Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bělorusko - Budeme reagovat na americké tanky u našich hranic!

23. 10. 2019

Běloruský prezident Alexander Lukašenko přikázal ministrovi vnitra a ministrovi obrany, aby navrhli a co nejdříve mu předložil akční plán, který bude adekvátně reagovat na akce amerických obrněnců v blízkosti hranic.

Alexander Lukašenko, běloruský prezident

23. října 2019 - 03:20

 

Přítomnost obrněných vozidel a kontingentů amerických ozbrojených sil v Litvě je v těsné blízkosti hranice s Běloruskem. Oznámil to novinářům státní tajemník Běloruské rady bezpečnosti Stanislav Zas.

 

Podle ministra bezpečnosti již jednotky Litevské armády přicházejí. Současně bylo testovací místo Pabrade vybráno doslova 15 km od hranice s Běloruskem.

 

„Je to jeden z největších vojenských výcvikových areálů v Litvě. Až dosud nebyly v této zemi žádné americké jednotky. Teď se tam objevují. Nejprve dorazily tankové jednotky," informoval Stanislav Zas.


Zdůraznil, že v této situaci nelze být jen pozorovatelem. „V každé zemi se připravují opatření v reakci na podobné kroky sousedních zemí.  A hlava státu stanovila úkol státnímu sekretariátu a ministerstvu obrany, aby předložily návrhy, jak na tuto skutečnost reagovat. Tyto návrhy budou vypracovány a oznámeny prezidentovi na začátku příštího týdny, “ řekl ministr vnitra.

 

Stanislav Zas zdůraznil, že tato opatření jsou přijímána na pozadí rostoucího napětí v regionu a ve světě, což také ovlivňuje stav bezpečnosti.

 

„Nepotřebujeme to. Potřebuje-li  Litva takové zbytečné napětí mezi našimi přátelskými národy, ať se sama rozhodne," řekl.


Totéž platí pro obavy Běloruska  ohledně nadcházejících rozsáhlých cvičení NATO Defender Europe, která se mají konat na jaře roku 2020. Očekává se, že vojenské kontingenty z  18 zemí  budou cvičit v 10 evropských zemích, včetně sousedního Polska, Litvy a Lotyšska.

 

„Reakce běloruského prezidenta na tato cvičení není překvapivá, je dokonce přiměřená k událostem plánovaných na příští rok," řekl Stanislav Zas, „jedná se o jedno z největších cvičení za posledních 25 let. Zúčastní se jich asi 40 tisíc vojáků z 18 zemí - členové NATO. Kromě toho přibližně polovina těchto vojenských pracovníků pochází z USA,“ doplnil Zas.


Podle něj je zvláštností cvičení to, že je široce plánováno řešení otázek přesunu jednotek z USA na evropský kontinent, různými způsoby:  Po moři, letecky - s využitím námořních přístavů evropských zemí, letišť. A po souši z těch základen, které jsou vytvořeny v Evropě," vysvětlil Stanislav Zas.

 

 


„Je důležité pochopit pozadí těchto cvičení. Všichni jsme svědky nárůstu konfrontace mezi centry moci. Bohužel existuje „šance“ návratu k politice militarizace a závodu ve zbrojení. Vojenské výdaje všech našich sousedů v posledních letech rostly. více než v Bělorusku, jak v měnových jednotkách, tak v procentech HDP. To znamená, že militarizace tohoto regionu je evidentní. V této situaci je plánováno cvičení, “uvedl ministr pro bezpečnost státu.

Jak bylo oznámeno, běloruský prezident Alexander Lukašenko 11. října na summitu CIS v Ašchabadu vyjádřil znepokojení nad nadcházejícím rozsáhlým vojenským cvičením NATO poblíž hranic s Běloruskem.

 

„Z nějakého důvodu se NATO během několika měsíců rozhodlo uspořádat rozsáhlá cvičení poblíž našich hranic a zapojit tolik tisíců, kolik to nikdy nebylo. Tohle je Polsko a pobaltské země. To je neobvyklé. To neznamená, že do Evropy přišel mír a to v budoucnu nevznikne. To jsou nepochopitelná cvičení, “uvedl běloruský prezident. Stejně tak hovořil prezident  8. října na mezinárodní konferenci „Evropská bezpečnost: Pohyb z okraje propasti“, která se konala v Minsku.

 

(rp,prvnizpravy.cz, belta, foto:arch.)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář