Jdi na obsah Jdi na menu
 


Britský historik - Kancléřství Merkelové je kolosálním propadákem!

26. 1. 2020

Britský historik - Kancléřství Merkelové je kolosálním propadákem!

 

Německá kancléřka Angela Merkelová je „osobou minulé dekády“, která vypráví „pohádky“ o liberálním světovém řádu, uvedl britský historik Niall Ferguson v rozhovoru s Die Welt.

26. ledna 2020

 

Podle jeho názoru evropský projekt byl uvržen do naprostého úpadku právě kvůli ní, a zejména kvůli chybám, k nimž došlo během hospodářské a migrační krize.

 

Pro čtenáře může být zajímavé, že se jedná o ukázku současného anglo-amerického konzervativního militantního myšlení, které v sobě obsahuje i velmi kontroverzní prohlášení.

 

Britský historik Niall Ferguson, který působil v Harvardu a Stanfordu, tvrdí, že projev vedoucího Bílého domu Donald Trump na Světovém ekonomickém fóru (WEF) v Davosu byl velmi dobrý. Americký prezident udělal správnou věc se zaměřením na ekonomický úspěch, uvedl expert v rozhovoru s Die Welt. Opravdu se má čím chlubit, protože během doby, co byl hlavou státu, podařilo se mu snížit daně a nezaměstnanost. Amerika je prý „úspěšným modelem“ a příkladem pro Evropu, zejména pro Německo, zdůraznil Ferguson (zda tím myslel zavádění izolacionalismu v mezinárodním obchodě není jasné, a uplatňování jednostranných výhod - protekcionismu - za pomocí nátlaku dolaru, asi také není zrovna to, co by prospělo mezinárodnímu obchodu - pozn. red.).

 

Podle historika je myšlenka, že „zelená dohoda“ uzavřená evropskými zeměmi přispěje k hospodářskému růstu, „jedna z nejpodivnějších myšlenek na planetě“. Podle jeho názoru dohoda o snížení emisí skleníkových plynů sníží pouze konkurenceschopnost německého průmyslu.

 

Kromě toho je Ferguson přesvědčen, že za problémy v oblasti klimatu nenesou odpovědnost Evropané a Američané, ale Číňané a Indové. „Když se Greta Thunbergová narodila, Čína byla zodpovědná za 60% zvýšení emisí CO2. Indie - dalších 20 procent a Evropa a Amerika - 0 procent,“ prohlásil historik (to je značně zkreslené oním slovem "nárůst", protože objemy CO2 produkované USA a Evropou byly v té době na vrcholu a obě jmenované země je svým průmyslovým rozvojem teprve "doháněly" - pozn. red.). V tomto ohledu poradil švédské aktivistce, aby přednášela projevy nikoli v Davosu, ale v Pekingu. Odborník nazval myšlenku, že evropská politika umožní vyhnout se klimatické katastrofě, „bláznivou“ a „zelenou dohodu“ za „bezvýznamnou gesto“.

 

Současně historik ocenil Trumpa za to, že poslal posluchačům v Davosu „klimatickou kost“ když slíbil, že se Spojené státy budou podílet na iniciativě WEF „One Trillion Trees“ („Jedna miliarda stromů“). Odborník vidí „historickou hodnotu“ hlavy Bílého domu v tom, že jako první upozornil celý svět na rostoucí vliv Číny. Ferguson prohlásil, že obchodní konflikt je součástí masivní strategie v Pekingu.

 

Historik obvinil německou kancléřku Angelu Merkelovou z neúspěchu evropského projektu: „Kancléřka Angela Merkelová je člověkem minulého desetiletí. Její kancléřství je kolosální selhání. Evropský projekt byl uvržen do naprostého úpadku. Nedojde k další integraci." Její slova o liberálním světovém řádu jsou „pohádky“, věří Ferguson: „Ve skutečnosti liberální světový řád existoval jen krátce po pádu Berlínské zdi. Byl to vynález 90. a možná 2000. Před tím byla studená válka. Takže ti, kdo říkají, že liberální světový řád byl ve světě zaveden od roku 1945, nerozumí historii. “

 

Odborník doporučil Evropě, aby více investovala do obrany: „Pokud má Emmanuel Macron pravdu a mozek NATO je opravdu mrtvý, je třeba plán B. Ruský car Vladimir se nakonec navždy zdrží útoků na pobaltské státy. Trump má naprostou pravdu, když požaduje, aby Německo a Evropa zvýšily výdaje na obranu.“ Podle historika Merkelová postrádá vůdčí schopnosti svého předchůdce Helmuta Kohla. Její jednání během hospodářské a migrační krize vedla k vážným sociálním a sociálním důsledkům, které se stále projevují. „Takže bych se nenazval velkým fanouškem „Mutti“," uzavřel Ferguson.

 

(kou, prvnizpravy.cz, welt.de, foto: arch.)

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář