Jdi na obsah Jdi na menu
 


BRICS - Směřování k nové architektuře mezinárodních vztahů

19. 8. 2023

BRICS - Směřování k nové architektuře mezinárodních vztahů

Johannesburg / BRICS jako magnet pro nová členství. Jihoafrické město Johannesburg se za týden stane epicentrem světového dění, když zde proběhne summit BRICS, skupiny pěti velkých rozvíjejících se ekonomik.

Foto: screen Chart Guide / BRICS

19. srpna 2023 - 12:02

 

Zvláštní pozornost, kterou tato událost vzbuzuje měsíce před konáním, ukazuje na stále rostoucí význam BRICS v mezinárodním kontextu.

 

Silný hlas globálního Jihu

V době hlubokých geopolitických proměn zdůrazňují analytici význam Johannesburgu pro svět. Reprezentace BRICS – Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jižní Afriky – zosobňuje hlas globálního Jihu a je klíčovým hráčem v řešení světových výzev.

 

Čekání na konkrétní výsledky

Očekávání ohledně výsledků summitu jsou vysoká. K hlavním tématům patří zrychlení používání místních měn, posilování spolupráce a podpora inkluzivního multilateralismu. To vše ukazuje na směřování k nové architektuře mezinárodních vztahů.

 

 

BRICS jako magnet pro nová členství

Nárůst zájmu o členství v BRICS je evidentní. S celosvětovým zastoupením 41 % populace a 16 % světového obchodu je její význam nesporný. Jihoafrický zástupce BRICS, Anil Sooklal, zdůraznil, že 22 zemí již formálně požádalo o členství a dalších 22 zemí to učinilo neformálně.

 

Hledání rovnováhy v mezinárodních vztazích

Ruský šéf zahraniční rozvědky, Sergej Naryškin, zdůraznil potenciál BRICS v oblasti mezinárodních vztahů. Adnan Mansour, bývalý libanonský ministr zahraničí, věří, že summit v Johannesburgu pomůže vyrovnat globální hru, kde dosud dominovaly hlavně západní země.

 

Psali jsme:

Zemětřesení v IKEMu. Kvůli podivným milionům rezignoval ředitel

 

Nová éra BRICS?

Summit v Johannesburgu může být katalyzátorem pro novou éru BRICS, kde hlas rozvojových zemí bude mít větší váhu. V době, kdy svět čelí řadě výzev, od chudoby po ekologické problémy, může být BRICS klíčem k hledání řešení.

 

Summit v Johannesburgu nabízí naději na novou éru spolupráce a posunu v mezinárodních vztazích, kde rovnováha sil může vést ke globální harmonii.

 

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: repro: ChartGuide)