Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bývalý kancléř uvedl, že aliance USA - EU by mohla skončit

11. 7. 2020

Bývalý kancléř uvedl, že aliance USA - EU by mohla skončit

Eric Zuesse

10.7.2020  

 

Düsseldorfský deník Handelsblatt, „obchodní noviny“, které jsou německým ekvivalentem britského deníku Financial Times a amerického Wall Street Journal, otiskly 30. června článek s titulkem „Bývalý kancléř Schröder: USA vypovídají transatlantické partnerství“.

 

Doslova bylo uvedeno:

 

    Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder odsoudil pravděpodobné nové sankce, které chtějí USA uvalit proti plynovodu Severní proud 2, jako „úmyslné ukončení transatlantického partnerství“. Návrh zákona, o kterém se v současné době diskutuje na půdě amerického Kongresu, je „rozsáhlý, neoprávněný útok na evropskou ekonomiku a nepřijatelné vměšování do suverenity EU a energetické bezpečnosti západní Evropy,“ uvedl Schröder ve svém prohlášení pro veřejné slyšení Ekonomického výboru, které je naplánováno na středu v Bundestagu.

 

V závěru článku se uvádí:

 

    Schröder považuje vztahy s USA za „silně zatížené zvýšením celního tarifu a samostatnou“ politikou ze strany Američanů. Schröder dále píše: „Ekonomické sankce proti spojencům NATO během současné ekonomické recese nejsou ničím jiným, než úmyslným ukončením transatlantického partnerství.“

 

Je to, jako kdyby Jimmy Carter nebo Barack Obama řekli, že tvůrci evropské politiky mají vůči USA takovou obchodní politiku, která je natolik nepřátelská a nespolupracující, že pokud jí budou USA chtít vyhovět, budou se muset podřídit EU a přitom ztratit část své suverenity. Jako kdyby řekl Kongresu USA, že pokud budou chtít vyhovět požadavkům EU, nezbude v této záležitosti „jiná možnost, než ukončení transatlantického partnerství“.

 

Kongres ještě nepřijal tuto legislativu (legislativa nových ekonomických sankcí, kterou v Senátu USA podporují republikán Ted Cruz a demokratka Jeanne Shaheenová), ale („S.1441 - Zákon o ochraně energetické bezpečnosti Evropy 2019“ těší se silné dvoustranné podpoře, a je téměř jisté, že bude schválena v obou sněmovnách amerického Kongresu, a že ji prezident Donald Trump podepíše. Ve Spojených státech to není záležitost stranickosti.

 

Ani v Německu to není stranická záležitost. Obě hlavní německé politické strany (Schröder je v SPD) silně podporují plynovod Severní proud 2, který bude v rámci dodávek zemního plynu do EU mnohem ekonomičtější, než by byl zkapalněný frakovaný plyn, dodávaný Američany, tak jak požaduje vláda USA, namísto ruského plynovodu, zásobujícího Evropu. Ačkoli se tato americká legislativní iniciativa nazývá „Ochrana energetické bezpečnosti Evropy“, její převážná podpora v americkém Kongresu je ve skutečnosti kvůli ochraně amerických frakovacích firem. Označení zákona je pouze „vlasteneckým“ propagandistickým záměrem (což je typický způsob, jakým jsou zákony ve Spojených státech označovány - jako prodejní prostředek, který má znít přijatelně nejen miliardářům, kteří financují strany, ale také voličům v den voleb).

 

Obě americké politické strany jsou významnou měrou financovány domácími výrobci frakovaného plynu. Jedním z mála hrdých úspěchů prezidenta USA Obamy, na který hrdě navázal prezident Trump, bylo zvýšení energetické produkce, zejména frakovaného plynu, aby se snížil deficit amerického zahraničního obchodu. Pokud však budou frakovací firmy nadále ovládat americkou vládu, potom skutečně existuje možnost, nebo dokonce pravděpodobnost, že v důsledku toho transatlantická aliance skončí.

 

Germany SITREP: Former German Chancellor Says U.S.-EU Alliance Could Now End vyšel 1.7.2020 na thesaker.is. Překlad v ceně 215 Kč Zvědavec.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář