Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bloomberg - Evropa začala využívat zimní zásoby plynu kvůli klesajícím dodávkám z Ruska.

25. 6. 2022

Bloomberg - Evropa začala využívat zimní zásoby plynu kvůli klesajícím dodávkám z Ruska.

20220618 Konstantin Michalčevskij

                                

Snížené dodávky zemního plynu z Ruska donutily Evropu využít zásoby vytvořené pro spotřebu během vrcholu nadcházející zimní sezóny, uvedla agentura Bloomberg.

Snížení dodávek se dotklo Francie, Itálie, Rakouska a Německa. Důvodem je rozhodnutí Gazpromu pozastavit provoz plynových turbín Siemens kvůli problémům s jejich opravami.

 

Zásoby v evropských podzemních zásobnících plynu poprvé od poloviny dubna klesly. Podle nejnovějších údajů se zásoby snížily o jeden procentní bod, ačkoli se plyn obvykle čerpá pouze v létě a výsledné množství se skladuje až do vrcholu zimní sezóny.

 

Podle pesimistické prognózy společnosti Wood Mackenzie Ltd. by Evropa v případě úplného zastavení Nord Streamu nebyla schopna do začátku topné sezóny vytvořit zásoby plynu na úrovni stanovené EU. V tomto případě dojde palivo již v lednu.

 

Začátkem tohoto týdne Gazprom oznámil, že kvůli omezením v kompresorové stanici Portovaja bude moci dodávat plynovodem Nord Stream až 100 milionů metrů krychlových plynu denně oproti plánovaným 167 milionům metrů krychlových. Kvůli zpoždění oprav německých jednotek Siemens v této stanici mohou být využívány pouze tři plynové kompresory, zatímco Gazprom ve středu uvedl, že zastavuje provoz další plynové turbíny v Portovoj, takže od 16. června bude moci dodávat plynovodem maximálně 67 milionů metrů krychlových plynu denně.

 

Podle agentury Bloomberg se klíčové zařízení pro provoz plynovodu nemůže po údržbě vrátit z Kanady kvůli protiruským sankcím. Turbínu, která má projít údržbou, nelze poslat do zahraničí. Agentura Reuters citovala kanadské ministerstvo přírodních zdrojů, které uvedlo, že Ottawa a Berlín situaci ohledně turbín konzultují.

 

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov opakovaně zdůraznil, že Moskva nikdy nepoužívala dodávky plynu k tomu, aby někoho trestala, ale prodává toto palivo výhradně ve svém zájmu, aby zvýšila blahobyt Rusů a na komerčním základě.

 

https://ria.ru/20220618/gaz-1796368694.html?utm_source=yxnewsHYPERLINK "https://ria.ru/20220618/gaz-1796368694.html?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop"&HYPERLINK "https://ria.ru/20220618/gaz-1796368694.html?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop"utm_medium=desktop

Překlad:        st.hroch        20220618