Jdi na obsah Jdi na menu
 


Byla odhalena nejtajnější základna USA v Afghánistánu

13. 9. 2021

Byla odhalena nejtajnější základna USA v Afghánistánu

Marina Sovina

5. 9. 2021

Novináři z NYT zveřejnili materiál o budování a zničení nejtajnější základny CIA v Afghánistánu.

Základnu CIA nedaleko Kábulu využívali pro cvičení, ale také jako vězení.

Říkalo se jí „Solná jáma“ (Salt Pit), odhalili autoři článku. Žádné oficiální údaje o existenci tohoto komplexu neexistují, avšak družicové snímky svědčí o tom, že tato základna v Afghánistánu byla.

Stavba základny začala někdy mezi rokem 2002 a 2004, po událostech 11. září 2001 v USA. Američtí zákonodárci poté projevili více tolerance k brutálním výslechovým metodám. Komplex Eagle Base byl využíván jak k výcviku spolupracovníků afghánských tajných služeb, tak i k násilnému zadržování. Americký vládní dokument o „Solné jámě“ odhalil případy týrání vězňů a používání „zostřených“ výslechů. Zadržené zavírali do těsných prostor, upírali jim spánek a mučili je waterboardingem. Podle údajů amerického ministerstva spravedlnosti na této základně v letech 2002-2005 zahynulo více než sto podezřelých z terorismu.

Novináři se domnívají, že utajené budovy byly Američany zničeny, aby Tálibové neviděli, v jakých podmínkách byli zadržováni zajatí bojovníci a jaké metody výslechu na nich byly uplatňovány.

Žádná oficiální reakce na tuto novinářskou práci se z Bílého domu, Pentagonu ani CIA neozvala.

Generál Kenneth McKenzie, náčelník centrálního štábu ozbrojených sil USA (USCENTCOM), v noci na 31. srpna informoval, že v Afghánistánu nezůstal ani jeden americký příslušník ozbrojených sil. Podle jeho slov za celé trvání mise v Afghánistánu zahynulo 2 461 amerických vojáků a civilistů. Dalších 20 tisíc občanů USA utrpělo zranění.

Zdroj: Lenta.ru

Outsidermedia.cz