Jdi na obsah Jdi na menu
 


Alan Dershowitz - Zelenského lži nemohou skrýt krvavou roli Ukrajiny v holocaustu

2. 10. 2022

Alan Dershowitz - Zelenského lži nemohou skrýt krvavou roli Ukrajiny v holocaustu

2.10.2022 11:52

Emeritní profesor práva na Harwardu Alan Dershowitz navrhl ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za jeho „Churchillovské odhodlání odolat ruské agresi“ na Nobelovu cenu míru. V textu na portálu amerického Newsweeku ho ovšem také kritizuje za dřívější lživé popíráni role Ukrajinců v holocaustu. Dershowitz poukazuje, že tento lživý argument využil v souvislosti s připomínáním Izraeli, že dluží Ukrajině útočné zbraně. Před několika dny eskaloval svou kritiku a řekl, že je šokován tím, že Izrael nekapituloval před jeho požadavky, píše ve svém názorovém textu.

Zelenskyj, jak profesor připomíná, se nikdy neomluvil za výrok, který učinil letos v březnu: „Ukrajinci se rozhodli před 80 lety, zachránili jsme Židy...“ Má pravdu, že ukrajinský lid se rozhodl před 80 lety, ale nebylo to tak, že zachraňoval Židy. „Téměř bez výjimky se Ukrajinci buď podíleli na masových vraždách Židů, nebo nic neřekli, když byli jejich židovští sousedé chyceni a povražděni na místech, jako je Babí Jar. Mnozí z těch, kteří stiskli spoušť, byli sami Ukrajinci, naverbovaní do mobilních vražedných komand nacisty. Spoluúčast Ukrajinců na těchto masových vraždách byla větší než ve většině ostatních zemí.“

„Statisíce ukrajinských Židů byly zavražděny. Nebylo to ani poprvé, co ukrajinský lid učinil podobnou volbu. V roce 1648 vedl Bogdan Chmelnický pogrom, který měl za následek smrt desítek tisíc Židů, včetně nemluvňat, dětí a matek. To už je dávno, ale socha tohoto genocidního vraha stále stojí v centru Kyjeva a jeho obrázek stále zdobí ukrajinskou pěti Hřivnovou bankovku. To je teď! Ukrajina se rozhodla: uctít památku masového vraha Židů.“

„Mezi vraždami Chmelnického a holocaustem učinil ukrajinský lid mnoho jiných rozhodnutí: vedl pogrom za pogromem proti židovským rodinám. Antisemitismus bují po celé Ukrajině. To je důvod, proč se tolik ukrajinských Židů přistěhovalo do Spojených států a jinam,“ konstatuje Dershowitz.

V posledních letech se situace na Ukrajině podle profesora znatelně zlepšila. „Přestože na Ukrajině stále existuje velké množství antisemitů – včetně některých jednotek ozbrojených sil – vzpomínky na holocaust způsobily, že mnoho Ukrajinců opustilo tradiční antisemitismus, který zemi sužoval. Dokonce hlasovali pro Zelenského, který je mužem židovského původu,“ napsal.

Pokud by Zelenskyj učinil prohlášení, v němž by uznal skutečnou historii holocaustu na Ukrajině a zároveň řekl, že se situace zlepšila, gratuloval bych mu k jeho upřímnosti. Ale ví – koneckonců on sám je židovského původu –, že volba ukrajinského lidu před 80 lety si zaslouží být odsouzena, nikoli chválena, čteme v Newsweeku.

Alan Dershowitz dále uvádí: „Říká se, že pravda je první obětí války, ale to není omluva pro spáchání lži, která se nyní rozšířila po východní Evropě: totiž že Ukrajinci, Poláci, Lotyši, Litevci, Estonci, Rumuni a Maďaři zachraňovali Židy. Je pravda, že v každé z těchto zemí byli stateční muži a ženy, kteří riskovali své životy ve snaze – většinou neúspěšné – zachránit Židy.

Nedávný film Kena Burnse o americké roli v holocaustu vyzdvihl polského katolíka, kterého jsem znal, jménem Jan Karski, který riskoval svůj život, aby se dostal do táborů smrti a oznámil světu, co viděl. Jiní podnikli podobné hrdinské kroky. Mnoho z nich bylo vzpomenuto jako spravedlivé mezi národy v Jad Vašem, izraelském muzeu holocaustu. Ale spravedlivých bylo v těchto zemích nekonečně malé procento mezi nespravedlivými. Ukrajina byla možná nejhorší ze všech. Rozhodně nepatřila k nejlepším.“

Ve světle skutečné historie se podle profesora Dershowitze může Zelenského neuvážená lež kvalifikovat jako variace na popírání holocaustu nebo minimalizaci holocaustu. Tím, že popíral ukrajinskou spoluúčast na masovém vraždění stovek tisíc ukrajinských Židů, zkreslil historii a paměť.

„Doufám, že chápe, že ani zoufalé časy – a on v zoufalých časech jistě vede zemi – neospravedlňují vymazání paměti ukrajinských Židů, kteří zemřeli rukou jiných Ukrajinců,“ uvádí ve svém názorovém článku.

V závěru potom Alan Dershowitz konstatuje: „Zelenskyj je skvělý muž, ale velcí muži mají často velké chyby. Má příležitost napravit svou hlubokou urážku památky Židů, kteří byli zabiti kvůli nemorálním rozhodnutím učiněným před 80 lety Ukrajinci.

Možná je pravda, že někteří Ukrajinci byli donuceni nebo vystrašeni, aby se stali spolupachateli nacistů, ale mnohem více se k nim dychtivě přidalo právě proto, že chtěli vraždit Židy, ne proto, že museli. Historie a pravda mají svá tvrzení a včerejší hrůzy nesmí být vymazány ve jménu zabránění těm dnešním.

Je pravděpodobné, že se Zelenskyj stane laureátem Nobelovy ceny míru. Je proto nezbytné, aby napravil a uznal, že volba „Ukrajinců“ byla hrozná a neobhajitelná.“

Jan Urbach

vaše věc.cz

 

 

Foto: V roce 1941 proběhl ve Lvově protižidovský pogrom. Z rukou Ukrajinců zemřelo okolo 4 tisíc místních Židů. Odporné bylo pronásledování žen.