Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bombardování Mladé Boleslavi

31. 3. 2023

Bombardování Mladé Boleslavi

 

Historická Mladá Boleslav Zajímavé zprávy Zdeněk 9. 5. 2019 13

Bombardování Mladé Boleslavi

Ptácká ulice, Mladá Boleslav

 

Je středa 9. května 1945 dopoledne. Na Mladou Boleslav, která byla během celé druhé světové války ušetřena, dopadají letecké pumy. Stává se tak prvního mírového dne…

 

Nálety Rudé armády začaly v blízkosti Mladé Boleslavi o den dříve 8. května 1945. Zasaženo bylo např. Mělnicko, Litoměřicko.

 

Bombardéry útočily na města, mosty, přívozy ležící na ústupových trasách. Hlavním úkolem Rudé armády bylo zmařit ústup německých jednotek, které se snažily dosáhnout amerického zajetí, přestože podle dohodnuté kapitulace se nesměly hýbat od první minuty dne 9. května.

 

Sověti již od března 1945 prováděli průzkumné lety nad Mnichovým Hradištěm a začátkem dubna se dostali nad Mladou Boleslav. Na mladoboleslavském nádraží zaznamenali kolem 40 vlakových souprav a nebývalý ruch. Na silnici z Kuřivod do Mnichova Hradiště bylo spatřeno přibližně 35 vozidel a mezi Mladou a Starou Boleslaví přibližně 40 vozidel.

 

 

Bombardování Mladé Boleslavi 1945 ŠKODA AUTOHořící automobilka

 

Lidské ztráty a materiální škody

 

Při náletu na Mladou Boleslav zahynulo přibližně 450 lidí, z toho jsou zatím známá jména 150 obětí. Zničeno bylo 32 domů, částečně poškozeno 105 a lehce poškozeno 396. Poničena byla také značná část mladoboleslavské automobilky.

 

Očití svědci

 

Dle očitých svědků došlo ke střelbě z kulometů letadel na obci Straky, kde dav debatoval na návsi o konci války. Následně byly shozeny tři bomby, zřejmě určené pro domy starosty, řezníka a četníka.

 

V Benátkách nad Jizerou popisuje další svědek katastrofální následky pumy svržené na dvorek rodinného domu, následkem čehož z různých příčin poranění zemřela celá rodina a soused. V Dolním Cetně při útoku na nádraží, bylo velkým štěstím, že pumy nedopadly na tři kameninové cisterny s chlorem…

 

Na Mladou Boleslav dopadly stovky pum

 

Mladá Boleslav byla bombardována ve třech až čtyřech vlnách o pěti až devíti letadlech typu Petljakov Pe-2 doprovázených stíhacími letouny. Celkem se odhaduje na 700 pum včetně nevybuchlých, které na Mladou Boleslav dopadly.

 

Bombardování zasáhlo mimo jiné sirotčinec v ulici Kateřiny Militké, budovy na Starém městě, továrnu ASAP, domy na Podolci, Klingerovu továrnu na Ptáku, domy na náměstí Míru a ocelový most do Čejetic.

 

Puma dopadla i na pomocnou školu v blízkosti kasáren na Jičínské ulici

 

Němci zde měli vojenský lazaret. Nepomohlo ani označení velkým červeným křížem v bílém poli na střeše budovy. Oběťmi se kromě Němců a místních obyvatel stal i hlouček dětí, které mají dodnes za plotem školy malý pomníček.

 

V automobilce puma prorazila strop

 

Několik pum dopadlo i na automobilku, ale z celkového počtu svržených pum to bylo pouze zanedbatelné množství. Byly to dvě pumy ráže 250 kg, z nichž jedna nevybuchla, a přibližně deset lehkých pum. Všechny dopadly do nevelkého prostoru někde v místech dnešní závodní polikliniky.

 

Pravda o útoku

 

Komunistický režim po válce si nepřál, aby vyšla pravda najevo. Snažil se, aby vina padla na německé letectvo či dělostřelectvo. Dokonce nechal zničit dokumenty vypracované krátce po náletu, které jasně svědčily o tom, že útok přišel ze sovětské strany.

 

V šedesátých letech minulého století byl tehdejší archivář pan Karel Herčík perzekuován za to, že na seminářích hovořil o jasné souvislosti náletů s Rusy.

 

Níže si můžete prohlédnout Výzvu Okresního Národního výboru po schůzce s německým posádkovým velitelem k projednání situace v květnu 1945. Píše se zde mimo jiné:

 

    do kdy se mají odevzdat četnictvu zbraně, munice a pancéřové pěsti odňaté civilním obyvatelstvem německé branné moci.

    žádost o navrácení zcizených barelů benzínu a oleje Diesel, dále tří vojenských pušek odňatých z nákladního automobilu před nádražím a 12 pušek odebraných před náhradním lazaretem

    vozů označených Červeným křížem se nesmí používat k jiný účelům než k převozu raněných či nemocných

    zabavení veškerých zásob pohonných hmot říšskou brannou mocí

    pokud budou tyto podmínky splněny, tak bude propuštěno 7 rukojmí vzatých v Debři a uchráněno před zastřelením

    nebudou-li podmínky splněny v plném rozsahu, tak bude město obráceno v prach a popel jednotkami celé pancéřové divize, letectvem, a dělostřelectvem postupujícím k Mladé Boleslavi

    kdo bude přistižen se zbraní v ruce nebo u koho bude zbraň nalezena, bude na místě zastřelen

    nebude-li počet zbraní  a střeliva úplný, bude ihned započato s domovními prohlídkami se stejnými důsledky

    Občané uvažujte s námi v klidu a s rozvahou!

 

Okresní hejtman a Okresní Národní Výbor žádají, aby bylo výzvy uposlechnuto a zabránilo se zbytečnému krveprolití. „Stojíme před dějinným rozhodnutím. I podle vyjádření německého velitele Vláda věcí našich vrátí se nám tak jako tak do našich rukou,“ stojí na konci Výzvy.

 

Zdroje:

 //technet.idnes.cz/nalet-na-mladou-boleslav-9-5-1945-dis-/vojenstvi.aspx?c=A150505_200525_vojenstvi_erp

BOLESLAVICA 13 článek Michala Plavce: Mladá Boleslav 9.května 1945. Bombardování podle dokumentů Rudé armády strana 105

MUZEUM MLADOBOLESLAVSKA www.muzeum-mb.cz  – fotogalerie