Jdi na obsah Jdi na menu
 


Britské vydírání od projevu ve Fultonu až po torpédoborec Defender

29. 6. 2021

Britské vydírání od projevu ve Fultonu až po torpédoborec Defender

Sergej Čerňachovskij

26. června 2021

 

Když uvěříme tomu, že proplutí torpédoborce Defender ruskými vodami kolem Krymu skutečně nařídil Johnson, a ne jeho admiralita, velení NATO, anebo USA, a to po schůzce v Ženevě, potom z toho může plynout vzpomínka na plán Unthinkable (Nemyslitelné), který připravil Churchill a na jeho projev ve Fultonu v roce 1946.

Plán Unthinkable měl využít dosud nepřerušené spojenectví SSSR a Západu k válce proti Sovětskému svazu při využití dosud existujících jednotek Wehrmachtu a vystoupení ve Fultonu spustilo železnou oponu a zahájilo studenou válku proti SSSR.

Pro Churchilla a Spojené království byly důležité nejen obecné příčiny protikladu dvou systémů, ale hlavně se muselo najít místo v tvořícím se světě dvou velmocí. Zvýšit svůj význam v podmínkách střetu. Vypadá to, že něco podobného probíhá nyní i v současné Británii. Johnson byl orientován na Trumpa a republikány, kteří podporovali odchod Británie z EU a na konfrontaci s kontinentální Evropou. S Bidenem se nesetkal moc úspěšně. Ten Johnsonovi zdůraznil nutnou orientaci Angličanů na usmíření s EU a možná je poučoval o dialogu s Ruskem. Pro Bidena zůstane jako vždy hlavním úkolem upevnění svého postavení jako protiváha snah soupeřících klanů Demokratické strany udělat z prezidenta formální postavu.

Tak jako tak vyznačil Biden oficiální postoj: Dnes potřebuje v mezinárodních vztazích stabilitu a předvídatelnost. Především ve vztazích Evropy. Pro britskou věrchušku to znamená vzdát se v jejich vztazích s Evropou svých pozic. Angličané potřebují atmosféru konfliktu, kde mohou vyhrát víc než předvedl Johnson Bidenovi. „Jsme významnější než si myslíš. … Můžeme ti znemožnit vyplnění tvých cílů, můžeme začít konflikt, který dnes nepotřebuješ!“

Britské úřady se mohou snažit zvýšit svoji cenu v geopolitice a rovněž dát znamení těm zemím EU, které nejsou spokojené s vedením Německa a Francie v Evropě. Mezi takové země patří jak limitrofy mladé Evropy, tak bohaté státy staré Evropy (jako Holandsko), kterým vadí posilování Německa, spojené s jeho budoucí rolí plynového uzlu i s rolí, kterou mu navrhuje Biden – amerického prokurátora v Evropě.

Zde se britská provokace torpédoborcem mísí s holandskou demarší kvůli pozvání Ruska na summit EU a s odporem proti takovému pozvání asi třetiny zemí EU.

V EU se vytvářejí tři skupiny zemí a tři tendence: Ti, kteří se hlásí k euroatlantické integraci; ti, kterým ladí suzerenita – omezená svrchovanost vůči USA a jejich zástupci Německu a ti, kteří si přejí přímé vztahy s Amerikou. Přitom jsou někteří ochotni vést dialog s Ruskem a druzí to z principu nechtějí.

Londýn potřeboval incident s Defenderem, aby mohl zjednodušit zamotané vztahy v Evropě a vyzvat k solidaritě s Británií s tím, že bude vyzvednuta do popředí evropské politiky (podobně jako při inscenovaném případu Skripalů). Tak by si Británie mohla nárokovat evropské vůdcovství a oponovat Německu.

Za Trumpa si v Londýně mysleli, že budou dohlížet na Evropu. Za Bidena tuto roli ztratili. Johnson začíná hledat svoji mnohovektorovost, snaží se vydírat Bidena svojí nepředvídatelností a zároveň si chce zahrávat s jeho oponenty v USA. Naznačuje koalici s nespokojenci s rolí Německa v Evropě a ještě posílá signály do Moskvy, naznačuje možnost schůzky Británie s Ruskem.

Takto působí vytvoření konfliktu jako svým způsobem vytvoření základu pro setkání k vyřešení konfliktu. … Ač Johnson mluví o možnosti svého setkání s Putinem, nemá na mysli dosažení konkrétních dohod, ale svérázné vydírání Bidena.

Převzati z Fondsk.ru

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář