Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anglosaská nadvláda v Evropě končí

15. 4. 2019

Kontinentální Evropa čelí poprvé od konce druhé světové války dramatickému zlomu. Co to znamená pro Německo, Británii i EU?

 

Půjde Velká Británie cestou Sovětského svazu před 30 lety, ptá se mimo jiné Alexander Rahr v článku pro ruský think tank Valdajský klub. Jedním z důsledků Brexitu by mohl být odchod Skotska a Severního Irska z Británie, obě provincie podpořily členství v EU. A ztráta Skotska by pro Londýn byla něčím podobným jako pro Moskvu ztráta Ukrajiny. Na námořních základnách ve Skotsku jsou umístěny britské jaderné zbraně. Podle Rahra bude vládnoucí elita chtít další referendum, kterému se EU bránit nebude. Brexit totiž značně poškozuje kontinentální Evropu.

V USA existují podobné spory. Zde se prezidentem stal „špatný“ kandidát, takže od Trumpova vstupu do Oválné pracovny se ho jeho oponenti snaží zbavit. Místní elity jej v šoku z výsledku voleb obvinily, že vyhrál jen přičiněním kybernetické moci Ruska. To má údajně nejlepší kybernetické vojenské síly na světě, přestože jsou to Spojené státy, kdo, podle odhalení Edwarda Snowdena, hrál hlavní roli v organizaci kybernetických útoků. Snowdena se ale podařilo odclonit „ruskými hackery“. Snahou elit je neztratit moc.

Američané a Briti se budou nyní roky věnovat svým domácím problémům a stanou se „jinou“ součástí Západu. EU se bude rozvíjet hlavně v kontinentální Evropě s vedoucí rolí ekonomicky silného Německa a v menší míře Francie. Washington a Londýn se budou snažit oslabit Berlín a jeho postavení v EU. Velká Británie a USA se budou za každou cenu snažit udržet transatlantické instituce, jako je NATO. Spojené státy využijí zemí střední a východní Evropy proti Německu a Francii, varuje Rahr. Příkladem je pokus zastavit Severní proud 2.

Evropa čelí podle autora dramatickému bodu zlomu. Snad je ale „normální“, že se anglo-saská nadvláda v Evropě, která začala v roce 1945, chýlí ke konci. Německo s Francií a dalšími evropskými zeměmi budou muset dobře promyslet nový historický koncept bezpečnosti a mezivládních vztahů v kontinentální Evropě. Podle Rahra bude nejspíš výsledkem společný prostor od Lisabonu po Vladivostok. EU bude konečně spolupracovat s USA i Ruskem, uzavírá Rahr svůj text.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář