Jdi na obsah Jdi na menu
 


Budoucnost po pandemii - Konec úspor v EU, bojkot Číny a prázdná města

10. 8. 2020

Budoucnost po pandemii - Konec úspor v EU, bojkot Číny a prázdná města

 

Nová fiskální smlouva, která má zabránit bankrotu členů EU, opatření k velkorysé stimulaci podnikání ve Spojených státech a zpřísnění omezení obchodu s Čínou.

Ilustrační foto

9. srpna 2020 - 04:20

 

To vše se stane nedílnou součástí našeho života ihned po ukončení pandemie, píše Forbes.

 

Změny se vztahují také na každodenní život: lidé začínají opouštět velká města, což pravděpodobně také povede k změnám ve struktuře globální ekonomiky, uvádí článek.

 

Jak ukazují výsledky průzkumu o pravděpodobném načasování návratu žáků do denního vzdělávání, názory amerických rodičů a učitelů na toto téma jsou výrazně odlišné, píše publicista Forbesu Kenneth Rapoza. Převážná většina rodičů, respektive 60,5% respondentů, vyjádřila touhu, aby jejich děti letos na podzim opět začaly chodit do školy. Přibližně třetina rodičů podpořila smíšený formát kombinující osobní a distanční vzdělávání, zatímco zbytek by prozatím raději pokračoval v domácím vzdělávání. Zároveň mezi učiteli pouze 35,4% uvedlo, že by se chtěli vrátit do celodenního formátu, uvádí článek.

 

To naznačuje, že distanční vzdělávání a formát práce na dálku s největší pravděpodobností u nás zůstanou po dlouhou dobu, poznamenává autor. Kromě toho dopad pandemie a probíhající masové protesty ve Spojených státech, doprovázené pouličními nepokoji, výrazně mění dříve obvyklou podobu městského života, uvádí článek. To vše odrazuje lidi od bydlení v drahých, přeplněných metropolitních oblastech, jako je New York, Portland nebo Seattle.

 

Vylidnění velkoměst

 

Život tady stojí jmění - ale v okamžicích hluboké krize se najednou ocitnete zavřeni v bytě, jehož nájemné stojí 2 500 dolarů měsíčně, poukazuje autor. Současně musíte přeplatit za dodávku potravin, pokud najednou v jediném supermarketu poblíž vašeho domu (konec konců nemáte auto a neodvažujete se jít dolů na metro), dojde vám toaletní papír, papírové ručníky a vejce. Jaký má smysl pokračovat v pronájmu takového bydlení v centru, pokud již nejsou k dispozici ani večerky a vše kolem je uzavřeno?

 

To platí zejména pro rodiny s dětmi, které často musejí za vzdělávání dětí v soukromých školách často draze platit. Ale pokud nyní můžete pracovat, aniž byste opustili svůj domov, tak proč si pronajímat drahý byt v Soho? Statistiky již potvrzují vznik nových trendů v odlivu populace z megaměst během pandemie, a to se týká především New Yorku, uvádí Forbes. Ti Newyorčané, kteří mají to štěstí, že mají nemovitosti mimo tuto metropoli, dočasně opustili Manhattan, aby přečkali krizi. Někteří kvůli tomu museli kupovat nové domy na východním pobřeží - ačkoli je těžké předvídat, zda se z nich stane druhý domov, nebo zda se do nich tito lidé natrvalo přestěhují, poznamenává článek.

Le Monde: Francouzští experti předpovídají budoucnost po koronaviru

 

Poslední zpráva Národní asociace domácích stavitelů ukazuje, že roste poptávka po nových domech, které se nacházejí v menších metropolitních oblastech i ve venkovských oblastech daleko od velkých měst. Odborníci to vysvětlují tím, že lidé chtějí mít prostornější bydlení a být daleko od současného (a potenciálně budoucího) městského chaosu, protože nyní mohou pracovat z domova a v případě potřeby podnikat příležitostné výjezdy do města. Pravděpodobně v budoucnu, až skončí pandemie, mnozí odjedou z velkých měst navždy, kde je život velmi drahý, ale je mnohem těžší přežít takové krizové situace. A to by mohlo vést k udržitelnějším změnám ve struktuře globální ekonomiky, píše Forbes.

 

Odvrat EU od vyrovnaných rozpočtů

 

To se také zmiňuje v analytické zprávě Barclays, kterou připravil ekonom Christian Keller. Předpovídá, že nová fiskální smlouva v Evropské unii, štědrá stimulační opatření na podporu podnikání ve Spojených státech a rostoucí geopolitická rizika a omezení týkající se obchodování s Čínou se stanou nedílnou součástí našeho života ihned po skončení pandemie (stane se to kdykoli), poukazuje článek.

 

„Významný posun“ v Evropě bude pramenit ze skutečnosti, že EU nyní nedovolí nikomu zkrachovat, aby byla u vlády dobrá, Německem schválený vyrovnaný rozpočet. Dlouho očekávaná dohoda o fondu pro hospodářskou obnovu a nový sedmiletý rozpočet EU signalizují, že politiky úsporných opatření v Evropě oficiálně skončily: „Tato dohoda znamenala významnou změnu postojů, zejména ze strany Německa,“ uvádí Kellerova zpráva.

 

Německo souhlasilo s volnější fiskální politikou na úrovni jednotlivých členů Evropské unie, namísto toho, aby trvala na aktivní finanční rovnováze - navíc je možné, že samotné Německo přestane být evropským státem s aktivní rovnováhou. To je významná změna, na kterou dokonce rezignovala i Angela Merkelová, poznamenává autor. Přímé půjčky korporacím s nulovým úrokem a spontánní fiskální sladění „je bezprecedentní“, uvádí se v článku: „Toto je další zásadní změna způsobu činnosti EU.“

 

Spojené státy také plánují štědré pobídky pro podniky, které byly katastrofálně zasaženy dopady pandemie. Koronavirus prakticky přemohl americkou ekonomiku, mnoho Američanů přišlo o své platy a je nuceno hledat nová pracovní místa za nových podmínek, dokonce souhlasí s pozicemi a platy nižší, než jejich kvalifikace, píše Forbes. Podle analytiků trpí uzamčením a karanténou mnohem více lidí než samotným koronavirem.

 

Analytici společnosti Barclays naznačují, že nový stimulační balíček bude činit přibližně 1,5 bilionu dolarů a bude podepsán Trumpem do 7. srpna. Tím se prodlouží časová osa poměrně velkorysých dávek v nezaměstnanosti 600 dolarů týdně, což dokonce poskytuje určitý druh „zvýšení platů“ pro mnoho Američanů, kteří byli během pandemie propuštěni z nízko placených pracovních míst v sektoru služeb. Ve skutečnosti nejen finanční magnáti Wall Street, ale také dělnická třída, intelektuálové a další daňoví poplatníci ve Spojených státech dostávají takovou bezprecedentní pomoc od státu, kterou nikdy předtím neviděli poprvé, poznamenává Forbes.

Studená válka s Čínou

 

Ve stejné době Spojené státy stále vedou "novou studenou válku" proti Číně, a je nepravděpodobné, že v blízké budoucnosti skončí, předpovídá autor. Uzavření čínského konzulátu v Houstonu a amerického konzulátu v Cheng-tu bylo dalším příkladem „rozpadu“. A minulý týden, během svého projevu, americký ministr zahraničí Mike Pompeo výsměšně nazval Čínu „hegemonem“, připomíná Forbes.

 

Problém je v tom, že se Čína v posledních několika desetiletích skutečně stala „průmyslovým hegemonem“ s požehnáním a aktivní podporou amerických nadnárodních společností, zatímco USA jsou nyní „technologickým hegemonem“, uvádí článek. Čína však již v této oblasti dohání Ameriku, míní autor. Nyní je to čínská společnost Huawei, která je světovým lídrem v oblasti 5G, a TikTok je nejstahovanější aplikací na světě, a takových příkladů bude stále více. „Je to Čína, která se stane dalším technologickým hegemonem, ne Britové, Rusové ani Indové. Vše, co potřebuje, jsou polovodiče a nanotechnologie a peněz už má dost,“ píše Forbes.

 

Není náhodou, že prezident Donald Trump minulý týden prohlásil, že už není nadšený z takzvané první fáze obchodní dohody, kterou sám nedávno nazval „skvělou dohodou“, říká článek: "Krize v oblasti veřejného zdraví v souvislosti s koronavirem, který byl poprvé odhalen v čínském Wu-chanu, ho zahnala do kouta.“ A pokud bude Trump znovu zvolen, dohoda s Pekingem by se mohla definitivně rozpadnout, varuje autor.

 

Trhy podle všeho počítají s vítězstvím Joe Bidena v naději, že skončí „obchodní válku“ s Čínou a nezvýší cla, vysvětluje článek. Někteří investoři jsou však přesvědčeni, že napětí s Čínou bude pokračovat i za Bidena, což ovlivní hospodářské vztahy po celém světě. „Napětí se stupňuje do něčeho podobného studené válce a vytváří trvalou linii rozdělení, podle níž se budou muset vyrovnat další ekonomiky,“ zdůrazňuje Kellerova zpráva.

 

(kou, prvnizpravy.cz, forbes.com, foto: arch.)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář