Jdi na obsah Jdi na menu
 


Až Putin zvítězí, jako že zvítězí, bude česká vláda na lavici poražených…

22. 3. 2024

Až Putin zvítězí, jako že zvítězí, bude česká vláda na lavici poražených…

 

21.3.2024 11:42

Když se v Poslanecké sněmovně opřete jenom o většinu o většinu svých 84 poslanců, ale nikoho dalšího, můžete mít pocit, že cokoliv odhlasujete je pravdou. Ale to není pravda. Je to jenom Váš názor. Nic víc

Vládní koalice prosadila stanovisko jen a jen svými hlasy 84 poslanců , podle kterého největší bezpečnostní hrozbou pro Českou republiku je nynější ruský režim, jenž je podle ní teroristický. Českým zájmem je podle ní nezávislá, demokratická a svobodná Ukrajina pevně ukotvená v mezinárodních strukturách, podpořila pokračování pomoci Ukrajině, která čelí třetím rokem ruské vojenské invazi, včetně dodávek vojenského materiálu.

Naopak neprošel návrh ANO  "Při plné podpoře Ukrajiny jako suverénního státu a zachování jeho územní celistvosti Poslanecká sněmovna naléhá na vládu, aby se všemi dostupnými prostředky zasadila o co nejrychlejší zastavení vojenských operací a uzavření odpovídajícího příměří, které by umožnilo zahájení vzájemných jednání Ukrajiny a Ruska o spravedlivém a trvalém míru," stálo dále v návrhu. Nejsilnější opoziční hnutí také prosazovalo žádost kabinetu, aby vystupoval "proti šíření atmosféry obav z válečného konfliktu, válečné hysterie a propagandy".

Neprošlo ani konstatování SPD,  že Česko není připravené na vstup do válečného konfliktu, a varování před případným vysláním českých vojáků na Ukrajinu.

To je v neutrální poloze výsledek, jinak ze strany koalice vedené hysterické jednostranné masáže, o které se zřejmě  domnívá, že jí navrátí část již ztracené podpory ve veřejnosti.

Věcně vzato je přirozené, že se taková debata ohledně Ukrajiny a Ruska vede. Ale ještě důležitější je, k jakým dospěje závěrům. A ještě důležitější je, zda se tyto závěry nakonec v realitě prosadí.

A to je velmi nepravděpodobné.

Vidíme, že v USA, tedy zemi, která odstartovala  tuto válku proti Rusku tím, že odmítla diskutovat o jeho bezpečnostních zárukách, když je Rusko doslova obklíčeno ze svého hlediska nepřátelskými jednotkami NATO, již nastal zlom. Republikánští kongresmani pod vlivem Donalda Trumpa už několik  měsíců úspěšně blokují další finanční krytí ukrajinských operací a způsobují Ukrajině závažné problémy. V sousedním Slovensku i Maďarsku  už dokonce nastal  radikální odklon od podpory války na Ukrajině a dodávek zbraní, což dokonce vyvolalo rozruch v rámci V4. Naopak, ve Francii, Polsku, Pobaltí, Rumunsku atd. válečnické snahy po zničení Ruska narůstají.

Naše vládní koalice se tedy jednoznačně přimkla k válečnickému kursu a dokonce, aby důraz posílila, označila Rusko za teroristický stát.

Opozice ANO a SPD toto pojetí bohudík odmítlo a snaží se ke konfliktu a pod tento návrh nepřihráli ani jeden hlas.

A to je jedině rozumná cesta.

Rusko neporazil Hitler a svého času ani ne Napoleon. A vše nasvědčuje, že ani nyní neprohraje s západní koalicí. A nejde jenom o Ukrajinu.

Putinovi spolu se  Si Ťin-pchingem jde přece o něco daleko důležitějšího: zlomit hegemonii Západu. A v tomto duchu porážka Ukrajiny bude porážkou celého Západu a nalomení stávajícího světového řádu.

Putin rozhodně nebude potřebovat vstupovat na území Polska, Pobaltí atd. jak teď hysterici tvrdí. Dá se očekávat, že porážka Ukrajiny povede  k jasnému vystřízlivění Západu z představy, že NATO může Rusko porazit. No nemůže.

Rusko má jistě své nedostatky. Nikdy například nezvládalo ekonomku tak dokonale jako Čína či USA. Ale ony dva roky ukázaly na jednu základní vlastnost: odolnost. Tak jako dovedlo ustát obléhání Stalingradu, tak nyní naprosto skvěle odolalo největším množstvím sankcí, zatímco Západ, EU a zejména pak Německo, ale i Česko  je na kolenou. A Rusko právě v této době v paritě kupní síly předhonilo Německo a je prvním v Evropě. Dva roky nepochybně krutých bojů Rusko zocelilo a volby, s vysokou snahou části prozápadních sil je narušit dokázali pevnost ruského systému.

Dnes západní politici směšně odmítají Putinovi gratulovat. Jen to jen doklad, že prohrávají. Rusko už dávno Západ nepotřebuje a rozhodně ani o to neusiluje.

Konec konců Maďarsko Viktora Orbána, jehož se zjevně nuceně respektuje obává i Jo Biden, který jej označil za diktátora po jeho jednání s Donaldem Trumpem i vláda Roberta Fica, který uložil svému ministru zahraničních věcí  Blanárovi, aby se setkal se svým kolegou Sergejem Lavrovem, kvůli čemuž česká vláda se rozhodla přerušit svá pravidelná setkávání se slovenskou vládou.

Nic se neděje. Babišova vláda jistě tuto tradici s radostí obnoví.

Ale ještě jednu poznámku učiním:

Když Západ  dokázal rozumně s Ruskem vycházet od roku 1945 až do nastoupení vlády Joa Bidena a tento vztah překonával i různá napětí, bude třeba se prostě zbavit Jo Bidena, kterému se podařilo rozpoutat nejen tento konflikt, ale v podstatě ještě mnohem závažnější konflikt na Blízkém východě, který se rozrůstá a staví proti USA země Globálního jihu.

Musíme doufat, že se Američané zbaví Joa Bidena my následně i naší militaristické vlády.

V tomto ohledu je česká vláda na rozdíl od Orbánovy a Ficovy vlády až idiotsky politicky nepředvídavá a zločinná vůči zájmům českého národa

Asi tak.

Jiří Vyvadil, vasevec.cz