Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bývalý ministr Herman konzulem. Lichtenštejnsko je s českými zeměmi historicky svázáno

14. 1. 2024

Bývalý ministr Herman konzulem. Lichtenštejnsko je s českými zeměmi historicky svázáno. Měli bychom toho využít

12. 7. 2021, redakce

Daniel Herman před nástupem do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů v Praze, kterou vykonával v letech 2010 až 2013, působil na různých pozicích v církevní a státní administrativě. Po zvolení poslancem za KDU-ČSL v roce 2013 byl o rok později jmenován ministrem kultury. Je členem Rady vlády pro lidská práva.

Lichtenštejnsko zřídí na podzim historicky první honorární konzulát v České republice. Jeho sídlem bude Brno a vláda knížectví si pro funkci honorárního konzula vybrala bývalého ministra kultury České republiky Mgr. Daniela Hermana. „Jsem velmi ráda, že se nám pro tuto důležitou roli podařilo najít tak kvalifikovanou a uznávanou osobnost,“ říká lichtenštejnská ministryně zahraničí Dominique Haslerová.

Pane Hermane, jak si vás vlastně Lichtenštejnsko našlo a jak jste si našel vy je?
Hlásím se k judeo-křesťanskému pojetí světa. Věřím, že je-li člověk otevřen Bohu, sám sobě i světu, dojde na správná místa. Podíváte-li se zpět na mé působení v církvi, v politice i veřejné správě, vyjde vám, že ona cesta k lichtenštejnské tematice dává v kontextu mých veřejných snah smysl. Ať už jsem se zabýval lidskými právy, zločiny nacismu či komunismu, usmířením mezi Čechy a Němci, romskou tematikou či vyrovnáváním se s vlastní minulostí, vždycky jsem se snažil o jediné: aby nás historické předsudky neodvracely od pravdy, spravedlnosti, a tím pádem i úspěšné budoucnosti. Kulturu připomínání v kontextu celkového kulturního života naší země jsem vždy chápal jako jednu z hlavních priorit své činnosti. V případě vztahů mezi Lichtenštejny, knížectvím a českými zeměmi jde právě o to samé: neuzavřít si spolupracující a prosperující budoucnost kvůli neznalostem, černobílému vidění světa nebo demagogii. Čili: že si mne Lichtenštejnsko na mé cestě našlo a potkali jsme se, toho si nesmírně vážím.

Co bude vaším hlavním úkolem?

Jedním z hlavních úkolů zřizovaného honorárního konzulátu je posílení bohatých vazeb mezi oběma zeměmi, zejména na jižní Moravě, kam Lichtenštejny pozval již v roce 1249 český král Přemysl Otakar II. Brno coby sídlo honorárního konzulátu nebylo vybráno náhodně. Zejména na jižní Moravě jsou dodnes viditelné četné stopy intenzivního působení Lichtenštejnů, a to nejen v oblastech kultury, ale i hospodářství, vědy a školství. Nejviditelnějším důkazem jsou samozřejmě oblasti Valtic a Lednice, které jsou součástí světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Jako ministr kultury jsem se s tímto jedinečným fenoménem kulturní krajiny, na který můžeme být právem hrdí, často setkával. Obecně mi půjde o to, pomoci vytvářet základ pro hlubší spolupráci, která by dokázala překonávat potíže z minulosti. Lichtenštejnsko je moderní zemí, která má České republice co nabídnout ve vzdělávání, ekonomice či inovacích.

Existuje již také honorární konzulát České republiky ve Vaduzu?
Ano, Česká republika zřídila svůj honorární konzulát v Lichtenštejnsku dokonce již v roce 2018 a honorárním konzulem byl jmenován Dr. Thomas Zwiefelhofer, bývalý vicepremiér země.

Mnoho lidí si možná nedovede představit, jaké jsou možnosti spolupráce České republiky se státem, v němž žije necelých 40 000 obyvatel.
Tomu rozumím, a proto bych rád připomněl, že do knížectví přijíždí denně pracovat asi 20 000 lidí ze Švýcarska, Rakouska a Německa. Tamní ekonomika je založena na znalostech a inovacích a průmysl tvoří největší podíl na HDP ze všech sektorů ekonomiky. Lichtenštejnsko a Česká republika jsou již dnes úzce hospodářsky propojeny díky společnému členství v Evropském hospodářském prostoru (EHP) a prostřednictvím smlouvy o zamezení dvojího zdanění, jakož i zásluhou lichtenštejnských firem působících v České republice. Základem spolupráce v oblasti vzdělávání je výměna studentů mezi lichtenštejnským gymnáziem a Gymnáziem Matyáše Lercha v Brně a dohoda o spolupráci na univerzitní úrovni. A konečně řada bilaterálních projektů v České republice je financována z finančních prostředků EHP.

Děkuji za rozhovor.

Text: Michal Dvořák

Foto: archiv ČTK

/prioritymagazin.cz/2021/07/12/byvaly-ministr-herman-konzulemlichtenstejnsko-je-s-ceskymi-zememihistoricky-svazano-meli-bychom-toho-vyuzit/