Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Už to bude jen horší“… Výpověď švédských policistů o skutečném stavu země

10. 7. 2021

„Už to bude jen horší“… Výpověď švédských policistů o skutečném stavu země

9. 7. 2021 josh-xy     Švédsko

 

Po nedávné vraždě švédského policisty, který byl zastřelen v jednom z mnoha muslimských ghett mladým Somálcem, se ve Švédsku rozpoutala debata, která chce nastínit další směřování Švédska, tedy země, která ještě 15-20 let nazpět patřila k nejbezpečnějším zemím Evropy a nyní se dostala na opačnou stranu žebříčku. Kraluje zejména co se týká znásilnění, bombových a granátových útoků a zločinů gangů.

 

Tři policisté se uvolili anonymně vypovídat o tom, kam země směřuje. To, co ovšem oni moc dobře ví, většina Švédů ani netuší. Nestane-li se zásadní politická změna, bude situace v zemi už jen horší. Výpověď policistů je poměrně dlouhá, ovšem stojí za přečtení, protože pak nejlépe pochopíte, do jak bezvýchodné situace se Švédsko dostalo…

 

Samnytt byl nedávno v kontaktu se třemi policisty, z nichž všichni mají dlouhé roky zkušeností ve dvou hlavních policejních oblastech země. Vzhledem k obavám policistů z odvetných opatření ze strany policejních náčelníků – například kvůli tomu, že by jim byla zničena kariéra kvůli vysílání kritických názorů na práci – zůstávají všichni tři v anonymitě. Proto jim říkejme Henrik, Johan a Sebastian.

 

Poté, co byl 33letý policista zastřelen při práci v takzvané obzvláště zranitelné oblasti Biskopsgården v Göteborgu, podali policisté svědectví o situaci. Chtěli jsme se více poučit o tom, jak policisté pohlížejí na vývoj, jak policie v těchto oblastech pracuje a co je potřeba k omezení vzniku dalších a dalších gangů. Ale také jsme se ptali na policejní vedení, vládnoucí politiky a policejní výcvik.

 

“Je skvělé, že nedávno bylo chyceno poměrně hodně lidí, ale média to ráda vykreslují jako “všichni sedí”, což vůbec není pravda, protože zločinecké sítě jsou mnohem větší, než mnoho lidí chápe. Tyto sítě mají téměř nekonečný zástup mladých lidí připravených k doplnění gangů,” říká Henrik..

 

“Jak si myslíte, že bude vypadat situace za pět let, pokud bude současný trend pokračovat?”.

 

“Pokud bude vývoj pokračovat tímto způsobem, bude to katastrofa. Je jen otázkou času, než dojdou k úhoně další nevinní lidé. Na otevřených ulicích a za denního světla se střílí,” odpovídá Johan a pokračuje:

 

“Jedním z příkladů je střelba v Hammarkullenu před několika týdny. Stalo se to, když došlo ke zvláštnímu incidentu v oblasti a pět policistů bylo jen 300 metrů daleko. Bude se to jen zhoršovat, pokud politici nevyvinou skutečné úsilí,” tvrdí Johan.

 

Policista Sebastian předpovídá, že incident v Biskopsgårdenu nebude posledním případem, kdy zažijeme policejní vraždu ve zranitelných oblastech. Zejména zdůrazňuje, že je běžné, že gangy přitahují hlídky v určitých oblastech tím, že vyvolávají falešné poplachy a pak zaútočí na policisty kameny.

 

“Bohužel musím říci, že akce v Biskopsgårdenu byla očekávána. Kdyby se to nestalo tam, stalo by se to někde jinde a obávám se, že to nebude naposledy, co budeme muset zažít vraždu policisty v jedné z našich vyloučených oblastí. Nevidím, že by násilí v těchto oblastech sláblo jen proto, že byl zavražděn policista. Právě naopak. Incident je ještě víc povzbudil a tato klientela si myslí, že je to zábava a karma pro policii,” říká Sebastian..

 

Samnytt již dříve uvedl, že policejní vražda byla oslavována ohňostrojem jak v Göteborgu, tak ve Stockholmu. Níže je klip údajně natočený ve zvláště zranitelné oblasti (pozn. tak jsou nazývány ty nejhorší no-go zóny) Rinkeby, kde jeden z lidí na videu tvrdí, že oslavuje smrt policisty.

 

V souvislosti s policejní vraždou v Biskopsgårdenu média uvedla, že hlídka přijela na mopedech. Podle Erika Norda, oblastního manažera policie ve Storgöteborgu, se jedná o policejní taktiku používanou v této oblasti.

 

Nord se navíc do médií dostal s počátečními spekulacemi, že vražda byla ve skutečnosti omyl, při němž si střelec mohl policistu splést s nepřítelem gangu – a to proto, že venku byla tma..

 

Jak vidíte skutečnost, že šéf policie vyšel ven dřív s podobnou spekulací?.

 

“Myslím, že se spekulovalo kvůli uklidnění situace, stále jsem si na 100 procent jistý, že nešlo o selhání a že pachatel přesně věděl, na koho střílí, že policista byl zamýšleným cílem. Vrah zvedl zbraň a stiskl spoušť směrem na policistu,” říká Johan.

 

Pracujete s černými mopedy a s černými přilbami bez označení v problémových oblastech?

 

“Už se to děje. Když jsme použili mopedy v mé oblasti práce, podařilo se nám zachytit zbraně a drogy. Takže je to velmi efektivní, ale nebezpečné. Někdy také používáme elektrické koloběžky, ale také obvykle nosíme večer bezpečnostní vestu,” říká Johan.

 

Podle policistů, se kterým jsme mluvili, jsou gangy, s nimiž se setkávají, toho názoru, že v případě trestů se není čeho bát. Proto posouvají hranice tím, že páchají zločiny, když se jim to hodí, ale také se staví proti práci policie, například tím, že zasahují do jejich kontrol.

 

“Gangy vědí, že nejsou trestány. Chytíme třeba recidivisty při loupeži a během týdne jsou zpět v Hammarkullenu, to je bohužel pravda,” říká Johan.

 

“Co nejhoršího se jim může stát? Že dostanou mladiství komfortní vězení s hranolky, dortem a limonádou za pokus o vraždu, loupež, napadení, zločin se zbraněmi nebo drogové delikty. Pro tyto lidi neexistují žádné odstrašující tresty,” říká Sebastian.

 

Policie byla nedávno kritizována za to, že důrazně jednala například proti lidem pokojně demonstrujícím proti omezením koronaviru. Zároveň je fakt, že při řešení násilných protestů Black Lives Matter nebo bojů gangů ve zranitelných oblastech je policie spíše pasivní.

Policisté připouštějí, že se úřad může rozhodnout ustoupit z taktických důvodů, aby se situace nevyhrotila. Ukazuje však také, že někteří policisté jednají důrazněji proti například demonstrantům, když se cítí “bezpečně”.

 

“Je to politika, příkaz, kdy nesmíte urážet určité lidi. Je to individuální. Existuje však mnoho mladších kolegů, včetně mnoha žen, kteří přitvrdí, když ví, že jsou v bezpečí”, říká Sebastian a pokračuje.

 

“Je to o ganzích, kdy zločinci ve velkých bandách těží z početní převahy. Využívají zastrašovací taktiku a jsou hlasití a výhružní, protože ví, že policie ustoupí, aby se situace nevyhrotila,” říká Sebastian.

 

Johan také zdůrazňuje, že mezi kolegy panuje obava, že zločinci z gangů budou provádět odvetná opatření, a proto někteří jednají pasivně.

 

“Chovám se k lidem tak, jak se chovají ke mně, ale vím, že existují kolegové, kteří se obávají odplaty, pokud začnou vyvíjet velký tlak na gangy. A tak by to nemělo být. Když zasahujeme proti kriminálním osobám, měli bychom to být my, kdo stanoví pravidla hry, a ne naopak. Myslím, že mají strach ze zásahu a pak se stanou pasivními,” říká Johan a pokračuje: Jeden z policistů říká, že po vraždě policisty se něco opravdu konečně musí stát. Říká, že takhle to nemůže pokračovat, se stejnými politiky. To je názor, který údajně prosakuje názory ostatních kolegů v rámci policie. Policisté volají po možnosti tvrdě zasahovat, protože už přesně vědí, kdo se v těchto kruzích pohybuje.

 

“Je katastrofální, děsivé, když si uvědomím, co bude v blízké budoucnosti. Něco se musí stát právě teď a ne jen ze strany politiků. Dejte nám nástroje, abychom tam ty gangy pořádně potlačili, místo toho, abychom jen mluvili. Víme, kdo v tom jede. Zavřete je na delší dobu do vězení nebo dejte těmto lidem jednosměrnou letenku do jejich domovských zemí. Teď už jiné řešení není,” říká Johan a pokračuje:

 

“Myslím, že se hodně mluví o tom, že by se mělo policii vše usnadnit a mělo by se investovat do policie, a zároveň se dělají zákony, které to jen vyvrací. Dne 1. července vstoupil v platnost nový zákon, který nám ztěžuje zatýkání, péči a uvěznění mladých lidí mladších 18 let, což je otřesné, protože právě tito lidé v současné době páchají velmi závažné násilné trestné činy a prochází jim to. Je to příklad politiků, kteří jen mluví, ale dělají přesný opak.

 

Policisté vyjadřují touhu vidět něco podobného dánské legislativě, kde se tresty běžně nezkracují, také ve Švédsku. Chtěli by také lepší právní předpisy, které policii umožní tvrději zakročit proti identifikovaným zločincům gangů při hledání zbraní, střeliva, neprůstřelných vest a drog. Zde chtějí policisté mít příležitost obrátit domy zločinců gangů vzhůru nohama.

 

“Podívejte se na Dánsko, dejte nám správné nástroje, abychom mohli zavřít zločince. Pokud se jedná o zločiny gangů, měli by být potrestáni tvrději,” říká Johan.

 

Sebastian také poukazuje na to, že gangy používají nezletilé k nošení zbraní a drog. Chce také vidět více dánských právních předpisů a domnívá se, že je to přání mnoha policistů.

 

“Především je třeba zavážit dánský systém dvojích trestů a zákonu o ghettech. Mladí lidé musí být také prohledáváni, protože gangy zneužívají právní předpisy a prodávají drogy a zbraně přes nezletilé.”

 

Pokud jde o vládní slib dalších 10 000 policistů do roku 2024, není to něco, o čem by policisté, s nimiž jsme hovořili, byli zvlášť přesvědčeni, že bude splněno. Vláda je naopak kritizována za to, že je to lež.

 

“Co mnoho lidí nechápe je, že pořád říkáte “policejní zaměstnanci”, takže neříkáte policisté. Policejní zaměstnanci sahají od lidí, kteří dělají pasy nebo se zabývají doručováním zabavených jízdních kol. Nikdy se nemluví o dalších 10 000 policistech,” říká Sebastian a pokračuje:

 

“Musíte také zatraktivnit práci policistů v externí službě. Řádně zvýšit platy a dát policistům řádnou odměnu a zkrácení pracovní doby. Poldové jsou lidi jako všichni ostatní. Přestaňte jednat s celým sborem, jako by jim společnost dělala laskavost jen proto, že mohou být policisty, protože chtějí. Ano, jste polda, protože chcete, ale je to profese, ne klukův sen,” říká Sebastian..

 

“Já a mnoho dalších se chceme dostat do tvrdé linie. Skutečnost, že my, kteří pracujeme v terénu, budeme muset vydržet, pravděpodobně neodráží obraz na stole vyšších policejních náčelníků a politiků a pak to bude obtížné,” říká Johan.

 

“Měli jsme tady učitelku policejních nováčků s minulostí z SVT (švédská obdoba ČT), kde pracovala v loutkovém divadle. Není to vtip, byla zde, aby nás učila hodnotám a o  tom, jak by se měl policista chovat, když dělá svoji práci. Neučil nás někdo, kdo by byl vyškoleným policistou nebo měl právní vzdělání. Myslím, že je to docela obraz toho, jak politicky korektní je vzdělání,” říká Sebastian.

 

Policisté nyní doufají, že vražda jejich kolegy nezapadne a že politici budou konečně jednat tak, jak mají.

 

“Je to velká nepříjemnost. Jak frustrace, tak hněv,” uzavírá Johan.

Slovanka: https://bit.ly/3e2rvpk

Pokec24.cz