Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biologické laboratoře Pentagonu na Ukrajině - Jsou známy podrobnosti kontraktu

2. 6. 2020

Biologické laboratoře Pentagonu na Ukrajině - Jsou známy podrobnosti kontraktu

26. května 2020

Osm tajných biologických laboratoří na Ukrajině postavila Americká agentura pro snižování rizik (DTRA). Jsou přímo podřízené Pentagonu. Podle informací vydání Ukrajinskije novosti s odkazem na ministerstvo zdravotnictví země, se tato aktivita vysvětlovala podmínkami kontraktu HDTRA-1-08-D-0007-00009, který byl uzavřen v rámci zvláštního amerického „Programu zapojení do speciální biologické aktivity“. Podle podmínek kontraktu poskytla DTRA laboratořím na Ukrajině „technickou pomoc“.

Laboratoře byly vybudovány již dříve a modernizovány za spolupráce s DTRA. Realizátorem byla společnost Black & Veatch Special Projects Corp z USA. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo: „Předmětem kontraktu bylo poskytování pomoci Ukrajině při předcházení šíření technologií, patogenů a vědomostí, a to ve Výzkumném ústavu hygieny a epidemiologie ve Lvově, v Ukrajinském výzkumném proti morovém institutu v Oděse, v zařízeních ministerstva zdravotnictví a v dalších zařízeních, která mohou být využita při vývoji biologických zbraní.“

Program fungoval od roku 2005. Podle ministerstva zdravotnictví bylo v jeho rámci vybudováno osm laboratoří v rámci oblastních laboratorních středisek Vinnica, Dněpropetrovsk, Zakarpatí, Lvov, Cherson a Termopil a v republikovém laboratorním centru autonomní oblasti Krym.

Spolupráce byla obnovena v roce 2016 na základě memoranda podepsaného mezi ministerstvem pro evropskou integraci Ukrajiny a Black & Veatch Special Projects Corp. Podle memoranda bylo pro roky 2016 až 2019 plánováno vložit 1,28 milionů dolarů. Hlavním úkolem bylo připojit ukrajinské laboratoře k jednotnému online integrovanému systému sledování nemocí (ELISNZ).

Memorandum zvlášť stanovuje, že v programu mohou být účastny jen laboratoře ministerstva zdravotnictví Ukrajiny schválené ukrajinskou a americkou stranou. V dokumentu je rovněž určena povinnost ukrajinské strany umožnit neomezený přístup do objektů zástupcům společnosti Black & Veatch Special Projects Corp.

V registrační kartě projektu schválené ministerstvem hospodářství Ukrajiny je uvedeno třináct objektů, v nichž se pracuje. Jsou to:  Výzkumný ústav laboratorní diagnostiky a veterinární hygienické expertízy, Výzkumný ústav biotechnologie a mikroorganismů, Ústav experimentální a klinické veterinární medicíny, Ukrajinské centrum pro kontrolu a monitorování ministerstva zdravotnictví, pět laboratoří v Kyjevu a v oblasti Kyjeva, dvě ve Lvově a po jedné v Dněpropetrovsku a v Oděse.

EADaily již dříve informovala, že americké velvyslanectví v Kyjevu informace potvrdilo a že bývalý premiér Azarov řekl, že jeho vláda byla svržena, když se pokusila skončit se smlouvou a požádala USA, aby své vojenské laboratoře uzavřely.

Převzato z Eadaily.com

outsidermedia.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář