Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bělorusko informovalo o přemístění amerického tankového praporu k jeho hranicím

12. 9. 2020

Bělorusko informovalo o přemístění amerického tankového praporu k jeho hranicím

© AP Photo / Mindaugas Kulbis

Svět

20:04 12.09.2020(aktualizováno 20:31 12.09.2020)

Běloruský ministr obrany Viktor Chrenin prohlásil, že na litevský polygon vzdálený 15 kilometrů od hranic země byl přemístěn tankový prapor USA.

„V rámci operací „Zesílená přítomnost vpředu“ a „Atlantická rozhodnost“ probíhá pohyb vojsk NATO na území hraničícím s Běloruskem. Konkrétně, v současné době probíhá přemístění na polygon Pabrade (v Litvě – red.), to je 15 kilometrů od naší státní hranice, 2. tankového praporu patřícího 69. tankovému pluku USA,“ informoval ministr ve vysílání televizní stanice STV.

Podle jeho slov se ve své podstatě jedná o stejnou událost jako to, co se dělo na jaře tohoto roku. „To nás ale také nemůže nezneklidňovat, že v bezprostřední blízkosti od naší hranice bude působit okolo 500 lidí, 29 tanků, 43 bojových  vozidel pěchoty Bradley,“ dodal Chrenin.

Běloruský ministr obrany rovněž zdůraznil, že byla zaznamenána zesílená úsilí o lety podél běloruské státní hranice a provádění výzvědných operací ohledně činností, které podniká běloruská strana na území své země. „Nás nemohou nezneklidňovat lety bombardérů B-52 podél naší státní hranice,“ uvedl běloruský ministr.

B-52 u ruských hranic

Na začátku září jsme informovali o tom, americké strategické bombardéry Boeing B-52H Stratofortress, které mohou nést jaderné zbraně, proletěly poblíž území Krymu. To vyplývá z údajů portálu PlaneRadar.

Podle portálu ze základny Fairford vzlétla dvě letadla amerického letectva, letěla přes Nizozemsko, Německo a Polsko a k poloostrovu se přiblížila z území Ukrajiny. Vzdálenost od ruských hranic byla 25 kilometrů.

sputnik

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář