Jdi na obsah Jdi na menu
 


A co pak ?

24. 8. 2019

Mnozí z těch, kdo protestují proti premiérovi a prezidentovi, vyjadřují odhodlání rozjet se mezi politicky zaostalejšími spoluobčany a vysvětlovat jim, že Andrej Babiš a Miloš Zeman nejsou zdaleka tak báječní, jak se jejich voliči domnívají.

   Jedná se tady o jedno veliké nedorozumění. Už dávno jsme dohnali trendy, které se minimálně půl století uplatňují v politice západních zemí. Lidé nevolí ty, o nichž by byli skálopevně přesvědčeni, že jsou dokonalým vzorem všech ctností. Ani u nás si naprostá většina voličů  své favority nijak neidealizuje. Stále větší počet občanů dává svůj hlas těm politikům, o nichž věří, že je dokáží uchránit od politiků ještě horších. 

   Konkrétně u nás je to tak, že mnozí lidé nevolili Babišovo ANO  v parlamentních volbách a Miloše Zemana ve volbách prezidentských kvůli tomu, jací jsou, ale přestože jsou takoví. Velice dobře znali všechny problémy Andreje Babiše právě tak jako všechny zvláštnosti Miloše Zemana. Přesto jim svůj hlas odevzdali, protože jejich protikandidáti je svými vlastnostmi, postoji a vystupováním odrazovali ještě mnohem více.

   Proto jsou úvahy svolavatelů demonstrací a osvětově naladěných členů kulturní fronty od základu chybné. Nemá žádný smysl lít další a další kbelíky špíny na prezidenta a premiéra. Příliš velký počet lidí v naší zemi si dokáže představit, jak by se chovali politici, kteří by nastoupili v případě, že by se ty dosavadní podařilo odstranit. Někteří to už ostatně měli příležitost předvést v minulých funkčních obdobích.

   Hnutí Milión chvilek pro demokracii sice tají své politické preference, všichni však dobře vidí, co je momentálně na výběr. Stačí postupovat vylučovací metodou, abychom se dobrali toho, jak asi by mohly vypadat nové koalice. Poptávka po staronových tvářích je přitom tak nízká, že sebevětší protesty proti prezidentovi a sebedůmyslnější způsoby, jak destabilizovat vládu, nemohou vést jinam než do slepé uličky. 

   Je pohodlné postavit proti Babišovu ANO kategorické NE. Politicky zajímavé by to bylo v případě,  pokud by to aspoň náznakem odpovídalo na otázku „A co pak?“

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář