Jdi na obsah Jdi na menu
 


Amerika se stává místem krajní ideologické nesnášenlivosti

27. 7. 2020

Amerika se stává místem krajní ideologické nesnášenlivosti

Vladimír Malyšev

27.7.2020  

Eugenika, věda o rasové nadřazenosti, která se zrodila v anglosaském světě, a která byla posléze použita jako zbraň v nacistickém Německu, nyní bujně klíčí ve Spojených státech. Pod hesly „boje proti rasismu“ a pod rouškou protestu proti otroctví černochů v Americe započal rozkvět „rasismu naopak“. Diskriminaci teď čelí bílá většina.

Lawrence Krauss, známý teoretický fyzik, profesor z Arizonské univerzity, píše v deníku The Wall Street Journal v článku „Ideologická korupce vědy“, že kvůli obavám z obvinění z rasismu v USA začínají zanikat celé vědecké směry, jedná se například o zkoumání ras a rozdílů mezi pohlavími. Vědci, kteří se touto problematikou zabývají, jsou propouštěni a zavírají se laboratoře. Navíc se pod hrozbu ostrakismu dostává fyzika, astronomie, matematika, protože v těchto vědních oblastech nejsou skoro žádní černoši. Závěr: tyto vědy jsou vlastně rasistické a jako takové by měly být zakázány.

„V posledních letech a obzvláště po zavraždění George Floyda policií, ředitelé akademických ústavů všude začali podrobovat cenzuře jakékoliv odlišné myšlení a také propouštět vedoucí profesory v případě prohlášení, že jejich výzkum podporuje nespravedlivý útlak“, sděluje Krauss.

V červnu Americká fyzikální společnost (APS), v rámci které celosvětově působí 55 000 fyziků, podpořila „stávku za život černochů“ formou „uzavření exaktních věd“ v akademických ústavech. Ty uzavřely své kanceláře, aby byl vykořeněn rasismus a diskriminace ve vědeckých kruzích“.

Americká fyzikální společnost není jediná. Národní laboratoře a fakulty exaktních věd na univerzitách se připojily k jednodenní stávce. Časopis Nature vydal článek „Deset jednoduchých pravidel pro vytvoření antirasistické laboratoře“. Na Michiganské univerzitě vedli stávku proti fyziku Stevenu Suiovi , viceprezidentu pro výzkum. Jeho „zločinem“ bylo provádění výzkumu v oblasti výpočetní genomiky, tj. zkoumání toho, jak může být genetika člověka propojena s rozumovými schopnostmi. Obvinili ho také z podpory psychologických výzkumů univerzity, které se týkaly statistiky policejní střelby. Tato statistika popírala zprávy o rasových předsudcích. Prezident univerzity donutil Stevena Suie odstoupit.

V Princetonu, 4. července, více než 100 profesorů, včetně více než 40 z oblasti vědy a techniky, napsalo otevřený dopis prezidentu s žádostí o „zrušení hierarchie, která bude věčně udržovat nerovnost“. K této žádosti patřilo vytvoření komisariátu, který „by zkoumal rasistické chování a také výzkumy rasismu společně s publikacemi, zabývajícími se touto tématikou“.

Jeden vynikající chemik z Kanady vystoupil na podporu ocenění úspěchů ve vědě, udělované za zásluhy a také proti najímání vědců podle principu rovnosti, jestliže to povede k „diskriminaci těch nejváženějších kandidátů“. Za to sklidil odsouzení univerzitního prorektora a jeho článek o výzkumu organické syntézy byl odstraněn z webové stránky časopisu. Dva redaktoři, kteří časopis vydávali, byli této činnosti zbaveni.

Po uvedení těchto příkladů Krauss poznamenal, že „pokaždé, když je věda v mravním úpadku a stává se obětí ideologie, trpí tím její pokrok“. K tomu docházelo v nacistickém Německu a v USA v období McCarthyho senátorského působení, kdy vynikající vědci jako Robert Oppenheimer zakoušeli represe za politické názory. „Aby se zabránilo dalšímu úpadku, vědečtí lídři, vědecké společnosti a vyšší akademičtí správci musí veřejně hájit svobodu slova ve vědě“, vybídl Lawrence Krauss.

Avšak zdá se, že jeho projev je jen hlasem volajícího v poušti. „Univerzity, to jsou místa dosti nebezpečná pro bělochy“, připouští Paul Craig Roberts, analytik a bývalý zaměstnanec ministra financí USA. „Profesoři a jejich kolegové žijí ve strachu z nepodložených obvinění, která mohou zničit jejich kariéru a finanční stránku jejich života. Bílí studenti mužského pohlaví obvykle prohrávají v počtech ve srovnání s feministkami a černošskými profesory a nemají ani právo si na to stěžovat, protože jakákoliv stížnost je považována za důkaz toho, že bílý muž nenávidí ženy a je rasista“.

„Rasismus naruby“ běsní nejen ve vědě, ale i ve všech oblastech společenského života a kultury. „Masové protesty Black Lives Matter rozdělily Ameriku a jejich tiché následky se dostaly do Hollywoodu. Revoluce je v plném proudu. Bílé herce propouštějí“, píše Daily Mail. „Na všechny funkce - autory scénáře, režiséry, producenty, operátory atd. najímáme pouze barevné ženy nebo představitele sexuálních menšin, říkají bossové filmových ateliérů…

Opravdový hon na čarodějnice se rozhostil v amerických médiích. Jak informuje The Washington Post, nedávno byl donucen opustit své místo redaktor rubriky „Názory“ novin The New York Times James Bennett. Jako záminka k propuštění posloužilo vydání článku republikánského senátora Toma Cottona, který prohlásil, že pokud se policii v New Yorku nepodaří vypořádat s marodéry a záškodníky, do města by měla být nasazena armáda. Na veřejné schůzi Bennetta obvinili z podněcování nenávisti.

Současně byl ze své funkce sesazen šéfredaktor Philadelphia Inquirer za to, že nechal otisknout titulek „Budovy mají význam“, kterým narážel na slogan Black Lives Matter. V tomto článku žádala kritička architektury černošské marodéry, aby se vhodněji chovali k historickým budovám ve Filadelfii, které zapalují a ničí.

…Amerika se před našima očima rychle mění v místo krajní ideologické nesnášenlivosti.

Америка превращается в заповедник крайней идеологической нетерпимости vyšel 22.7.2020 na fondsk.ru. Překlad v ceně 371 Kč Zvědavec.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář