Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Preventivní válka“ a její konečný smysl

2. 9. 2019

Vladimir Prochvatilov

26. srpna 2019

Od Liddela Gartha po mechanismus internetového zpravodajství

 

Strategické koncepce vypracované americkou RAND Corporation k vyčerpání Ruska jsou spolu s koncepcí pozemních vojsk USA „Vítězství  ve světě zformovaném v letech 2020 až 2040“ dalším rozvinutím strategie nepřímých akcí anglického vojenského teoretika B. Liddela Gartha. Podle nich není mezi válkou a mírem výrazná hranice. V budoucnu mají být války tak trochu stínové. Po vítězství se musí vítěz zajišťovat komplexem neválečných úsilí. V amerických mozkových centrech se v posledních desetiletích vyvíjejí a vylepšují nepřetržitě.

 

Koncepce EBO (operace na efekt) má zajistit dosažení žádaného strategického výsledku nebo ovlivnění protivníka za pomoci synergického a společného využití celého spektra vojenských i nevojenských možností na všech úrovních. Využití EBO má zajistit to, aby jeho techniky paralyzovaly síly nepřítele a minimalizovaly jeho schopnost odolávat.

 

Pentagon přestal v roce 2008 používat pojem EBO, když tato koncepce zkrachovala – vojáci nebyli schopni koordinovat kombinaci vojenských a nevojenských metod k ovlivňování nepřítele.

 

V roce 2015 byly objasněny základy doktríny strategického směšování, která byla základem strategie USA na Blízkém východě. Podle ní měly být používány jak konvenční bojové metody, tak i neregulérní postupy, včetně spojenectví se zločineckými teroristickými strukturami. Proto zavedli termín umírněná opozice, což byli ve skutečnosti proameričtí militanti. Tak Spojené státy podporovaly politickou opozici na celém Blízkém východě. Tato strategie všude selhala.

 

Po zkušenostech na Blízkém východě byla vyzkoušena ve Venezuele doktrína „donucovací síly“ (coercive power). Nyní se využívá proti KLDR, Íránu a Rusku. Její podstatou je komplexní postup za využití finančních sankcí a útočných online operací, včetně podpory politické opozice a vyhrožování vojenskou silou. Doktrína donucovací síly předpokládá operativní vedení kampaně proti cílové zemi politikou namísto vojáky. Zatím se takto nikde úspěchu nedosáhlo (Venezuela, Rusko, KLDR, Írán). Američané mají za to, že neúspěch je způsoben lidským faktorem (nekompetentnost, nedostatek ve zpravodajských službách, nekvalitní analýzy).

 

USA válčí nejen tradičními prostředky, ale také pomocí diplomacie, informatiky, finančnictví, ekonomiky, technologických konfrontací, průmyslové špionáže  a rozdmycháváním konfliktů s podporováním politické opozice.

 

Strategii multidoménové války rozpracovali vojenští analytici John Arquilla, David Ronfeldt a Sean Edwards. Podstatou je „rojení na síti““ (networked swarming), dělené na čtyři fáze: najít cíl, zaměřit se na něj, zaútočit a zmizet. Takto byly organizovány protestní akce v Arménii, kde v roce 2018 zvítězila sametová revoluce. Analogické je to v Hongkongu. Avšak snaha zorganizovat 3. srpna rojení na síti mládeže žádající pozdvižení, tedy spíše zmatek v centru Moskvy, se nezdařilo.

 

USA chtějí zvýšit účinnost vojenských akcí rozborem hrozeb za pomoci umělé inteligence. V roce 2009 založili společnost Recorded Future, sponzorovanou CIA a Google Ventures. Analytici společnosti používají program Temporal Analytics Engine. Nyní mají americká media zakázáno  používat obrat Temporal Analytics Engine.

 

Generální ředitel společnosti Recorded Future píše: „Zaměřujeme se na rychlé kritické rozhodování profesionálů ohledně bezpečnosti, pracujeme na tom, abychom předešli hrozby tak, že identifikujeme vzorce chování a poskytujeme informace, které pomáhají organizovat obranu před zjištěnými hrozbami. Vytvořili jsme víceúrovňový systém cílené zpravodajské služby, který nás vede dále k myšlení do budoucnosti (predictive mindret).“

 

Američtí stratégové v podstatě usilují o analýzy všech myslitelných i nemyslitelných hrozeb a snaží se likvidovat „válečné mlhy“. Vytvoření systému internetové zpravodajské služby Recorded Future  složkou CIA v rámci preventivní války je doplněno těsnou spoluprací Recorded Future s  Národní laboratoří Sandia, která vylepšuje jaderný potenciál USA.

 

Novým faktorem strategie USA je v principu sázka na preventivní války. Konečným cílem je zničení jakékoliv civilizace odmítající globálně hegemonistické snahy pololiberální postkřesťanské  civilizace současného Západu.

 

Převzato z Fondsk.ru

Outsidermedia.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář