Jdi na obsah Jdi na menu
 


Atentát na premiéra Fica - vrchol fašistické nenávisti

15. 5. 2024

Atentát na premiéra Fica - vrchol fašistické nenávisti

Jiří Jaroš Nickelli, ČSPB Moravská Třebová

 

Když nás dostihla příšerná zpráva o atentátu na premiéra bratrského Slovenska pana Roberta Fica, vyrazilo nám to na chvíli dech. Netušili jsme, kam až zajde fašistická nenávist vůči moudrému státníkovi, synu Slovenska, který místo války hledal mír pro všechny a a místo zbrojení společenský konsensus. Ukázalo se, že protivníci nesnesou ani v tak konciliantním postoji žádný smír. Letitá nenávist opozice, kterou tak výstižně charakterizoval ve svém projevu po atentátu pan poslanec Blaho, vyhřezla jako výbuch sopky ve víru slovenské politické scény.

 

Kdysi nedávno konstatoval profesor Keller v jedné své stati toto:

"Když měšťák neví kudy kam, fašizuje." Zde se toto rčení ukázalo ve své hrůzné plné nahotě. Fašismus vtělený do ruky, která stiskla spoušť při střelbě na pana premiéra, ukázal bestii, která si myslela, že triumfuje. 

Opak je pravdou. Pravdu nelze zastřelit. Pravda vždy vypluje na povrch dějin, i když je na čas potopena.

 

Lidé v zámoří pamatují mnohé atentáty na své prezidenty a předáky. Tam v Americe mají svou neblahou tradici  - Lincoln, Roosevelt, Kennedy, Luther King, jsou jen známější příklady z mnoha. I Evropa je v minulosti zažila, třeba v Rakousku, a to nejen u Dolfusse, nebo v jiných zemích. Ale dnes v 21. století jsme se domnívali, že civilizace se dostala alespoň o fous dál. Mýlili jsme se. V hlavách fašistů nadále panuje temný středověk a jejich apetit vraždit své odpůrce nikdy nevyhasl. 

Proto musíme připomenout klasika nás Slovanů, Lva Nikolajeviče Tolstého, napsaná ve Vojně a míru:

"Když se spojí špatní lidé a tvoří sílu, musí čestní lidé učinit totéž".