Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bašta - Fialova vláda obranu zájmů ČR a našich občanů v popisu práce nemá

18. 12. 2022

Bašta - Fialova vláda obranu zájmů ČR a našich občanů v popisu práce nemá

V tomto týdnu mě nejvíce zaujal rozhovor s prezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslavem Hanákem, píše Jaroslav Bašta v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Jaroslav Bašta, kandidát na prezidenta ČR

18. prosince 2022 - 02:20

 

Bez emocí a otevřeně popsal situaci firem, které jsou ve Svazu sdruženy. Vysvětlil onen malý zázrak, kdy i při téměř 20% inflaci a navzdory energetické krizi nadále roste hrubý domácí produkt. Jsou za tím dva momenty: průmysl se rozdělil na odvětví, kterým se nadmíru dařilo – bankovnictví, energetika, IT firmy, zbrojní průmysl, a na druhé straně pak existuje řada oborů, jež na energetickou krizi a politiku vzájemných embarg dramaticky doplatila, a ještě doplatí.

   

Jde o energeticky náročné obory jako je potravinářský a chemický průmysl, a pochopitelně slévárenství a sklářství. Limitující faktor pro budoucnost české ekonomiky představuje dopad zdražení pohonných hmot na dopravu, s níž nejen český průmysl stojí a padá. První závažné negativní signály můžeme vidět ve stále častějších výpadcích v zásobování téměř vším. V logisticky náročných oborech jako je třeba výroba a distribuce léků už to má katastrofální důsledky.
   

A to se dopady podobných negativních jevů projevují v ekonomice až s jistým zpožděním, což vysvětluje, proč se letos nenaplnily obavy z krachů podniků a propouštění zaměstnanců, které už dlouho zaznívají. Ovšem v podobných velkých krizích, jako je ta dnešní, musí hrát hlavní roli v předcházení tomu nejhoršímu stát. České firmy se snažily už v průběhu roku energiemi šetřit, proto investovaly úsporných energetických opatření. Jenže bez masivní státní pomoci se s krizí vyrovnat nemohou.

 

Fialova vláda však je v tomto ohledu nápadně pasivní a odmítá včas adekvátně reagovat. Její počínání mi připomnělo období divoké privatizace v devadesátých letech, kdy do firem tajnými korupčními dohodami určených k privatizaci do rukou předem vybranému zájemci přicházel tak zvaný kindermanagement (většinou mladé nezkušené, zato však bezohledné vedení). Jejich úkolem bylo podnik co nejvíce zadlužit, rozvrátit, aby se snížila jeho cena. Přesně stejným způsobem se poslední rok chová také Fialova vláda pod záminkou, že jsme ve válce. Nemohu se ubránit dojmu, že postupují podle „privatizačního“ scénáře napsaného v Bruselu či Washingtonu a připravují deindustrializaci nejprůmyslovější země EU, kterou je právě Česká republika. Hájení zájmů českého státu a jeho občanů v popisu práce nemají.

 

Proto jako jediný vlastenecký kandidát na prezidenta České republiky slibuji, že v případě zvolení tuto asociální, protilidovou a protinárodní vládu neprodleně odvolám, končí komentář Jaroslav Bašta.

 

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)