Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americký generál varuje Kongres - Šance na válku mezi velmocemi se zvyšují nikoli snižují

5. 5. 2022

Americký generál varuje Kongres - Šance na válku mezi velmocemi se zvyšují nikoli snižují

Redakceby Redakce 5. 5. 2022

 

Vzhledem k vroucímu napětí mezi NATO a Ruskem, přetrvávající válečné mlze na Ukrajině a neustále se stupňující rétorice, která v poslední době nebezpečně zahrnuje i jaderné hrozby, to vypadá téměř jako výzva k další eskalaci… (Foto: Flickr)

Nemluvě o konkurenční informační válce, v níž všechny strany soustavně tvrdí, že se pracuje na falešných vlajkách… Zpravodaj Foreign Policy z Pentagonu v úterý uvádí následující:

Ruské použití chemických nebo biologických zbraní proti Ukrajině by pravděpodobně vyvolalo „reakci mezinárodního společenství“: Americký ministr obrany Lloyd Austin: Rusko by také mohlo eskalovat konflikt na Ukrajině kybernetickým útokem, řekl Austin.

Varování zaznělo v době, kdy vedoucí představitelé Pentagonu informovali zákonodárce na slyšení senátního podvýboru pro rozpočtové prostředky na obranu.

Podobné varování před „výraznou reakcí“ Západu, pokud by Rusko na Ukrajině použilo chemické zbraně nebo zbraně hromadného ničení, Austin vyslovil již před měsícem během vystoupení v pořadu „Face the Nation“ televize CBS.

Počátkem dubna skutečně došlo k pokusům ukrajinských azovských ozbrojenců tvrdit, že se stali obětí ruského útoku chemickým plynem – to se však setkalo s všeobecnou skepsí mnoha válečných analytiků a mediálních odborníků – navzdory snahám britské vlády dodat tomu důvěryhodnost.

Austin tento týden zopakoval možnost chemického útoku, přestože neexistují žádné důkazy o ruském záměru, čímž ponechal otevřená vrátka pro ukrajinské bojovníky, kteří bezpochyby zoufale touží po přímém zásahu Západu do války, aby tato tvrzení znovu vznesli.

Předseda sboru náčelníků štábů USA generál Mark Milley ve výpovědi v Kongresu rovněž zhodnotil, jak se ruská válka vyvíjí. Uvedl, že jsme nyní svědky „největší hrozby pro mír a bezpečnost Evropy a možná i světa“ za poslední desetiletí.

„Ruská invaze na Ukrajinu hrozí podkopat nejen evropský mír a stabilitu, ale i celosvětový mír a stabilitu, za jejichž obranu moji rodiče a generace Američanů tak tvrdě bojovali,“ řekl Milley.

K otázce, zda by mohla vypuknout širší válka, uvedl: „Válka by mohla vypuknout:

„Potenciál významného mezinárodního konfliktu mezi velmocemi se zvyšuje, nikoliv snižuje.“

Popsal, že USA se nacházejí „ve velmi kritickém a historickém geostrategickém inflexním bodě“, což znamená, že americká armáda musí „udržovat připravenost a zároveň se modernizovat pro budoucnost“. Více prostřednictvím agentury Reuters:

  • AMERICKÝ MINISTR OBRANY: ROZDÍL MEZI ČÍNOU A RUSKEM JE V TOM, ŽE PRVNÍ JE VÝZVOU A DRUHÉ SE STALO HROZBOU V REÁLNÉM ČASE.
  • AMERICKÝ MINISTR OBRANY: VÁLKA NA UKRAJINĚ SE MĚNÍ A NADCHÁZEJÍCÍ TÝDNY BUDOU KLÍČOVÉ

Mezitím na čínském ministerstvu zahraničí…

Pokud to neuděláme, pak riskujeme bezpečnost budoucích generací,“ zdůraznil Milley. Nejvyšší generál měl ve výpovědi také uvést, že zatímco Čína představuje pro Spojené státy „výzvu“, invaze na Ukrajinu nyní učinila z Ruska „hrozbu v reálném čase“.

Zdroj: zerohedge.com

ČínaEUNATORuskoUSA