Jdi na obsah Jdi na menu
 


A tak postupně dává Beranova vláda souhlas k činnosti NSDAP na území Česko – Slovenska

10. 10. 2019

Mnichovský diktát proti Československu a následné odstoupení pohraničních území německé říši přijala většina Němců  s fanatickým nadšením jako dějinné vítězství velkoněmecké myšlenky. Vstup wehrmachtu do odstoupeného území byl nadšenými davy vítán jásotem, hraničícím s davovou extází.

Ale přesto se našli i nespokojenci. Byli to Němci z míst, která nespadala do záboru. Začali se proto také dožadovat připojení k říši. Tak se zrodila různá memoranda požadující přivtělení Brna, Olomouce, Moravské Ostravy i kdejakého ostrůvku německé menšiny.  Také z Jihlavy a Vyškovska  přicházely až do poloviny října 1938 do Berlína telegramy místních Němců s úpěnlivými prosbami o připojení k Německu.

 

Všechny tyto žádosti zůstaly nevyslyšeny. Hitler měl totiž s těmito Němci jiné záměry. … Němcům byl dán pokyn, aby ´za každou cenu vytrvali ve svých pozicích a čekali s důvěrou na další opatření vůdce.´ …

Požadavky nacistů se stupňovaly. A tak postupně dává Beranova vláda souhlas k činnosti NSDAP na území Česko – Slovenska a povoluje Kuntovi, aby příslušníky německé menšiny organizoval v tzv. Volksdeutsche nationalistische Mannschaft. Její součástí byla branná organizace Deutschvölkische Mannschaft, nápadně se podobající henleinovským ordnerům.

 

Přesto však Němci stále nebyli spokojeni a prohlašovali, že se jim ve druhé republice nevede o nic lépe, než v té první. Chtějí v podstatě vytvořit stát ve státě a v tomto smyslu předkládají československé vládě ke schválení statut, který má tato německá výsadní práva zakotvit. Když vláda chce pod tlakem i těmto nehorázným požadavkům vyhovět a Beran Kuntovi osobně nabízí, že jej dosadí do vlády jako ministra pro německou menšinu, odjíždí Kundt v polovině února 1939 ´na léčení do říše´. Pravým důvodem však je neochota přijmout nabízené ústupky, protože by tím německá propaganda ztratila vítr z plachet a nemohla by znovu hovořit o utlačování Němců. Události nabírají rychlý spád.  …

Ing. J. Mikš: "Soud dějin"

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář