Jdi na obsah Jdi na menu
 


Američtí a britští vojenští poradci a francouzští tajní agenti s nacisty Azova v Mariupolu jsou v kotli ruských sil

5. 4. 2022

Američtí a britští vojenští poradci a francouzští tajní agenti s nacisty Azova v Mariupolu jsou v kotli ruských sil

 

V současné době jsou zbytky pluku Azov (pluk neonacistické armády) izolovány v rozsáhlé průmyslové zóně Azovstal v ukrajinském Mariupolu. Dvacetičlenná skupina - američtí a britští vojenští poradci a několik poradců ukrajinské tajné policie (SBU) - je spolu s bojovníky Azova obklíčena na místě.

 

Přestože jim bylo několikrát nabídnuto, aby se z Mariupolu vystěhovali, rozhodli se zůstat. Nyní je na jejich evakuaci pozdě, protože ruské síly ostřelují oblast, aby ji denacifikovali. Ukrajina v noci na dnešek (2.4.) vyslala do Mariupolu dva vojenské vrtulníky, aby se pokusily vyvézt z kotle americké, britské poradce a ukrajinskou tajnou policii.

 

Oba vrtulníky přistály bez nehody, ale při vzletu byly sestřeleny. Na palubě jednoho z vrtulníků bylo 17 osob, z nichž 15 zahynulo, když se vrtulník zřítil na zem. Dva přeživší byli zajati ruskými jednotkami. Druhý vrtulník byl zasažen několik kilometrů od pobřeží Mariupolu a spadl do Azovského moře. Byly vyslány záchranné čluny, ale zatím není známo, zda se ve vodě něco nebo někdo našel. Jeden z vrtulníků Mi-8 byl sestřelen americkým systémem Stinger. Tuto přenosnou PVO dodaly USA dodaly Ukrajině a později je ukořistily ruské síly. (Reseau international)

 

e-republika