Jdi na obsah Jdi na menu
 


71. sjezd tzv. sudetoněmeckého landsmanšaftu v r. 2020 byl odložen – 2021 znovu v Řeznu

1. 6. 2020

71. sjezd  tzv. sudetoněmeckého landsmanšaftu  v r. 2020 byl odložen – 2021 znovu v Řeznu

Sudetský německý den odložen - setkání pokračuje

Mluvčí sudetoněmecké německé etnické skupiny,… politický zástupce čtvrtého bavorského kmene, Bernd Posselt, oznámil, že příští sudetoněmecký den kvůli nezbytnému boji proti viru Corona se nemůže konat o Letnicích jako obvykle. To je obzvláště nešťastné, protože přesně před 75 lety v květnu více než tři miliony členů sudetoněmecké etnické skupiny byly vyloučeny z tehdejšího Československa a stejně jako těch několik desítek tisíc, kteří zůstali doma, byli kolektivně zbaveni svobody. Dnešní každoroční setkání letnic je dnes evropským místem setkávání, které na základě společné českomoravsko-slezské kultury a konceptu mezinárodního porozumění spojuje nejen Němce z obou stran Šumavy, ale také stále více Čechů a hostů ze všech koutů Evropy. Protože skupina lidí se na schůzkách rozptýlila po celé střední Evropě zvláštním způsobem, federální výkonný výbor sudetoněmecké země (SL) rozhodl o dvojí  náhradě:

Na jedné straně to bude pravděpodobně od 20. do 22. listopadu 2020  „Malý sudetoněmecký den“ v Mnichově s udělením Evropské ceny Karla Velikého pro sudetské Němce, okouzlujícími kulturními a místními politickými akcenty a slavnostním jubileem „70 let sudetoněmecké mládeže“.

Na druhou stranu se plánuje, že příští rok se bude konat 72. sudetoněmecký den na letnicích, tj. od 21. do 23. května 2021, v kombinaci s festivalem Danube Moldau v centru města, jak bylo původně plánováno na tento rok v Řezně.
Využívání elektronických médií také systematicky rozšiřuje tisková kancelář SL. Posselt: „Zejména v těchto těžkých dobách je důležité udržovat jednotu a soudržnost sudetoněmecké komunity s mnoha projevy a zároveň zajistit, aby úspěšný proces porozumění českým lidem mohl pokračovat i přes dočasné uzavření hranic.
Češi a sudetští Němci mají před 30 lety odstraňování železa
Opona pracovala společně, nyní to musíme udělat s ohledem na mentální bariéry, které nacionalistické demagogy chtějí mezi námi postavit zneužitím korona krize. “

Použity údaje obsažené na stránce sudeten.de
 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář