založeného na pravidlech musíme použít účinnější politické, diplomatické a hospodářské nástroje,” podotkla Čaputová.

 

Ohrožení národních zájmů republiky

Výzvy Čaputové nenechal bez povšimnutí slovenský poslanec za Směr Ľuboš Blaha, který ani trochu nezapochyboval o tom, že slovenská prezidentka jednala v rozporu s národními zájmy Slovenska. Prohlášení Zuzany Čaputové chápe poslanec Blaha jako snahu prosadit zrušení práva veto pro členské státy v rámci rozhodovacího procesu v oblasti zahraniční politiky.

 

„Mezitím prezidentka Čaputová na Globsecu kompletně zradila národně státní zájmy Slovenské republiky a prohlásila, že Slovensko by v EU nemělo mít právo veta…To by znamenalo, že nám navezou tolik migrantů, kolik se úředníkům v Bruselu zachce,” předpověděl nepříznivý vývoj událostí Blaha.

 

Připomeňme, že ještě dříve se vůči konferenci Globsec kriticky vyjádřil slovenský politik a historik Eduard Chmelár, který ji označil za „největší sabat militaristů”.

„Globální bezpečnostní konference, na níž o mezinárodních otázkách již tradičně diskutují a rozhodují zejména militantní politici, generálové, zbrojařští lobbisté, armádní plánovači a jiní váleční štváči. Díky nim dominuje v debatách o bezpečnosti zkreslený pohled na svět, který neodpovídá realitě,“ napsal Chmelár ve svém příspěvku na Facebooku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář