Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bombardování u Lvova. Jasná facka Bidenovi?

28. 3. 2022

Bombardování u Lvova. Jasná facka Bidenovi?

 

 Joe Biden své turné po Evropě u končil projevem o Ukrajině a Rusku v polské Varšavě. Tento projev byl předem ohlášen jako historický mezník s některými důležitými novinkami. A zdálo se, že kontext tomu nahrává.

Joe Biden ve Varšavě

28. března 2022 - 03:20

 

Biden dorazil do Evropy měsíc po ruské invazi na Ukrajinu. Jednal s vedením evropských zemí o uvalených sankcích a měl probrat s nimi, co dál s Ruskem.

 

Nedošlo ale k žádným novým vážným rozhodnutím o válce na Ukrajině. Zejména ty, které se v Kyjevě očekávaly: Dodávky těžkých zbraní válčící ukrajinské armádě a také ropné a plynové embargo proti Rusku, které by ho připravilo o lví podíl na příjmech rozpočtu (přesněji řečeno Evropané potvrdili politiku odmítnutí dovozu ruských energetických nosičů, ale to se nestane zítra a v nejlepším případě za dva roky).

 

Ve stejném duchu se nesl i Bidenův projev, ve kterém zaznělo mnoho slov podpory Ukrajině, ale žádná specifika – zda Američané vyjdou Kyjevu vstříc v žádostech o dodávky těžkých zbraní a další aspekty. Ale byla tu rada připravit se na dlouhou válku.  

 

Na tomto pozadí mnoho Ukrajinců vnímalo Bidenův projev poněkud nejednoznačně.

 

Co řekl Biden?

 

Prezident USA začal exkurzem do historie, připomněl boj polské „Solidarity“ proti komunistickému režimu, který o deset let později vedl k jeho rozpadu.

 

Poté přešel k válce na Ukrajině. A nabádal, abychom se připravili na dlouhý boj. „Musíme pochopit, že tato válka nebude vyhrána za pár dní nebo měsíců, musíme se připravit na dlouhý boj," řekl Biden.

 

Ukrajinu ujistil o podpoře a význam probíhající války označil za historický.

 

„Zopakuji, co jsem dnes řekl ministru obrany Ukrajiny. Jsme s vámi! A je to! Každý musí pochopit, že dnešek je zkouškou všech dob. Studenou válkou boj za demokracii neskončil, někteří autokrati se za posledních 30 let snažili překonat vládu zákona, dnes Rusko udusilo demokracii doma, snaží se o to i jinde. Lživě mluví o etnické solidaritě, Putin řekl, že chce denacifikovat Ukrajinu, je cynik Chce sesadit Zelenského, který je Žid, legálně zvolený, jehož dědeček bojoval s nacistickým Německem,“ řekl americký prezident.

 

Biden poté zpochybnil další argument, který Kreml použil k invazi: „Není pravda, že se chystáme rozšiřovat NATO. Je to lež, kterou Rusko šíří."

 

Poté americký prezident přešel na sankce. Uvedl, že zničili ruskou ekonomiku.

 

„Západ se sjednotil v sankcích, aby zhoršil ekonomický systém v Rusku. Dovoz ruské energie je zakázán, rodinní příslušníci ruských vůdců jsou pod sankcemi, více než 400 společností je pod sankcemi. Oligarchové, kteří díky korupci vydělali obrovské zisky, musí nyní tuto bolest sdílet. Rusko opustilo více než 400 lidí a společností, včetně McDonald's. Rubl se proměnil v popel a stojí více než 200 rublů (ve skutečnosti na burze - 95-100 - red. )," řekl Biden . .

 

Pokud jde o pomoc Ukrajině, řekl, že "měli bychom alespoň trochu pomoci ke zmírnění situace v některých městech. Podívejte se, co se děje v Mariupolu, měli bychom jim pomoci dodávat humanitární pomoc."

 

Biden označil válku na Ukrajině za „strategické selhání Ruska“. A obrátil se na jeho občany:

 

Apeluji na Rusy – vy Rusové nejste naši nepřátelé, nevěřím, že podporujete zabíjení nevinných a bombardování škol a porodnic.
Miliony rodin jsou nyní nuceny opustit své domovy, to nejsou činy velké země. Vy Rusové si pamatujete, jak jste byli v podobných podmínkách, když byla druhá světová válka, a vaši prarodiče si to pamatují. A blokáda Leningradu, a když lidé utíkali, tato situace nemůže existovat a přesně to Rusko v tuto chvíli na Ukrajině dělá.Putinova agrese vás odřízla od celého světa a vrátila vás do 19. století.“

 

Biden zakončil svůj projev takto:„Putin musí ukončit tuto válku, Američané společně s Ukrajinci. Vzkaz pro Evropany je, že válka za svobodu již probíhá. Evropa musí ukončit svou závislost na palivu z Ruska. S nimi jsem vypracoval plán, jak zbavit Evropu krize. Pracujeme na tom, abychom zajistili, že na Rusku nebude žádná závislost.

 

Historie ukazuje, že před námi stojí úkol generace naší doby. Pamatujeme si, když padla Berlínská zeď, když padla Unie, generace Evropy bojovaly za svobodu po celá desetiletí, všichni tito lidé byli obrovskou silou, která zničila SSSR, a vidíme odvahu Ukrajinců, kteří říkají, že síla mnoha lidí je vyšší než síla diktátora.

 

Prozatím, jak by dnes řekl Jan Pavel II., nepřestávejte, nebuďte zklamaní, nebojte se.

 

Putin by neměl zůstat u moci.

 

Kéž vám Bůh žehná, kéž chrání svobodu a naše vojska.“

 

Později, po četných otázkách, se Bílý dům vyjádřil k předposlední větě. Prezident Biden nevyzval ke změně režimu v Rusku,“ uvedla tisková služba.

 

 

Co říkají lidé na Ukrajině na Bidenův projev?

Jednalo se spíše o historicko-filosofický projev, kde z konkrétních opatření, která jsou Spojené státy připraveny proti Rusku přijmout, byl kladen důraz na sankce a výzvy k zablokování exportu ropy a plynu. O přímé vojenské podpoře nepadlo ani slovo.

 

Mnozí na Ukrajině, kteří čekali na závažnější podporu, se s tímto konceptem porozumění nesetkali.

 

Zelenskij, tři hodiny poté, znovu „obvinil“ Západ kvůli odmítnutí dodávek tanků a systémů protivzdušné obrany Ukrajině. Přímo amerického prezidenta nezmínil. Vypadalo to ale jako reakce na jeho varšavský projev.

 

Podle Zelenského hrozí zemím NATO kolize s Ruskem přímo "pokud nechají někde ve svých hangárech jen jedno procento všech letadel NATO a jedno procento všech tanků NATO. Jedno procento! Více jsme nežádali. A nežádáme A my jsme čekali 31 dní!

Na sociálních sítích se o „historické řeči“ mluvilo spíše pesimisticky. Mnozí upozornili na Bidenovu výzvu připravit se na dlouhou válku (ve které se nyní ve skutečnosti účastní pouze Ukrajina proti Rusku a všechny ostatní země jsou z ní důrazně odstraněny).

 

„Může mi někdo vysvětlit, jaký je "historický mezník" včerejšího Bidenova projevu a jak to pomůže válčící Ukrajině?" ptá se bývalý poslanec Igor Mosijčuk.

 

Novinář Ivan Jakovina označil Bidenův projev za „velmi slabý“.
„Bidenův projev je velmi slabý. Kdyby klidně uvedl, že zbraně Ukrajina dostane za pár dní, tak by to bylo. Jinak voda a prázdnota."

 

„Nebojte se!" Biden říká Evropě. Ale zároveň nedává Ukrajině protilodní střely, nedává systémy protivzdušné obrany Patriot, nedává stíhačky, nedává tanky, nedává dělostřelectvo, nedává útočné drony. Nedává vůbec žádný typ zbraně, což by mohlo výrazně změnit situaci na bojišti.

 

Proč ne?

 

Ano, protože se bojí. Ano, ano, nabádá ostatní, „aby se nebáli“, on sám se Putina bojí k smrti, až se mu třesou kolena. Bojí se, že Putin, který začíná prohrávat válku, zahájí jaderný úder na Polsko a Amerika pak bude muset bojovat.

 

Cynický. Na základě zájmů Spojených států a Bidena samotného v listopadových volbách do Sněmovny reprezentantů. Umírající Ukrajinci pro strýčka Sama jsou jen nástrojem mezinárodní politiky, nikoli osobní tragédií.

 

Zdá se mi, že jednou z hlavních lekcí získaných z dnešních zkoušek by mělo být nové pochopení reality kolem nás.

 

Lidé, kteří hrdinsky přežili válečnou tragédii, mohou věřit pouze sami sobě a nechat se vést pouze svými vlastními národními zájmy.

 

A iluzorní fantazie známé mnoha našim lidem z předválečného období o dobrém carovi, který se obklopil nesprávnými lidmi, o nezaujatém Západu a jimi vymyšlené demokracii, o dárku od MMF výměnou za zrádce ze zkumavky -požírače grantů na pozicích a často nás připravující o "reformy" suverenity - nevyhnutelně zůstanou minulostí. Jako mnoho dalších našich předválečných fantazií,“ říká podnikatel Sejar Kuršutov.

 

Mnozí také spojovali včerejší útoky na Lvov s Bidenovým projevem.

 

„Je jasné, proč se nyní Putinovým cílem stal Lvov. To je výmluvná facka prezidentovi USA, který byl v tu chvíli asi 10 minut letu útočníků z napadeného Lvova," jak oznámilo velitelství vzdušných sil.

 

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)