Jdi na obsah Jdi na menu
 


Albánci v Albánsku a v Kosove snívajú o „Veľkom Albánsku“ SARAJEVO, 29. január (RIA Novosti).

30. 5. 2019

Prevažná väčšina Albáncov v Albánsku a v Kosove -  74,2  % - vyslovila sa za Veľké Albánsko. Hlásila to v piatok súkromná srbská spravodajská agentúra Beta, s odvolaním sa na výsledky prieskumu uskutočneného Gallupovým Balkán-Monitorom. Pritom verilo viacej ako 40 % opýtaných, že takýto štát vznikne už v najbližšej budúcnosti.

17. februára 2008 vyhlásili albánske úrady v juhorbskej provincii Kosovo oficiálne odtrhnutie sa od Belehradu. USA a viaceré krajiny EÚ na to uznali Kosovo ako nezávislý štát. V súčasnosti je Priština uznaná 65 krajinami. Albánci predstavujú až 95 percent obyvateľstva provincie. So skorou fúziou Albánska a Kosova ráta 39,5 % opýtaných v Albánsku a 47,3 % respondetov v Kosove. 63,8 percent obyvateľstva Srbska je toho názoru, že Belehrad neuzná Kosovo ako samostatný štát.

Veľké Albánsko je pan-albánska ídea zjednotenia všetkých teritórií, kde sú usadení Albánci. Väčšina území budúceho „Veľkého Albánska“ sa nachádza v bývalej Juhoslávii. Podľa týchto zámerov by si malo Albánsko privlastniť severozápadné regióny bývalej juhoslovanskej republiky Macedónska, južné územia Srbska, vrátane Kosova, južné územia Čiernej Hory a dokonca severné územia Grécka. Veľkoalbánska idea nie je oficiálne proklamovaná ako cieľ Albánska a Kosova. Zároveň sú obe strany pre užšiu kooperáciu medzi všetkými albánskymi spoločenstvami v Balkánskom regióne.

Z prieskumu ďalej vyplýva, že Srbsko je ako spriatelená krajina označovaná predovšetkým v Čiernej Hore (69,1 percent opýtaných), nasleduje Macedónsko (54,8 percent) a Bosna Hercegovina (44,3 percent). Len 6,9 % Chorvátov, ako aj 7,6 % občanov v Albánsku a 3,5 percenta v Kosove dôveruje Srbsku. Pritom považuje 83,2 % opýtaných v Kosove, 50,4 % v Chorvatsku a  47,2 % v Albánsku Srbov ako nepriateľa.

Pýtali sa občanov Chorvatska, Bosny-Hercegoviny, Srbska (vrátane Kosova), Macedónska a Albánska. Výsledok bol zverejnený na internetovej sránke www.balkan-monitor.eu . Albaner in Albanien und im Kosovo träumen von "Großalbanien" http://de.rian.ru/society/20100129/124901798.html, www.prop.sk

 

Danaj: Jednáním k Velké Albánii

Podgorica – Albánská otázka na Balkáně by měla být vyřešena do konce roku 2013 vytvořením státu, který by pokrýval všechna území, kde dnes žijí Albánci, říká se v osnově platformy, kterou napsal bývalý činitel albánské vlády Koco Danaj, jejíž výtažky zveřejnil dnes Podgoričký deník „Vijesti“.

Platforma předpokládá, že nový albánský stát, který by zahrnoval území sousedících států, na kterých žijí Albánci, by měl být vytvořen mírnou cestou bez „prolití krve Albánců“ a na základě jednání se sousedními státy.

„Deník „Vijesti“ uvádí, že „přirozená Albánie“, jak ji nazývá Danaj v dokumentu obsahujícím více než 200 stran, by zahrnovala Albánii, Kosovo a ostatní části Srbska, jakož i části Černé Hory, Makedonie a Řecka, ve kterých má albánské obyvatelstvo většinu. Domnívá se, že Albáncům v sousedních státech je třeba dát právo, aby se mohli v referendu vyjádřit, zda chtějí být součástí nového státu.

Danaj vysvětluje, že strategie vytvoření nového státu je založena na dialogu „mezi všemi stranami, bez předsudků a apriorních rozhodnutí“.

„Dialog a demokratické debaty jsou prostředky pro uskutečnění přirozené Albánie, jelikož Albánci během minulého století prolili tolik krve, že by mohli stvořit ne jednu ale několik Albánií. Proto už další krveprolití není nutné“ píše se v platformě.

Danaj je pravoslavný Albánec z jihu Albánie, dva roky pracoval ve vládě jako politický poradce tehdejších premiérů Fatosa Nana a Pandeli Majka a byl poradcem i ministra zahraničí Ilira Mety.

9.duben 2010, www.kosovoonline cz  Zdroj:www.krstarica.com,přeložila Nataša Kević

Pozn. red. Srbové, a to dokonce před tribunálem v Haagu, byli obviňováni, že usilovali o vytvoření Velkého Srbska. Jaká je však skutečnost, když čas oponou trhl? Úsilí Albánců o vytvoření Velké Albánie je v současnosti již zcela konkrétní a nezastírané, přestože její vytvoření se dotkne hranic Srbska, Černé Hory, Makedonie a Řecka. O chystaném vytvoření Velké Albánie jsme psali již v roce 1999. O něco později jsme přinesli i mapu nové Velké Albánie. Albánské úsilí v tomto směru je třeba se vší rázností odmítnout a zastavit! Kdo tedy veřejnosti lhal?

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář