Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bild - Nákup Grónska není pro Američany legrace!

24. 8. 2019

 

Většina Američanů nevidí nic vtipného v přání Donalda Trumpa koupit Grónsko, napsal německý Bild.

Donald Trump, prezident USA

24. srpna 2019 - 10:10

 

Celý svět vrtěl hlavou a sledoval, jak Donald Trump chce od Dánů koupit Grónsko, ale Američané se pravděpodobně smějí mnohem méně, uvedl německý bulvár Bild.

 

Pro ně je nákup území této velikosti součástí historie a Trumpova mentalita pod heslem „myslet zeširoka“ je postoj, který z jejich země učinil supervelmoci.

 

Jak je uvedeno v článku, prvenství myšlenky nákupu Grónska nepatří k bývalému „realitnímu žonglérovi“ Trumpovi. Poprvé se objevila v roce 1860 s prezidentem Andrewem Johnsonem. Po druhé světové válce prezident Harry Truman dokonce předložil konkrétní obchodní návrh: 100 milionů dolarů ve zlatě.

 

Cílem pak bylo nasazení amerických bombardérů v Grónsku, aby byly v případě války velmi blízko Moskvě. Ale i tehdy Dánsko odpovědělo: „Děkuji, ale ne.“

 

O tom, co vede současného amerického prezidenta, dnes diskutují ve Spojených státech. Jeho touha koupit Grónsko je možná založena na skutečnosti, že se jedná o největší ostrov na světě. Byla by to „hodná trofej pro samozvaného „nejlepšího prezidenta“ od doby Abrahama Lincolna“ a velkého milovníka superlativů, uvedl Bild.

 

Především se však věří, že Trump chce získat ropná pole a přírodní zdroje, které se mohou díky změně klimatu stát dostupnější.

 

Je však možné, že Trump stále přemýšlí o velkých teritoriálních akvizicích, které z USA učinily zemi, v níž se dnes nacházejí, poznamenal německý list. V roce 1803 byla uzavřena dohoda s Francouzi, podle nichž Američané koupili 204 milionů hektarů půdy, později rozdělených do 13 států. To je stálo 15 milionů dolarů - neboli 7,5 centů na hektar. Dnes se cena v závislosti na lokalitě pohybuje od 2 500 do 10 000 dolarů za hektar, tj. celkem 1,2 bilionu dolarů. „Legrační," konstatoval Bild.

 

„Se konečně zbláznil!“ - v Dánsku k myšlence Trumpa koupit Grónsko

 

Ostatně v roce 1848 byla uzavřena dohoda, která se stala součástí mírové dohody po skončení války mezi Amerikou a Mexikem. Spojené státy zaplatily 15 milionů dolarů a za to získaly celou Kalifornii, části Arizony, Nevady, Utahu a Colorada. Vzhledem k inflaci by ve skutečnosti těchto 15 milionů dolarů dnes činilo méně než 500 milionů dolarů. Není divu, že mnoho Mexičanů stále považuje tuto dohodu za loupež, zdůraznila publikace.

 

V roce 1867 Spojené státy koupily Aljašku - 150 milionů hektarů půdy. Poté Washington zaplatil Rusku 7,2 milionu dolarů, tj. asi 5 centů na hektar. „Senzační obchod," komentoval to německý bulvár. Vzhledem k inflaci by dnes tato částka činila asi 150 milionů dolarů. Dokonce i při ceně pouhých 250 dolarů za hektar, Aljaška by stála 37 miliard dolarů. Nezohledňuje se však, že se zde ročně produkují stovky tisíc barelů ropy. Ve skutečnosti by se proto mělo vzít v úvahu, že současná Aljaška stojí 2,5–5 bilionů dolarů. „Každý, kdo vysmíval dohodě jako nákupu „ledničky ", již dnes pravděpodobně nemá touhu se smát, stejně jako Vladimir Putin, když pomyslí na Aljašku," napsal Bild.

 

Současný objekt Trumpových tužeb - Grónsko - má asi 56 tisíc obyvatel, z nichž většina jsou Eskimáci, pokračovala publikace. S rozlohou 2,16 milionu čtverečních kilometrů je ostrov asi 6krát větší než Německo. Je pravda, že 80% území tvoří voda nebo led.

 

Na ostrově není téměř žádná infrastruktura mimo hlavní město - město Nuuk. Nezaměstnanost činí 9%, HDP pak přibližně 2 miliardy dolarů, rybolov tvoří většinu zisku.

 

Nicméně se v Grónsku nacházejí hojné minerály a kovy. Ostrov má železo, uran, hliník, nikl, platinu, wolfram, titan a měď. Kromě toho renomovaná Brookingsova instituce ve Washingtonu upozornila na skutečnost, že zásoby ropy na ostrovních polích, z nichž mnohé se nacházejí poblíž pobřeží, dosud nebyly zcela odhadnuty.

 

Jak výzkumné středisko psalo ve své zprávě o zdrojích Grónska, dosud byla prostudována pouze malá část tohoto obrovského ostrova, aby bylo možné správně posoudit potenciál Grónska, je nutné pokračovat ve sběru údajů a jejich analýze.

 

Návrh Harryho Trumana nelze považovat za měřítko, poznamenal Bild. Jeho 100 milionů dolarů dnes by se při zohlednění inflace změnilo na 1,3 miliardy dolarů. Trumpovi by se tato částka líbila, ale Dánsko by to pravděpodobně považovalo za špatný vtip, poznamenal autor článku.

 

Webové stránky Wall Street 24/7 porovnaly Grónsko s hornickými státy na středozápadě Spojených státech, které také využívají pouze zlomek nerostných a ropných polí, protože dostat se k nim je velmi obtížné. Pokud jde o pevninu, Grónsko je překračuje 5,5násobně, a proto by mělo stát asi 533 miliard dolarů - tj. asi půl bilionu dolarů, což je pětkrát více než současný vnější dluh Dánska ve výši 115 miliard dolarů.

 

Nakonec však cena území závisí na tom, nakolik Američané skutečně chtějí Grónsko získat. Pokud se Spojené státy snaží získat severní ostrov nejen kvůli svému přírodnímu bohatství, ale také kvůli své strategické poloze, která tam umožňuje vybudovat pevnost pro armádu, pak půl bilionu dolarů není velká cena. Jen letos USA utratily 700 miliard dolarů na obranu, připomněl Bild.

 

(kou, prvnizpravy.cz, bild.de, foto: arch.)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář