Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americký velvyslanec - Washington uznává suverenitu Japonska nad jižními Kurilskými ostrovy

8. 2. 2022
Americký velvyslanec - Washington uznává suverenitu Japonska nad jižními Kurilskými ostrovy
8. 2. 2022 Janinna
Spojené státy podporují Japonsko v otázce „Severních území“ (jak se v Japonsku nazývá jižní část Kurilských ostrovů) a uznávají suverenitu Japonska nad nimi. Oznámil to v pondělí u příležitosti Dne severních území, americký velvyslanec v Japonsku Rahm Emanuel.
„V tento den, 7. února, kdy Japonsko slaví Den Severních teritorií, chci být zcela zřetelný – Spojené státy podporují Japonsko v otázce Severních teritorií. A uznávají japonskou suverenitu nad čtyřmi spornými ostrovy ještě z 50. let,“ řekl diplomat ve video zprávě, jeho slova cituje agentura TASS.
Emanuel zároveň vyjádřil podporu snahám „japonské a ruské vlády při pokusu o uzavření mírové smlouvy“, která podle velvyslance „už měla být dávno uzavřená“.
Americký velvyslanec v Japonsku se také vyjádřil, že „neúcta Ruska k suverenitě ostatních není nic nového a neomezuje se pouze na severní území“, a poznamenal, že se v pondělí setkal s ukrajinským velvyslancem v Japonsku. V této souvislosti zmínil Krym a „východní Ukrajinu“, čímž zopakoval nedávná obvinění Západu, že Rusko, podle nich, soustřeďuje vojáky na hranici s Ukrajinou.
V souladu s rozhodnutím přijatým v roce 1981 japonskou vládou se každoročně 7. února konají „Národní shromáždění za návrat severních území“ na památku první rusko-japonské smlouvy podepsané v tento den v roce 1855. Takových setkání se tradičně účastní ministři, poslanci obou komor parlamentu z vládních i opozičních stran a také bývalí obyvatelé jižní části Kuril.
Moskva a Tokio jednají od poloviny minulého století o mírové dohodě po výsledcích druhé světové války. Hlavní překážkou zůstává neshoda ohledně práv na jižní část Kuril. Po skončení války bylo celé souostroví zahrnuto do Sovětského svazu, ale Japonsko zpochybňuje vlastnictví Iturup, Kunashir, Shikotan a skupiny malých neobydlených ostrovů.
Ruské ministerstvo zahraničí přitom opakovaně zdůrazňuje, že ruská suverenita nad těmito územími, která má odpovídající mezinárodně právní formu, je mimo pochybnost.