Jdi na obsah Jdi na menu
 


27. leden je Dnem památky obětí holokaustu

27. 1. 2022

27. leden je Dnem památky obětí holokaustu

Dnes vzpomínáme na miliony Židů, kteří byli vyvraždění Třetí říší. Ve Wansse 20. ledna 1942 se sešli přední nacističtí činitelé. Zde rozhodli u způsobu a metodách likvidace Židů na celém okupovaném území.

Konferenci začal R. Heydrich, který předložil papír podepsaný Hermannem Göringem, opravňující k provedení konečného řešení židovské otázky. Poté si vzal slovo  Eichmann a předložil konkrétní plán deportace a likvidace Židů, o níž se napříště pak mluvilo jako o evakuaci a zvláštním zacházení.

Námitek bylo pouze několik. Účastníci se nakonec dohodli na „průmyslovém“ vraždění Židů. Jednání bylo přísně tajné a všichni účastníci byli povinni zachovávat o konferenci a jejích závěrech mlčení.

Smrtící moloch se rozjel. Asi 5 milionů Židů bylo barbarsky vyvražděno. Vše trvalo až do 27.1.1945, kdy Osvětim osvobodila vojska maršála Koněva. Na zbytkovém německém území však vraždění Židů i ostatních vězňů pokračovalo téměř až do posledních dnů říše.

Dnem památky obětí holocaustu se stal dne, kdy sovětská vojska pod velením maršála Koněva osvobodila Osvětim. A je jím dodnes, jen osvoboditel nejen Osvětimi, maršál Koněv, je zapomínán a vědomě odsouván do zapomnění. Přepsat dějiny se však nikomu trvale nepodaří. Jeho jméno v souvislosti s osvobozením Osvětimi, a dalších významných měst, včetně Prahy, bude dál žít nejen v naší paměti, ale trvale i v historii.

Dr. O. Tuleškov