Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Ministerstvo kultury České republiky z vyňalo domek Petra Bezruče z fondu chráněných památek republiky“.

15. 1. 2024

„Ministerstvo kultury České republiky z nám z neznámých důvodů vyňalo domek Petra Bezruče na požádání  Krajského hejtmanství Olomouckého kraje z fondu chráněných památek republiky“.

( Z „Prohlášení OV ČSBS Boskovice k vynětí domku Petra Bezruče v Kostelci na Hané z fondu nemovitých kulturních památek.“)

Kdo byl ministrem kultury v době, kdy se jednalo o likvidaci domku Petra Bezruče v Kostelci na Hané? 

Mgr. Daniel Herman (KDU-ČSL) byl ve funkci od 29.ledna 2014 až do 13.prosince 2017. DH 14. ministrem kultury ČR. Předsedou vlády ČR byl tehdy Mgr. Bohuslav Sobotka.

Krajským hejtmanem Olomouckého kraje byl  Jiří Rozbořil, a to v době od 19. listopadu 2012 do 8. listopadu 2016, byl funkcionářem a členem ČSSD.

V té době ČSSD, kdy předsedou strany byl B. Sobotka, prováděla zcela otevřeně silně proněmeckou politiku. Ohledy na české zájmy jí byly zcela cizí. Když boskovičtí odbojáři se odvolávali ve svém dopisu na „Význam (P. Bezruč, ČNL) pro českou vlasteneckou tvorbu je zásadní, a  navíc vysoce aktuální i v současnosti, kdy stát je zasažen vlnou nepřátelského sudetismu, a kdy Bezručova tvorba symbolicky předjímá odvěký zápas českého národa o samostatnost.“ Jejich argumentace vzhledem k uvedenému padla na tvrdý úhor, z něhož nemohla národní semena  vzklíčit.

Domek Petra Bezruče byl na požádání  Krajského hejtmanství Olomouckého kraje( hejtmanem Olomouckého kraje byl Jiří Rozbořil) vyňat z fondu chráněných památek republiky ministerstvem kultury ČR. Ministrem kultury v této době byl pan Daniel Herman.

ČNL