Jdi na obsah Jdi na menu
 


A opět Turecko… aneb každý dělá jen to, co je mu dovoleno

25. 6. 2020

A opět Turecko… aneb každý dělá jen to, co je mu dovoleno

 

 V úterý došlo mezi mnoha tureckými akcemi – narušování vzdušného prostoru Řecka, pašování zbraní do Libye, bombardováním pozic PKK v Iráku a Syrské arabské armády východně od Odlíbu, také ke smrtícímu útoku dronem na vesnici nedaleko města Kobání, města, které se za cenu obrovských ztrát v roce 2015 ubránilo dobytí ISIS. Cílem dronového útoku byl mimo jiné i dům, ve kterém se zdržovaly tři aktivistky za práva žen, členky tzv. Kongra Star/Women’s Conference, organizace, která se snaží o rovnoprávné postavení žen především na Středním východě. Mezi těmito ženami jsou i bojovnice se zbraní v ruce, proslulé právě v boji o Kobání (na obrázku).

 

Kromě toho, že Erdogan považuje za legitimní útočit na Kurdy kdekoli, zvláštní pozornost věnuje ženám. Vzpomeňme na Hevrín Chalaf, kurdskou političku, zvěrsky ubitou protureckými džihádisty loni v říjnu v době útoku na severní Sýrii. Turci bezostyšně bombardují území, kde se má podle dohod s USA i Ruskem udržovat příměří, za které Kurdové zaplatili ztrátou území mezi městy Serékaniyé a Giré Spí!

 

Kobání se ubránilo ISIS, aby bylo napadeno členem NATO. Stejně jako Jezídi a Kurdové v Iráku. Mlčení, které panuje kolem tureckých útoků na civilní obyvatelstvo kdekoli znamená, že svět jej nevnímá. A platí přísloví – kdo mlčí, souhlasí.

 

All lives matter! (česky: "všechny životy se počítají"). Nejen ty, které nám denně připomíná mainstream, abychom neviděli nic jiného. Mlčí EU, mlčí OSN, o NATO nemluvě. Co všechno si může „mazánek NATO“ Turecko dovolit, než mnoha politikům dojde, že by také mohli přijít o křesla, protože v Novoosmanské říši by se s nimi nepočítalo.

 

Včera byl v Haagu prokurátorem zvláštního tribunálu pro válečné zločiny v Kosovu v nepřítomnosti obžalován Hashim Thaci. Kosovský premiér a velitel Kosovské osvobozenecké armády UCK, kdysi označované za teroristickou organizaci, byl obžalován z válečných zločinů a nejméně stovky vražd. Doufejme, že to nebude trvat 20 let, než vnikne zvláštní tribunál pro Turecko a z válečných zločinů se bude zodpovídat Recep Tayyip Erdogan.

 

Syrská demokratická rada/The Syrian Democratic Council (MSD) vydala ke včerejšímu smrtícímu útoku ozbrojeného dronu turecké armády na vesnici Hallinj východně od Kobání prohlášení. Další prohlášení, o kterém se nikde nedozvíte. Proto jeho znění předkládám alespoň sem.

 

Plné znění prohlášení:

 

"My v Syrské demokratické radě vyjadřujeme soustrast rodinám obětí a přejeme uzdravení zraněným. Odsuzujeme tento brutální čin, který odhaluje mentalitu zločinu a šikany v Erdoganově Turecku. Potvrzujeme, že tento zločin je jen článkem v řetězci zločinů prováděných fašistickým režimem v Ankaře, od kurdského regionu v Iráku po sever a východ Sýrie, od Sýrie po Libyi, Jemen a další místa, na která se Ankara chystá; tj. zahájit svůj temný politický projekt s názvem „Nová Osmánie“. Nemluvě o tom, že těmito zločiny chce Erdoganův režim projít tunelem problémů a krizí, které zažívá na svém vlastním území. Tento zločin je porušením mezinárodního práva a dohod, které Ankara uzavřela s Washingtonem a Moskvou během turecké okupace Ras al-Ain (Serêkaniyê) a Tal Abyad (Girê Spî) na konci října loňského roku.

 

Znovu vyzýváme naše syrské obyvatelstvo, jejich národní síly od al-Džazíry po Houran a Quneitru, aby stáli proti Turecku a ukončili okupaci syrských zemí. Rovněž žádáme Organizaci spojených národů a Radu bezpečnosti, zejména Spojené státy americké a Ruskou federaci, Arabskou ligu, organizace pro lidská práva a občanskou společnost, aby zastavily mašinérii ničení praktikovanou tureckými okupačními silami a jejich žoldáky v okupovaných syrských regionech, z nichž první je Afrín, který trpí pod okupačními a žoldáckými skupinami společně, a postavit tyto žoldáky a jejich vojenské skupiny před soud, protože mezinárodní ticho týkající se tureckých zločinů v Sýrii a v obecném regionu je motivuje ke spáchání dalších zločinů. “

 

Vydáno: 25.6.2020  v  8.34   Autor: MUDr. Ivan David, Europoslanec SPD,  

nwoo.org

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář