Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biden a Trump odhalují vážnou vadu americké demokracie …

12. 1. 2023

Biden a Trump odhalují vážnou vadu americké demokracie …

10.01.2023

Ve Washingtonu se objevil nový skandál. Ukázalo se, že Biden si z Bílého domu odnesl tajné dokumenty a ztratil je. FBI přitom nyní připravuje trestní řízení proti jeho rivalovi Trumpovi za podobný prohřešek. Orgány činné v trestním řízení si však na Bidena nestěžují. Republikáni si ale stěžují, že jsou pronásledováni za každou maličkost, zatímco ministerstvo spravedlnosti se na hříchy demokratů dívá skrz prsty.

 

Proč hluboký stát v USA nahrává demokratům?

Jak informovala v úterý agentura RIA „Novosti“, v budově jednoho z washingtonských analytických středisek byly nalezeny tajné dokumenty z dob, kdy byl Biden viceprezidentem USA. Podle zdrojů bylo v Bidenově centru pro diplomacii a globální angažovanost, které bylo otevřeno v roce 2018, objeveno asi 10 tajných dokumentů.

 

Senzační zprávu potvrdil i Bílý dům: skutečně byly objeveny tajné dokumenty. Našli je Bidenovi vlastní právníci a byly nalezeny před dvěma měsíci - 2. listopadu. Kancelář se prostě stěhovala - a právníci přišli rozebrat archivy, aby vyklidili prostory. Bývalý viceprezident Biden využíval kancelář v letech 2017-2019, kdy byl soukromou osobou. Donald Trump byl v té době pánem Bílého domu a jeho budoucí soupeř se v této kanceláři právě připravoval na kandidaturu. Dokumenty obsahující státní tajemství byly ve složce, která byla v krabici s jinými, běžnými dokumenty.

 

Podle CBS News její zdroje neupřesnily, do jakého stupně utajení dokumenty patří. Zdůraznily však, že dokumenty se netýkají jaderné problematiky. Později CNN - rovněž s odvoláním na své zdroje - uvedla, že mezi nalezenými tajnými dokumenty byly i zpravodajské informace o Ukrajině, Íránu a Velké Británii.

 

Je třeba poznamenat, že Bílý dům po objevení dokumentů informoval Národní archiv USA, který má všechny tyto dokumenty přijímat. Podle zdrojů pak zástupci Národního archivu USA o incidentu informovali americké ministerstvo spravedlnosti, úřad generálního prokurátora USA.

 

Generální prokurátor Merrick Garland nařídil vyšetřit, jak se tajné dokumenty dostaly do budovy. Po inspekci musí Garland rozhodnout, zda zahájí úplné vyšetřování a jmenuje zvláštního státního zástupce, který se bude případem zabývat.

Jindy by tento skandál nemusel vzbudit velkou pozornost. Republikáni v tom však viděli zrcadlení skandálu, který demokraté vytvořili před pouhým půlrokem kolem Trumpovy osoby. Za úsvitu 8. srpna prohledaly jeho floridské sídlo Mar-a-Lago stovky agentů FBI v doprovodu střelců. V příkazu k prohlídce se uvádí, že dokumenty, které Trump loni v květnu dobrovolně vrátil do Národního archivu USA, obsahovaly utajované informace. Americké ministerstvo spravedlnosti proto nařídilo prohlídku Trumpova domu, protože mělo podezření, že bývalý prezident má další tajné dokumenty.

Trump připomíná, že k žádnému porušení jednoduše nemohlo dojít, protože podle zákona měl jako prezident pravomoc rozhodnout, které dokumenty jsou klasifikovány jako státní tajemství a které mohou být odtajněny. Jedinou výjimkou jsou materiály týkající se jaderných zbraní, kde je pravomoc prezidenta odtajnit omezena. Podle deníku The Washington Post se však právě takové dokumenty v Mar-a-Lago nacházejí. Tyto zvěsti však nejsou oficiálně potvrzeny.

 

Biden v srpnu neopomněl využít zranitelného postavení, do kterého se Trump dostal. V komentáři k floridským prohlídkám označil uchovávání úředních dokumentů doma za "zcela nezodpovědné" chování.

Nyní je čas, aby se radovali republikáni. "Kdy FBI prohledá mnoho domů Joea Bidena, možná i Bílý dům? Tyto dokumenty rozhodně nebyly odtajněny," řekl sám Trump. Svůj kámen po Bidenovi hodil i nový předseda Sněmovny reprezentantů, republikán Kevin McCarthy.

"Měl ty tajné dokumenty. Co říkal o druhém prezidentovi, který měl tajné dokumenty?"

- rozčiloval se v kuloárech Kongresu. Podle něj je tento skandál "velmi znepokojivý". V reakci na poznámku jednoho z reportérů, že Bidenovi právníci sami nahlásili nález úřadům, McCarthy zpochybnil, že by to nějak zásadně změnilo situaci. "Jo, vážně? Prostě si je vzali a našli je až po tolika letech," kontroval ironicky.

Další republikán Andy Biggs naznačil, že Biden "dokumenty ukradl" a pak je zapomněl v budově think tanku, uvedla agentura TASS. Biggs připomněl, že viceprezident nemá právo odtajnit dokumenty. Kongresman dodal, že je "velmi znepokojen rodinou Bidenových obecně", a vyzval k vyšetřování.

 

Hlubší otázky vznesl jeho kolega, republikán James Comer. Postěžoval si, že v úřadu generálního prokurátora funguje "dvoustupňový justiční systém": úřad zachází jinak s republikány a jinak s demokraty - a "rozhodně s bývalým a současným prezidentem". Zákonodárce slíbil, že pošle Bílému domu a Národnímu archivu dopisy, v nichž bude požadovat objasnění situace.

A

merikanista Malek Dudakov si nemyslí, že americká generální prokuratura vždy hraje s demokraty na úkor republikánů. "Úřad generálního prokurátora je zřízen tak, aby úzce spolupracoval s establishmentem obou stran. Tento aparát patří do takzvaného Deep State. Je to washingtonská byrokracie. K vedení obou stran se chová stejně, ale staví se proti stranickým disidentům, jako je Trump, ne vždy, ale v závislosti na momentální situaci," dodává.

"Hluboký stát se nyní snaží co nejvíce zabránit tomu, aby byl Trump nominován na nové prezidentské období. První příležitost k vytvoření takového zásahu souvisí právě s prohlídkami v Mar-a-Lago, druhou je "případ 6. ledna", tedy protesty u budovy Kapitolu," řekl Dudakov listu „Vzgljad“.

"Jak nyní vidíme, Biden byl také zapleten do skandálu s nedbalým uchováváním tajných dokumentů. Ale po 2. listopadu u něj nikdo nepátral a zřejmě ani nebude. Je pravděpodobné, že se vyhne jakýmkoli soudním problémům," říká politický analytik. - Ano, toto je příklad selektivní spravedlnosti. Trumpovi hrozí vážný soudní proces, zatímco v případě Bidena půjde pouze o důtku nebo pokutu uloženou někomu z viceprezidentské kanceláře."

Stojí za zmínku, že k objevu došlo den před kongresovými volbami, ale bylo to oznámeno až nyní, aby to demokratům nekomplikovalo volby, dodal Dudakov na svém kanálu Telegram.

Neměli bychom si myslet, že nejvyšší bezpečnostní činitelé v USA jsou zaujatí proti republikánům, problém je hlubší, upřesňuje amerikanista Dmitrij Drobnickij.

"Demokraté a "establishmentová" část republikánů, jako jsou Bushové nebo Mitt Romney, ve skutečnosti vybudovali dvoustranický "hluboký stát", v němž hrají mocenské struktury, jako je státní zastupitelství, servisní roli. Politické klany hrají spíše subjektivnšjší roli než nějací „silovíci“. V USA drží silovíky na všech potřebných místech, aby se necukali," vysvětluje amerikanista.

"Dovolte mi připomenout, že téměř všechny federální úřady sídlí ve Washingtonu – okruh Kolumbia. Tam žijí zejména federální úředníci. Podívejme se na výsledky voleb v tomto okrsku. Uvidíme, že 90 procent z nich vždy volí Demokratickou stranu. Tito úředníci jsou většinou plně ponořeni do liberálních hodnot. Proto například ministerstvo zahraničí pod vedením jakéhokoli prezidenta ve své politice vždy prosazuje ideologickou liberální agendu. Tak je to nastaveno, jinak to nejde. Podobně je na tom i FBI," upozorňuje politolog. Trump si jako hlava státu opakovaně stěžoval, že nemá možnost reformovat vládu, protože jeho rozhodnutí jsou ve státním aparátu sabotována, připomíná Drobnickij.

"Tato 'washingtonská bažina' je prostoupena liberální ideologií. Proto Bidena nemůžete soudit za jeho nedbalý přístup ke státnímu tajemství, ale Trump - to je milá záležitost." - dodává.   

 

"Deep state" je v podstatě to, co dnes tvoří Demokratickou stranu, jsou to klany soustředěné v jejím vedení. Navíc se k nim přidalo republikánské křídlo. Rozdíl mezi Clintonovými a Bushovými je minimální. Existují však republikáni, kteří jsou v rozporu se zájmy Deep State. Nejde jen o Trumpa, ale i o kongresmana Jima Jordana - muže, který se nyní nestal předsedou Sněmovny reprezentantů, ale přesto je jako republikán v dolní komoře považován za ještě vlivnějšího než její předseda McCarthy. Jsou to skuteční politici. Demokratická strana má také své politiky, jako je Bernie Sanders. Ale 'hlubinný stát' ho také neustále ohýbá a nutí ho jednat tak, jak se sluší," shrnuje Drobnickij.

Mimochodem, není to poprvé, co se „Bidenovo centrum pro diplomacii“, založené po jeho odchodu z funkce viceprezidenta, ocitlo v ohnisku skandálů, dodává Dudakov. "Nedávno vyšlo najevo, že dostala desítky milionů dolarů od čínských podnikatelů ve formě "darů". Biden naopak psal doporučující dopisy pro jejich děti, aby se dostaly na americké univerzity."

Republikáni v Kongresu již zřizují zvláštní výbor, který má vyšetřit politizaci FBI, ministerstva spravedlnosti a celého federálního systému prosazování práva v USA. Současný skandál vytváří ideální podmínky pro odhalení praktik selektivní spravedlnosti ze strany washingtonských institucí fungujících podle logiky "přátelům všechno a nepřátelům zákon".

Mezitím se zdá, že Biden v nadcházejících týdnech oznámí své nové prezidentské ambice. "Z mnoha zdrojů vyplývá, že prezident hodlá v nadcházejících týdnech oznámit svůj záměr kandidovat na druhé funkční období. Pravděpodobně to oznámí v únoru," uvedla minulý víkend agentura Interfax s odvoláním na The Hill. Publikace tvrdí, že americký prezident o svých plánech hovořil se svými příbuznými během vánočních prázdnin.

https://vz.ru/world/2023/1/10/1194352.html

 

Překlad St. Hroch