Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americký senátor - Putinovo proroctví o novém Suezském průplavu se začalo naplňovat

27. 10. 2020

Americký senátor - Putinovo proroctví o novém Suezském průplavu se začalo naplňovat

27. 10. 2020 Janinna

 

Proroctví ruského prezidenta Vladimira Putina věnované severním oblastem světa se začíná naplňovat. Tyto závěry učinil americký senátor Dan Sullivan.

 

Americký republikánský politik Dan Sullivan dospěl k závěru, že Putinova slova o severu Země jsou prorocká. 

Podle amerického zákonodárce ruský prezident před několika lety prognózoval, že klíčovou námořní cestou může být ta, která prochází Severním ledovým oceánem. Nyní, když se za poslední desetiletí objem provozu na trasách severně od Beringova průlivu zdvojnásobil, lze předpokládat, že Putinova předpověď se naplnila.

Počet lodí plujících po severních trasách rok od roku roste. Od roku 2008 se frekvence přepravy na sever od Beringova průlivu zvýšila o128 procent.

Americký senátor upozornil na skutečnost, že před několika lety předpovídal podobný vývoj ruský prezident Vladimir Putin, který poukázal na strategickou hodnotu arktické oblasti. Uvádí vydání Roll Call.

 

«ПолитРоссия» představuje exkluzivní překlad tohoto materiálu.

„Někteří, včetně ruského prezidenta Vladimira Putina, předpovídali, že tento úzký úsek moře může být dalším Suezským průplavem. Ruský prezident řekl, že ho bude ovládat Ruská federace,“ poznamenává autor v Roll Call.

Americký senátor je znepokojen nejen výrazným nárůstem námořní nákladní dopravy, který ve skutečnosti vytvořil nový Suezský průplav v Arktidě, ale také aktivitou ruské armády. 

S nárůstem námořní dopravy dochází ke zvýšení ruské vojenské aktivity v Arktidě. 

Tato skutečnost vyvolává ve Spojených státech velké znepokojení. Jen před několika týdny provedly tři ruské válečné lodě cvičení v těsné blízkosti Aljašky. Navíc ruské bombardéry začaly oblast aktivněji navštěvovat.

„Je jasné, že Arktida se svými rozsáhlými přírodními zdroji a strategickou polohou se stává stále více sporným územím,“ uvedl Dan Sullivan.

 

Daniel Sullivan: ledem pokrytá území se pro globální ekonomiku a politiku stávají stále více určujícími. Pokud Spojené státy nebudou adekvátně investovat do rozvoje Arktidy, region se stane spornou oblastí a Rusko zde bude mít velkou šanci rozšířit svůj vliv.

Podle odborníků Roll Call v tuto chvíli nejsou Spojené státy připraveny hájit své zájmy v tomto regionu. Pobřežní ochrana USA má k dispozici pouze jeden těžký ledoborec, na kterém nedávno došlo k velkému požáru.

Pro srovnání: Rusko může počítat s několika desítkami plavidel tohoto typu a Čína do roku 2025 překoná americkou flotilu ledoborců.    

 

V souvislosti se současnou situací Spojené státy zahájily stavbu tří ledoborců najednou. Jak poznamenal Dan Sullivan, Washington musí zajistit, aby tyto lodě měly základnu na Aljašce. 

Pokud dojde k jinému rozhodnutí a flotila ledoborců se bude nacházet v oblasti Seattlu, Američané riskují ztrátu pozice v tomto konkurenčním boji.

„Byla by to vážná strategická chyba,“ shrnul americký senátor.

https://bit.ly/2TkRJIV

pokec24.cz

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář